Sveučilište u Rijeci

Imamo prvi superračunalni sustav u Hrvatskoj

Logo Sveučilišta

Kolinda Grabar-Kitarović pustila je u pogon prvi superračunalni sustav u Hrvatskoj. Čini se da je Sveučilište u Rijeci sve bliže formiranju prestižnog centra znanja.

Zahvaljujući sredstvima iz fondova Europske unije, imamo prvi superračunalni sustav u Hrvatskoj nazvan Bura, a karakterizira ga značajna energetska učinkovitost. U pogon ga je pustila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prilikom sudjelovanja na otvorenju međunarodnog skupa Otvoreni dani ICT-HPC Sveučilišta u Rijeci.

Nakon nekoliko mjeseci probnog rada, ispostavilo se da će uistinu doprinijeti radu naših znanstvenika. Primjenjivat će se u radu biotehnologije i biomedicine, ali i na drugim prirodnim i tehničkim područjima.

Predsjednica je na ovom događaju istaknula važnost znanosti za razvoj i gospodarstvo te da državna ulaganja u to područje moraju porasti. Vjeruje da će Bura unaprijediti razvoj znanosti na Sveučilištu u Rijeci. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar složio se, naglašavajući važnost uključivanja studenata otvaranja akademske zajednice široj zajednici.

Osim spomenutoga računalnog sustava, projektom Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci opremljen je laboratorij Centra za mikro­- i nanoznanosti, Centra za visokopropusne tehnologije i Građevinskog fakulteta. Na taj se način Sveučilište približava formiranju prestižnog centra znanja.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Logo Sveučilišta

Sveučilište u Rijeci

Raspisan natječaj za upis na studij Kriminalističko istraživanje

Donosimo potrebne informacije o raspisanom natječaju za Kriminalističko istraživanje Sveučilišta u Rijeci.

https://pixabay.com/en/technology-information-digital-2082642/

Svjetski dan znanosti za mir i razvoj

„Hrvatski studenti i znanstvenici moći će studirati i raditi u Ujedinjenom Kraljevstvu i nakon Brexita"

– Hrvatska ima iznimno veliki ljudski kapital i educiranu radnu snagu koja zbog loših uvjeta i mogućnosti odlazi u inozemstvo uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo. – navodi Dalgleish. Jedan su od razloga velika ulaganja, posebice u STEM područje.

Logo Sveučilišta

Odluka Sveučilišta u Rijeci

Volontiranjem na Europskim sveučilišnim igrama do 3 ECTS boda

Studenti Sveučilišta u Rijeci volontiranjem na Europskim sveučilišnim igrama mogu dobiti čak 3 ECTS boda.

STEMI

Igračka nove generacije

INTERVJU: Robot STEMI namijenjen učenju robotike, 3D modeliranja i programiranja pomoću mobilnih aplikacija

Robot STEMI dovoljno je jednostavan za djecu iznad 13 godina, ali i dovoljno složen za starije koji se vole baviti robotikom.

Medicinski fakultet

Najveći interes za studij sestrinstva

Rijeka uspješno prvi put obavila upis na diplomske studije elektroničkim putem

Ukupno je bilo 2301 slobodno upisno mjesto. Od 1500 prijavljenih kandidata, pravo upisa na željeni diplomski studij ostvarilo je 1407 kandidata.