Stručno (ne)osposobljavanje

„HZZ se bavi snimanjem promotivnih spotova s Lanom Jurčević, a za mlade "kao" nemaju novca“

Obrazac

Nezaposleni mladi više od pedeset dana čekaju odgovor na zahtjeve za stručnim osposobljavanjem. U HZZ-u kažu kako se zahtjevi još uvijek obrađuju. Mjere stručnog osposobljavanja provode se i dalje kroz dva projekta.

Na našu redakciju pristižu e-mailovi mladih koji još uvijek čekaju odgovore Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) na zahtjeve za stručnim osposobljavanjem. Naime, zakonski rok za obradu zahtjeva je pedeset dana od primitka, a u HZZ-u neke zahtjeve nisu obradili i nekoliko mjeseci.

– HZZ, primjerice, od travnja ove godine nije riješio predane zahtjeve za stručno osposobljavanje iako im je zakonski rok 50 dana što su u mom slučaju već trostruko probili. Ukratko, dok ja nasušno čekam da mi se omogući kakav-takav početak zaposlenja i prihodi, oni se bave snimanjem promotivnih spotova s Lanom Jurčević, a za nas "kao" nemaju novca. – poručuje ogorčeni Hrvoje.

HZZ na naša pitanja o tome odgovara kako je za svaki zahtjev potrebno vrijeme da se obradi i da se provjeri odgovara li podnositelj zahtjeva onom koga poslodavac traži.

– Naime, tijekom postupka obrade utvrđuje se, na temelju priložene dokumentacije i ostalih dostupnih dokaza, odgovaraju li propisanim uvjetima i poslodavac i kandidat za stručno osposobljavanje. Budući da se radi o procesu, dugotrajnost rješavanja ovisi o svakom pojedinom zahtjevu i slučaju. Nakon obrade zahtjeva poslodavac će biti obaviješten o njegovoj ocjeni te će kontaktirati korisnike s daljnjim informacijama, – poručili su iz HZZ-a.

Budući da je prije par tjedana HZZ na svojoj stranici postavio službenu obavijest o ukidanju nekih mjera, zanimalo nas je do kakvih  je promjena došlo u mjeri stručnog osposobljavanja. Odgovorili su nam kako se mjera provodi kroz dva projekta, prvi za mlade od 15-29 godina, a drugi za one do 25 godina.

– Provedba aktivne politike zapošljavanja za mlade i Provedba aktivne politike zapošljavanja za dugotrajno nezaposlene mlade. Prvi projekt uključuje ciljanu skupinu, Mlade nezaposlene osobe u dobi 15-29 godina, u registriranoj nezaposlenosti najviše do 4 mjeseca (što se procjenjuje danom prijave na mirovinsko osiguranje, tj. u trenutku odobrenja zahtjeva te početka same mjere, također), a drugi projekt Mladi do 25 godina u evidenciji dulje od 6 mjeseci te Mladi do 29 godina u evidenciji dulje od 12 mjeseci, – objasnili su u HZZ-u.

Također, zanimalo nas je pokriva li HZZ putne troškove mladima koji putuju automobilom na posao. Odgovor je negativan. Naknada za putne troškove isplaćuje se onima koji putuju autobusom ili vlakom, a za naknadu mora se predočiti preslika kupljene karte ili potvrda prijevoznika.

– Naknada za trošak prijevoza isplaćuje se u visini stvarnih troškova prijevoza sredstvima javnog prijevoza što znači da se naknada isplaćuje za autobusni i željeznički prijevoz, a ne za prijevoz osobnim automobilom. (...)  Slijedom navedenog, Hrvatski zavod za zapošljavanje smatra da se radi o neusklađenosti tumačenja sa Zakonom te je ukazao na činjenicu kako navedeno povećava ukupni trošak mjera aktivne politike zapošljavanja i neopravdane troškove na ime putnih troškova, čime se nedvojbeno dodatno opterećuju sredstva državnog proračuna i EU projekata iz kojih se iste sufinanciraju, – rekli su u HZZ-u.

Komentari na članak

Vezani članci

meuz

Model European Union Zagreb 2017

U organizacijskom timu MEUZ-a možete naučiti kako funkcionira Europska unija

Model European Union Zagreb 2017 poziva sve odgovorne, komunikativne i ambiciozne osobe da postanu dio organizacijskog tima. Prijave su otvorene do 19. prosinca.

Međunarodni dan studenata

Na današnji dan

Kako se u Hrvatskoj obilježava Međunarodni dan studenata

Danas mladi širom svijeta slave različitost, toleranciju, ravnopravnost, multikulturalizam i međusobnu suradnju. Slave li hrvatski studenti svoj dan?

Universe

Vrtlog mladosti i života općenito

„Dein Kampf“: Razina osobne svijesti u 20-ima

Zavolite kaos u sebi i vlastito kaotično savršenstvo.

Cigarete - pooštrenje pravilnika o duhanskim proizvodima Europskog parlamenta

Josipa Miković

Život je nekad siv, nekad žut

Imam jedno klišej pitanje, ali biste li se vratili nazad u vrijeme i nikada ne zapalili svoju prvu cigaretu ili popili svoje prvo alkoholno piće? Ja bih, jer jedna stvar povede prema drugoj, isto kao što će te prva cigareta dovesti do toga da postaneš ovisnik.

Informiranje - pravo mladih

Projekt „Informiranje – pravo mladih”

Predstavljene besplatne neformalne organizacije i usavršavanja

Pročitajte kako je bilo na još jednom u nizu „Informativnih ponedjeljaka” u sklopu projekta „Informiranje – pravo mladih”.