LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Integracija HVU-a u zagrebačko Sveučilište

HVU - nova sastavnica Sveučilišta u Zagrebu?

Na ovotjednom radnom sastanku ministra, rektora i načelnika Glavnog stožera OSRH-a, održanom na Hrvatskom vojnom učilištu, sve tri strane izrazile su želju za integracijom vojnog školovanja u civilni sustav obrazovanja.

Na ovotjednom radnom sastanku ministra, rektora i načelnika Glavnog stožera OSRH-a, održanom na Hrvatskom vojnom učilištu, sve tri strane izrazile su želju za integracijom vojnog školovanja u civilni sustav obrazovanja.

U utorak, 23. lipnja 2015., na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu održao se radni sastanak predstavnika Ministarstva, Sveučilišta i vojske na kojem se raspravljalo o mogućnostima i integraciji vojnog školovanja u civilni sustav obrazovanja.

Zagrebačku vojarnu „Petar Zrinski“ na Hrvatskom vojnom učilištu posjetili su ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Drago Lovrić. Oni su zajedno sa zapovjednikom HVU-a, generalom pukovnikom Slavkom Barićem, održali sastanak te obišli projekte i prostore na Učilištu.

"Išli bismo korak dalje - otvorili bismo još studija, a razmišljamo i o tome da se HVU integrira u zagrebačko Sveučilište, čime bismo vojnicima dali još znanja koja nisu ograničena samo na vojnu struku. Mislim da HVU radi dobro, napreduje velikim koracima i vrlo smo brzo dosegli standarde na koje možemo biti ponosni", rekao je za vrijeme posjeta ministar Mornar.

Gosti su dobili uvid u aktualne i buduće radne i smještajne kapacitete vojarne „Petar Zrinski“, a zajedno su i analizirali suradnju civilne znanstveno-obrazovne i sveučilišne zajednice s Hrvatskim vojnim učilištem „Petar Zrinski“ u prethodnoj školskoj, odnosno akademskoj godini.

Želju za većom suradnjom i integracijom HVU-a u zagrebačko Sveučilište istaknuo je i rektor Boras: „U perspektivi, nadam se da će HVU postati sastavnica zagrebačkog Sveučilišta, što će omogućiti časnicima da nastave raditi i nakon vojne karijere kao civilni vrhunski stručnjaci jer oni to i jesu".

General Barić rekao je da u tijeku nije samo integracija HVU-a u Sveučilište, nego i širi opseg znanstveno-stručne suradnje. Tako se HVU i pojedini fakulteti već sada zajedno apliciraju za sredstva Europske Unije koja će se ulagati u zajednički vojno-sveučilišni laboratorij. "Uz ono što smo uložili u infrastrukturu, radimo na tome da se i ljudski potencijali razviju još brže i više, sukladno zakonima i zahtjevima sveučilišne zajednice. Dakle, prioriteti su nam ulaganje u ljude te podizanje standarda učionica, laboratorija i kabineta na najvišu moguću razinu. Tu smo povezani i s NATO savezom", zaključio je Barić.

FOTO: HVU/M. SEVER