Panel-rasprava na konferenciji „Should I stay or should I go“?

Hrvati pri vrhu EU-a po aktivnosti zaposlenika, ali samo četvrtina vidi priliku u poduzetništvu

poslovna konferencija za studente i mlade

Mikrofone će u ruke dobiti Lea Brezar (Superbrands Hrvatska i Slovenija), Ante Gustin (Nextbike), Maja Mustač (Institut za stručno usavršavanje mladih) i Darko Gebaei (Agrivi), a rasprava je zakazana za subotu u 14:30.

Hrvatska je poznata po vrlo povoljnoj klimi. Iako se stalno žalimo na hladnoću tijekom zime, ona zapravo nije toliko strašna u usporedbi s onim malo sjevernijim područjem. Ljetne su vrućine velike, ali dovoljno privlačne da obala Jadrana postane jedno od najpoželjnijih mjesta za ljetovanje na svijetu.

Za razliku od geografske, poduzetnička klima u Hrvatskoj na prvi pogled donosi više oblaka nego sunca. Poražavajuće su statistike koje su donijela nedavna istraživanja. Istraživanje Ekonomskog instituta objavljeno krajem prošle godine pokazuje da se gotovo 77 posto studenata u Hrvatskoj slaže s tvrdnjom kako zakonska regulacija otežava poslovanje poduzeća u zemlji, a njih čak 35 posto ne slaže se s tvrdnjom da poduzetnici imaju pozitivan imidž u društvu.

Najveće svjetsko istraživanje poduzetništva, Global Entrepreneurship Monitor, za 2016. godinu pokazalo je da je Hrvatska pri vrhu Europske unije po iskazanim poduzetničkim namjerama, odnosno aktivnosti zaposlenika, ali je percepcija o prilikama ispod prosjeka EU-a. Svega 25 posto odraslih stanovnika vidi priliku, a to je nedovoljno da se Hrvatska odlijepi od začelja Europske unije. Za razliku od Hrvatske, jedna trećina odraslih stanovnika u EU-u vidi priliku, što govori o velikoj razlici u potencijalu koji određuje poduzetnički kapacitet zemlje.

Legendarni sportski televizijski komentator Drago Ćosić jednom je prilikom rekao da je statistika kao bikini – otkriva puno, no najčešće sakrije ono najbitnije. Unatoč brojkama koje ne iskazuju bajnu situaciju za hrvatske poduzetnike, u Hrvatskoj se ipak otvaraju nove tvrtke, nove se ideje pretvaraju u biznise. Na panel-raspravi na konferenciji Should I stay or should I go? raspravljat će se upravo o (ne)poduzetničkoj klimi u Hrvatskoj. Mikrofone će u ruke dobiti Lea Brezar (Superbrands Hrvatska i Slovenija), Ante Gustin (Nextbike), Maja Mustač (Institut za stručno usavršavanje mladih) i Darko Gebaei (Agrivi), a rasprava je zakazana za subotu u 14:30.

Podsjećamo, konferencija će se održati 19. i 20. svibnja u Cinestar dvorani Branimir centra u Zagrebu s početkom u 9:00. Više informacija možete doznati na službenoj stranici konferencije te službenom Facebook eventu.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Francuski paviljon

AEGEE Zagreb

Konferencija European Planning Meeting u zagrebačkom studentskom centru

AEGEE je jedna od najvećih interdisciplinarnih studentskih organizacija u Europi koja promovira europsku svijest preko studentske mobilnosti, komunikacije i integracije između studenata Europe.

Voogle konferencija 2016

Voogle konferencija 2016

Poslovne prilike za studente na konferenciji u Varaždinu

U sklopu teme konferencije „First sale to global scale“ održat će se predavanja, panel diskusije, natjecanje za najbolju poduzetničku ideju i poslovni sastanci namijenjeni poduzetničkoj, startup i akademskoj zajednici. Ulaznice za studente su besplatne.

racunalni sustav

Konferencija na FER-u

O digitalnoj evoluciji, održivoj tehnologiji i piratstvu na Danima otvorenih računalnih sustava

Programeri i sistem-administratori raspravljat će o važnosti otvorenih sustava 19. i 29. travnja na zagrebačkom FER-u.

FESB zgrada

PICS@FESB

U sklopu novog coworking centra studenti FESB-a u pauzi od predavanja mogu igrati PlayStation 4

12. ožujka u prostorima splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje održana je svečanost otvaranja PICS@FESB – predinkubacijskog i coworking centra za studente Splitsko-dalmatinske županije.

Konferencija "Kreativno poduzetništvo"

Poziv sudionicima

Velika poduzetnička imena gostuju na konferenciji „Kreativno poduzetništvo"

Saša Cvetojević, Ivo Špigel, Krešimir Macan, Davorin Štetner, Mateo Perak i brojni drugi gosti predstavit će temeljne segmente poduzetništva svim zainteresiranim srednjoškolcima i studentima.