Sveučilište u Rijeci

Imamo prvi superračunalni sustav u Hrvatskoj

Logo Sveučilišta

Kolinda Grabar-Kitarović pustila je u pogon prvi superračunalni sustav u Hrvatskoj. Čini se da je Sveučilište u Rijeci sve bliže formiranju prestižnog centra znanja.

Zahvaljujući sredstvima iz fondova Europske unije, imamo prvi superračunalni sustav u Hrvatskoj nazvan Bura, a karakterizira ga značajna energetska učinkovitost. U pogon ga je pustila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prilikom sudjelovanja na otvorenju međunarodnog skupa Otvoreni dani ICT-HPC Sveučilišta u Rijeci.

Nakon nekoliko mjeseci probnog rada, ispostavilo se da će uistinu doprinijeti radu naših znanstvenika. Primjenjivat će se u radu biotehnologije i biomedicine, ali i na drugim prirodnim i tehničkim područjima.

Predsjednica je na ovom događaju istaknula važnost znanosti za razvoj i gospodarstvo te da državna ulaganja u to područje moraju porasti. Vjeruje da će Bura unaprijediti razvoj znanosti na Sveučilištu u Rijeci. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar složio se, naglašavajući važnost uključivanja studenata otvaranja akademske zajednice široj zajednici.

Osim spomenutoga računalnog sustava, projektom Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci opremljen je laboratorij Centra za mikro­- i nanoznanosti, Centra za visokopropusne tehnologije i Građevinskog fakulteta. Na taj se način Sveučilište približava formiranju prestižnog centra znanja.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Predsjednica na FOI-ju

Posjet FOI-ju

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula potrebu za reformom školstva

Odmah po dolasku na FOI, predsjednica RH obratila se studentima ističuči važnost informacijsko-komunikacijskih znanosti i STEM područja. Također je istaknula potrebu za reformom školstva koja će se odraziti i na visoko obrazovanje.

Ploča i strijelice

Studentske lige UNISPORT RI u cageballu i košarci

Nastavljaju se studentska natjecanja u Rijeci

Prošli vikend nastavljena su studentska sportska natjecanja i lige u Rijeci. Odigrali su se dvoboji u košarci i cageballu, a uzbudljiv i popunjen bit će i studentski sportski vikend koji nam dolazi.

STEMI

Igračka nove generacije

INTERVJU: Robot STEMI namijenjen učenju robotike, 3D modeliranja i programiranja pomoću mobilnih aplikacija

Robot STEMI dovoljno je jednostavan za djecu iznad 13 godina, ali i dovoljno složen za starije koji se vole baviti robotikom.

Udruga studenata kroatistike "Idiom"

Udruga studenata kroatistike „Idiom"

U tijeku su prijave za međunarodnu studentsku konferenciju „Pogledi na književne i jezične teme"

Međunarodna konferencija za studente preddiplomskih, diplomskih studija te doktorande održat će se 16. i 17. listopada na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Josipa Pavičić Berardini

Promocija u Škabrnji

Emotivna knjiga „Šest milimetara" dirnula i predsjednicu RH

Priču o teškoj borbi s rakom koja govori o tome kako nadvladati strah i neizvjesnost teške dijagnoze te nastaviti svoj život tijekom i nakon liječenja među prvima je pročitala predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.