Moguće povećanje minimalne plaće u RH

Ponovno bi trebala rasti minimalna satnica za obavljanje studentskih poslova kao i naknada za SOR

https://pixabay.com/en/money-money-tower-coins-euro-2180330/

Na sjednici Vlade predloženo je povećanje minimalne plaće u Hrvatskoj, zbog čega bi trebala porasti i minimalna satnica za studentski rad za nešto manje od dvije kune, ali i naknada za SOR-ovce.

Na sjednici Vlade RH, održanoj 31. listopada 2019., predloženo je povećanje minimalne plaće na 4062 kn bruto, što je u neto iznosu 3250 kn – od 1. siječnja 2020. Osim za zaposlene na minimalcu, dobra je to vijest za studente, ali i za polaznike stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

Naime, prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, iznos minimalne satnice vezan je uz minimalnu bruto plaću.

 – Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj, sukladno posebnome propisu, podijeli sa 160. – stoji u Zakonu.

Kada napravimo izračun, ispada da će studenti raditi za 25,39 kn po satu. Ako uzmemo u obzir da je trenutno minimalna propisana satnica 23,44 kn, radi se o povećanju za gotovo 2 kn.

K tome, naknada za SOR jednaka je minimalnoj plaći. Stoga bi korisnici ove mjere od prvog dana iduće godine na svoje račune trebali dobivati 3250 kuna mjesečno, umjesto dosadašnjih 3000 kn. 

Komentari na članak

Vezani članci

Foto: Wikipedija

Garancija za mlade

Stopa nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj pala s gotovo 50 na 21 posto

– Prošle dvije godine investicije su bile preko milijardu i 200 milijuna kuna, a u Planu za 2019. i 2020. imamo dodatnih 400 milijuna kuna. Većinom se to troši na mjere aktivne politike zapošljavanja koje je ova Vlada revidirala. – istaknuo je ministar Pavić.

Logo Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Novi težak udarac standardu mladih

Mladima se ukida prilika za stručno osposobljavanje!

Zbog nedostatka sredstava obustavljaju se programi aktivne politike zapošljavanja.

Rasprava; izvor: https://unsplash.com/photos/5QgIuuBxKwM

Mjere aktivne politike zapošljavanja

Smanjen broj polaznika stručnog osposobljavanja, naglasak stavljen na pripravništvo

Novim su se izmjenama šanse za odobrenjem SOR-a smanjile, što je izazvalo negodovanje mladih ljudi bez radnog iskustva. No smanjenjem broja polaznika SOR-a nastoji se povećati broj pripravnika.

Premijer Zoran Milanović

DRAŽEN LALIĆ O MILANOVIĆU

PREMIJER ĆE DOŽIVJETI SUDBINU JADRANKE KOSOR

Poznati sociolog smatra da će zbog unutarnjeg stranačkog razdora i posljedičnim odlaskom članova Milanović doživjeti sudbinu Jadranke Kosor. Milanović već sad gubi na popularnosti, a još nisu razotkrivene sve njegove pogreške.

Ilustracija

Tržište rada

Stižu izmjene zakona koji određuju stručno osposobljavanje; u tijeku e-savjetovanja

Zakon o poticanju zapošljavanja ukida se i vrijedit će Zakon o tržištu rada, u čijem formiranju mogu sudjelovati i građani. Prilika je to bivšim i budućim polaznicima stručnog osposobljavanja da upute na nedostatke koje su uočili.