Panel-rasprava na konferenciji „Should I stay or should I go“?

Hrvati pri vrhu EU-a po aktivnosti zaposlenika, ali samo četvrtina vidi priliku u poduzetništvu

poslovna konferencija za studente i mlade

Mikrofone će u ruke dobiti Lea Brezar (Superbrands Hrvatska i Slovenija), Ante Gustin (Nextbike), Maja Mustač (Institut za stručno usavršavanje mladih) i Darko Gebaei (Agrivi), a rasprava je zakazana za subotu u 14:30.

Hrvatska je poznata po vrlo povoljnoj klimi. Iako se stalno žalimo na hladnoću tijekom zime, ona zapravo nije toliko strašna u usporedbi s onim malo sjevernijim područjem. Ljetne su vrućine velike, ali dovoljno privlačne da obala Jadrana postane jedno od najpoželjnijih mjesta za ljetovanje na svijetu.

Za razliku od geografske, poduzetnička klima u Hrvatskoj na prvi pogled donosi više oblaka nego sunca. Poražavajuće su statistike koje su donijela nedavna istraživanja. Istraživanje Ekonomskog instituta objavljeno krajem prošle godine pokazuje da se gotovo 77 posto studenata u Hrvatskoj slaže s tvrdnjom kako zakonska regulacija otežava poslovanje poduzeća u zemlji, a njih čak 35 posto ne slaže se s tvrdnjom da poduzetnici imaju pozitivan imidž u društvu.

Najveće svjetsko istraživanje poduzetništva, Global Entrepreneurship Monitor, za 2016. godinu pokazalo je da je Hrvatska pri vrhu Europske unije po iskazanim poduzetničkim namjerama, odnosno aktivnosti zaposlenika, ali je percepcija o prilikama ispod prosjeka EU-a. Svega 25 posto odraslih stanovnika vidi priliku, a to je nedovoljno da se Hrvatska odlijepi od začelja Europske unije. Za razliku od Hrvatske, jedna trećina odraslih stanovnika u EU-u vidi priliku, što govori o velikoj razlici u potencijalu koji određuje poduzetnički kapacitet zemlje.

Legendarni sportski televizijski komentator Drago Ćosić jednom je prilikom rekao da je statistika kao bikini – otkriva puno, no najčešće sakrije ono najbitnije. Unatoč brojkama koje ne iskazuju bajnu situaciju za hrvatske poduzetnike, u Hrvatskoj se ipak otvaraju nove tvrtke, nove se ideje pretvaraju u biznise. Na panel-raspravi na konferenciji Should I stay or should I go? raspravljat će se upravo o (ne)poduzetničkoj klimi u Hrvatskoj. Mikrofone će u ruke dobiti Lea Brezar (Superbrands Hrvatska i Slovenija), Ante Gustin (Nextbike), Maja Mustač (Institut za stručno usavršavanje mladih) i Darko Gebaei (Agrivi), a rasprava je zakazana za subotu u 14:30.

Podsjećamo, konferencija će se održati 19. i 20. svibnja u Cinestar dvorani Branimir centra u Zagrebu s početkom u 9:00. Više informacija možete doznati na službenoj stranici konferencije te službenom Facebook eventu.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Tour de Tourism

Studentska konferencija

„Tour de Tourism“ otkriva tajne slapova Plitvičkih jezera

Udruga studenata turizma Ekonomskog fakulteta organizira konferenciju „Tour de Tourism“. Održat će se od 6. do 9. prosinca u Zagrebu.

Predstavljen 3P

Planiram, Poduzimam, Promoviram!

Projekt 3P pokazao se iznimno uspješnim u razvoju poduzetničke kulture

Projekt 3P – Planiram, Poduzimam, Promoviram! priveden je kraju. Na završnoj su konferenciji predstavljene brojne aktivnosti koje su se odvijale u sklopu istog.

Mladi Splićani oduševili publiku motivacijskim govorima 1

Motivacijski govori u organizaciji Kluba mladih Split

„Zakačite se za pet posto stvari koje vas čine sretnima“

Četvrto izdanje Motivacijskih govora u organizaciji Kluba mladih još je jednom pokazalo da u Splitu ima mnoštvo mladih ljudi koji su talentirani i poduzetni. Njihove priče nadahnjuju i one mnogo starije od njih.

LEAP summit-Ako radite ove četiri stvari, uspjeh vam je zagarantiran

LEAP Summit

Ako poslušate ova četiri savjeta, uspjeh vam je zagarantiran

Konferencija LEAP Summit održava se početkom svibnja u zagrebačkom Studentskom centru. Prijavite se i ubrzajte svoj put do uspjeha.

Medicinski fakultet

Međunarodni susret

Bioetička konferencija o gradu ugošćuje međunarodne znanstvenike na Medicini i Fakultetu zdravstvenih studija

Konferencija Urbana bioetika međunarodnog je karaktera, a, osim domaćih stručnjaka i stručnjakinja iz područja bioetike, sudjelovat će znanstvenici iz Singapura, Tajvana, SAD-a, Grčke, Velike Britanije, Južne Koreje, Ukrajine itd.