Noviteti Sporazuma o suradnji

HKS donio posebne upisne kvote za Hrvate u iseljeništvu

HKS i Središnji ured za Hrvate

Sporazumom između HKS-a i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH obuhvaćeno je, između ostalog, donošenje posebne upisne kvote za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva.

U petak, 22. ožujka 2019. godine, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, potpisali su Sporazum o međusobnoj suradnji.

Sporazum obuhvaća poticanje znanstvenog istraživanja specifične kulturne i vjerske baštine te suvremenog života hrvatskoga iseljeništva, hrvatske nacionalne manjine i Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i migracijskih trendova. Njime je također obuhvaćeno razvijanje postojećih i osmišljavanje novih studijskih programa s ciljem integracije i jačanja zajedništva Hrvata koji žive u domovini i izvan nje, osmišljavanje novih i podupiranje postojećih projekata razmjene studenata, osmišljavanje novih i podupiranje postojećih znanstvenih i stručnih projekata te donošenje posebne upisne kvote za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva. U akademskoj godini 2019/2020. bit će omogućen upis po jednog kandidata na svakom redovitom studiju preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Povijesti, Sociologije, Komunikologije, Psihologije i Sestrinstva.

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić izrazio je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, istaknuvši važnost suradnje sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

– Sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske imali smo izvrsnu suradnju na znanstveno-stručnom skupu Demografske promjene i kulturna baština Hrvata u Boki kotorskoj koji smo realizirali prošle godine, a ove godine nastavljamo sa sličnom suradnjom na znanstveno-stručnom skupu o Hrvatima iz Vojvodine. Naša suradnja ovim će Sporazumom doći na višu razinu jer smo u procesu osmišljavanja novih studijskih programa koji se bave tematikom integracije Hrvata u domovini i u inozemstvu, a mladim Hrvatima iz inozemstva otvorit ćemo vrata našeg Sveučilišta te ih pozvati da dođu studirati na Hrvatsko katoličko sveučilište. Njihov povratak na studij u Hrvatsku mogao bi biti prvi znak njihovog povratka i ostanka u staroj domovini. Drago nam je da nas je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH izabrao za partnera u toj cijenjenoj misiji dugoročnog jačanja i napretka naše domovine. – istaknuo je rektor Tanjić.

Komentari na članak

Vezani članci

Brucošijada HKS-a, Šumarskog i Učiteljskog fakulteta

Poziv svim brucošima, ali i starijim studentima željnima dobre zabave! Ne propustite:

Brucošijada HKS-a, Šumarskog i Učiteljskog fakulteta

Brucošice i brucoši sa HKS-a, Šumarskog i Učiteljskog fakulteta, 14.11.2013. godine očekuje vas prva ovosezonska zabava – tradicionalna BRUCOŠIJADA , koja će se održati u Book Caffeu.

Studentski aktivizam

Analiza tjedne ankete

Zašto studenti nisu više upućeni u rad studentskih tijela?

Pitali smo vas: ''Koliko ste upoznati sa radom nadležnih zborova (Hrvatski studentski zbor, Studentski zborovi Sveučilišta i sl.)?'', a osim toga, donosimo vam i informacije koja su to tijela koja zastupaju studente.

Diploma

Fakultetske mudrosti

Neosporne činjenice koje naučite za vrijeme studiranja

Neosporne činjinice koje svi naučimo u pet (ili više) godina studiranja.

London

BHV Education

Saznajte sve o obrazovanju i studiranju u Velikoj Britaniji

Osobne konzultacije održat će se u četvrtak, 26. lipnja, u Martićevoj 13.

Splitska riva I

Nove nastavne baze

Suradnjom fakulteta poboljšava se kvaliteta studiranja u Splitu

Sveučilište u Splitu je dobilo dvije nove nastavne baze čime će se poboljšati kvaliteta studiranja i studentske prakse.