Sveučilište u Rijeci

Imamo prvi superračunalni sustav u Hrvatskoj

Logo Sveučilišta

Kolinda Grabar-Kitarović pustila je u pogon prvi superračunalni sustav u Hrvatskoj. Čini se da je Sveučilište u Rijeci sve bliže formiranju prestižnog centra znanja.

Zahvaljujući sredstvima iz fondova Europske unije, imamo prvi superračunalni sustav u Hrvatskoj nazvan Bura, a karakterizira ga značajna energetska učinkovitost. U pogon ga je pustila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prilikom sudjelovanja na otvorenju međunarodnog skupa Otvoreni dani ICT-HPC Sveučilišta u Rijeci.

Nakon nekoliko mjeseci probnog rada, ispostavilo se da će uistinu doprinijeti radu naših znanstvenika. Primjenjivat će se u radu biotehnologije i biomedicine, ali i na drugim prirodnim i tehničkim područjima.

Predsjednica je na ovom događaju istaknula važnost znanosti za razvoj i gospodarstvo te da državna ulaganja u to područje moraju porasti. Vjeruje da će Bura unaprijediti razvoj znanosti na Sveučilištu u Rijeci. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar složio se, naglašavajući važnost uključivanja studenata otvaranja akademske zajednice široj zajednici.

Osim spomenutoga računalnog sustava, projektom Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci opremljen je laboratorij Centra za mikro­- i nanoznanosti, Centra za visokopropusne tehnologije i Građevinskog fakulteta. Na taj se način Sveučilište približava formiranju prestižnog centra znanja.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Djevojka u vlaku

Komentar na Prijedlog mjera

SSMH: Egzodus stanovništva traži hitnu provedbu mjera populacijske politike

Mladi pozdravljaju Prijedlog mjera koji je predstavila predsjednica RH, ali, kako u istima nisu navedeni konkretni rokovi i troškovi provedbe, pozivaju Vladu Republike Hrvatske da pojača svoje napore na tom području te odredi rokove i proračunska izdvajanja u što skorijem vremenu.

http://iuri.uniri.hr/about-uniri/

Sveučilište u Rijeci

Objavljeni programi koje će financirati riječki Studentski zbor ove godine

Objavljeni su rezultati Natječaja za dodjelu novčanih sredstava kojima će se u 2018. godini financirati mnoštvo raznovrsnih studentskih programa koji doprinose razvoju i podizanju životnog standarda riječkih studenata i studentica, kao i cjelokupne lokalne zajednice.

UNIRI

Otvoren natječaj

SKC Sveučilišta u Rijeci financira projekte iz kulture i umjetnosti

Natječaj je namijenjen financiranju produkcije, prezentacije, distribucije i medijacije programa u kulturi i umjetnosti od interesa za studentice i studente.

Rijeka zgrade

Sveučilište u Rijeci

Riječki će studenti osjetiti pogodnosti suradnje sklopljene s Republikom Kinom

Međunarodne suradnje korisne su u svakom pogledu, a naročito ako se radi o suradnji sa svjetskom velesilom. Sveučilište u Rijeci dobilo je takvu priliku – sklopljena je suradnja s Republikom Kinom, a izrečene su namjere o suradnji na svim područjima.

Maškarani party u SCRI-u

Studentski centar u Rijeci

Riječki SC organizira „Maškarani party“ za svoje studente; maskirane časti pićem

Studentski centar u Rijeci organizira „Maškarani party“ 1. veljače 2018. u 19 sati. Tko god dođe maskiran, dobit će besplatno piće.