Sveučilište u Rijeci

Imamo prvi superračunalni sustav u Hrvatskoj

Logo Sveučilišta

Kolinda Grabar-Kitarović pustila je u pogon prvi superračunalni sustav u Hrvatskoj. Čini se da je Sveučilište u Rijeci sve bliže formiranju prestižnog centra znanja.

Zahvaljujući sredstvima iz fondova Europske unije, imamo prvi superračunalni sustav u Hrvatskoj nazvan Bura, a karakterizira ga značajna energetska učinkovitost. U pogon ga je pustila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prilikom sudjelovanja na otvorenju međunarodnog skupa Otvoreni dani ICT-HPC Sveučilišta u Rijeci.

Nakon nekoliko mjeseci probnog rada, ispostavilo se da će uistinu doprinijeti radu naših znanstvenika. Primjenjivat će se u radu biotehnologije i biomedicine, ali i na drugim prirodnim i tehničkim područjima.

Predsjednica je na ovom događaju istaknula važnost znanosti za razvoj i gospodarstvo te da državna ulaganja u to područje moraju porasti. Vjeruje da će Bura unaprijediti razvoj znanosti na Sveučilištu u Rijeci. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar složio se, naglašavajući važnost uključivanja studenata otvaranja akademske zajednice široj zajednici.

Osim spomenutoga računalnog sustava, projektom Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci opremljen je laboratorij Centra za mikro­- i nanoznanosti, Centra za visokopropusne tehnologije i Građevinskog fakulteta. Na taj se način Sveučilište približava formiranju prestižnog centra znanja.

 

Komentari na članak

Vezani članci

UNIRI

Otvoren natječaj

SKC Sveučilišta u Rijeci financira projekte iz kulture i umjetnosti

Natječaj je namijenjen financiranju produkcije, prezentacije, distribucije i medijacije programa u kulturi i umjetnosti od interesa za studentice i studente.

Zlatne rukometašice

Europske sveučilišne igre

Riječke rukometašice dramatičnim preokretom do europskog zlata

Litavke su u utakmicu ušle puno bolje te odmah ostvarile prednost koju su Riječanke prestigle na samom kraju, u 57. minuti utakmice.

Sajam stipendija 2015. - naslovna

11. Sajam stipendija i visokog obrazovanja

Ovogodišnji Sajam stipendija bit će najveći dosad s preko 80 izlagača iz čak 18 zemalja!

U okviru Sajma pružat će se informacije o više od 5 tisuća dostupnih stipendija, a predstavit će ih preko 80 izlagača iz 18 zemalja.

Rektorat

Prvo u Hrvatskoj

Sveučilište u Rijeci uvodi program za otkrivanje plagijata seminarskih, diplomskih i doktorskih radova

Softver je trenutno u testnoj fazi na svim sastavnicama, a ako zadovolji očekivanja, njegova primjena se očekuje već u rujnu.

Ivo Josipović

Studenti, pozor

Ivo Josipović se vraća na zagrebački Pravni fakultet

Prije nego je 2010. postao hrvatski predsjednik, Josipović je na Pravnom fakultetu predavao na Katedri za kazneno procesno pravo.