Noviteti Sporazuma o suradnji

HKS donio posebne upisne kvote za Hrvate u iseljeništvu

HKS i Središnji ured za Hrvate

Sporazumom između HKS-a i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH obuhvaćeno je, između ostalog, donošenje posebne upisne kvote za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva.

U petak, 22. ožujka 2019. godine, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, potpisali su Sporazum o međusobnoj suradnji.

Sporazum obuhvaća poticanje znanstvenog istraživanja specifične kulturne i vjerske baštine te suvremenog života hrvatskoga iseljeništva, hrvatske nacionalne manjine i Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i migracijskih trendova. Njime je također obuhvaćeno razvijanje postojećih i osmišljavanje novih studijskih programa s ciljem integracije i jačanja zajedništva Hrvata koji žive u domovini i izvan nje, osmišljavanje novih i podupiranje postojećih projekata razmjene studenata, osmišljavanje novih i podupiranje postojećih znanstvenih i stručnih projekata te donošenje posebne upisne kvote za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva. U akademskoj godini 2019/2020. bit će omogućen upis po jednog kandidata na svakom redovitom studiju preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Povijesti, Sociologije, Komunikologije, Psihologije i Sestrinstva.

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić izrazio je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, istaknuvši važnost suradnje sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

– Sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske imali smo izvrsnu suradnju na znanstveno-stručnom skupu Demografske promjene i kulturna baština Hrvata u Boki kotorskoj koji smo realizirali prošle godine, a ove godine nastavljamo sa sličnom suradnjom na znanstveno-stručnom skupu o Hrvatima iz Vojvodine. Naša suradnja ovim će Sporazumom doći na višu razinu jer smo u procesu osmišljavanja novih studijskih programa koji se bave tematikom integracije Hrvata u domovini i u inozemstvu, a mladim Hrvatima iz inozemstva otvorit ćemo vrata našeg Sveučilišta te ih pozvati da dođu studirati na Hrvatsko katoličko sveučilište. Njihov povratak na studij u Hrvatsku mogao bi biti prvi znak njihovog povratka i ostanka u staroj domovini. Drago nam je da nas je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH izabrao za partnera u toj cijenjenoj misiji dugoročnog jačanja i napretka naše domovine. – istaknuo je rektor Tanjić.

Komentari na članak

Vezani članci

Rektor Tanjić

Dan sveučilišta

Rektor objasnio kako je HKS ostao „predvorje nade”

– Predstavljajući danas ukratko rad i razvoj našega Sveučilišta, mogu, zahvalan Gospodinu na svim darovima, reći da smo sve činili kako bismo unatoč poteškoćama i raznim izazovima bili i ostali predvorje nade, radionica za bolju budućnost naših studenata, mjesto na kojem se uči biti odgovoran za sebe, svijet, zajednički dom. – istaknuo je prof. dr. sc. Željko Tanjić na Danu HKS-a.

strani jezici

(Javne) tajne studijskih programa

Otkrivamo sve što trebaš znati o studijima stranih jezika na hrvatskim fakultetima

Na filozofskim fakultetima u Zagrebu, Zadru, Osijeku, Splitu i Rijeci moguće je studirati preko 20 različitih stranih jezika. Koje su prednosti studiranja stranih jezika, koje su razlike među pojedinim smjerovima, što uopće očekivati od studija jezika, je li pametno studirati jezik bez ikakvog predznanja i je li studiranje dvaju jezika nemoguća misija? Odgovori slijede u članku.

https://pixabay.com/photos/statue-of-liberty-new-york-ny-nyc-267948/

Studiranje izvan Hrvatske

U Osijeku se održava besplatno savjetovanje o studiranju u SAD-u

Mladi koji razmišljaju o studiranju u Americi imat će priliku saznati sve potrebne informacije na predavanju koje će se održati u Osijeku i Vukovaru u organizaciji EducationUSA centra i Američkog kutka.

Stipendija

STIPENDIJA DEPAUW SVEUČILIŠTA

„Vera Scholarship” nudi mogućnost studiranja u dalekoj Indiani

Studenti, ponajprije oni iz Hrvatske i Slovenije, mogu se prijaviti za „Vera Scholarship” do 1. svibnja i tako nastaviti svoje obrazovanje u dalekoj Indiani. Izvrsnost je ključan kriterij za odabir stipendista.

Oxfordpicture

Biste li mogli položiti prijemni ispit za Oxford?

Ovo je jedan od najtežih testova na svijetu

Prijemni ispit za Oxford jedan je od najtežih na svijetu zbog svojih dvosmislenih i apstraktno postavljenih pitanja.