LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Problem nedovoljnih prostornih kapaciteta

FOI obnavlja vilu u kojoj će obrazovati svoje studente

Nakon više od desetljeća sustavnog propadanja Vile Oršić, Fakultet organizacije i informatike uspio je osigurati financijska sredstva za početak obnove jedne od najljepših građevina u Gradu Varaždinu.

Nakon više od desetljeća sustavnog propadanja Vile Oršić, Fakultet organizacije i informatike uspio je osigurati financijska sredstva za početak obnove jedne od najljepših građevina u Gradu Varaždinu.

Fakultet organizacije i informatike već se godinama bori s problemom nedovoljnih prostornih kapaciteta. 

– Veliki interes studenata za ovaj Fakultet te veliki broj upisanih studenata, posebice ove akademske godine, kao i bogata projektna aktivnost Fakulteta, zahtijevaju veći prostor za nastavu, rad studenata, istraživačke Laboratorije te Centre Fakulteta. Trenutno na FOI-ju studira 2900 studenata, a aktivno je 35 velikih projekata i jedanaest Laboratorija. – poručuju njegovi predstavnici. 

Nakon što su Uprave FOI-ja kontinuirano ukazivale na ovaj problem, Grad Varaždin predložio je opciju obnove trenutno zapuštene Vile Oršić kako bi je stavio u funkciju svojeg djelovanja.

– Vila Oršić je, kao što je poznato, prekrasna zgrada kulturološke vrijednosti koja iz dana u dan sve više propada i za nju se do trenutka izglasavanja prava građenja FOI-ju nije našlo adekvatno rješenje. S obzirom na to da se Vila Oršić prostorno i nalazi uz čestice na kojima je planiran projekt Sveučilišni Kampus Varaždin – faza II, ona postaje njegov dio. – ističu.

Na nedostatne prostorne kapacitete FOI je upozoren i u postupku reakreditacije. Uz financijsku potporu Sveučilišta još 2012. godine pripremio je svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju nove zgrade, odnosno za realizaciju Sveučilišnog Kampusa Varaždin – faza II (24 mil. eura).

– Godine 2019. dobivena je i građevinska dozvola, no projekt, unatoč prijavama na natječaje MZO-a i uvrštavanja na prioritetnu listu MZO-a, do danas nije realiziran. Nažalost, obrazovna infrastruktura pa tako niti projekt Sveučilišnog kampusa Varaždin nisu bili uvršteni u operativni program te nisu bili financirani. Nadamo se da će projekt Kampusa biti uvršten u novi operativni program od 2021. godine. – dodaju s Fakulteta.

Nakon što je Gradsko vijeće Grada Varaždina donijelo Odluku o osnivanju prava građenja nad Vilom Oršić u korist Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta organizacije i informatike, Fakultet je, ističu predstavnici, 1. listopada 2020. godine s Gradom Varaždinom sklopio i Ugovor o pravu građenja kojim je Grad stavio FOI-ju na dugoročno raspolaganje Vilu Oršić koja je sastavni dio projekta Sveučilišni kampus Varaždin – faza II, u svrhu realizacije obrazovnih aktivnosti i unapređenje visokog obrazovanja u gradu Varaždinu i u cijeloj regiji sjeverozapadne Hrvatske.

– Nakon više od desetljeća sustavnog propadanja Vile Oršić, Fakultet organizacije i informatike je uspio osigurati financijska sredstva za početak obnove jedne od najljepših građevina u Gradu Varaždinu. Vila Oršić se nalazi unutar povijesne urbanističke cjeline, u ulici Petra Preradovića i upisana je u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Prema povijesnim podacima Vila Oršić je sagrađena u drugoj polovici 19. stoljeća za potrebe raskošne obiteljske kuće. Građevina je tijekom godina mijenjala vlasnike i korisnike te je višekratno prilagođavana specifičnim potrebama novih korisnika i standardima vremena. Vjerujemo da ćemo kvalitetnom prenamjenom prostora za potrebe visokog obrazovanja zaustaviti dugogodišnju devastaciju te Vili Oršić ponovo osigurati raskošni sjaj, ali u okruženju suvremene informacijske tehnologije i razvojnih potencijala, kakav i zaslužuje. – izjavila je dekanica prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

S FOI-ja još dodaju da stavljanjem građevine u aktivnu funkciju visokog obrazovanja Vila Oršić neće biti samo još jedna povijesna građevina, već zgrada namijenjena studentima, u kojoj će se educirati i istraživati za zanimanja budućnosti. 

– Zaštićeni povijesni spomenik tijekom svih tih godina nažalost nije bio zaštićen te su vidljiva velika oštećenja i devastacija cijelog prostora – krovište je prokišnjavalo, a vidljivi su i pokušaji provale i otuđenja interijera zgrade. U suradnji s Konzervatorskim odjelom Grada Varaždina, kao i ovlaštenim projektantskim uredom, Fakultet organizacije i informatike je pripremio idejna rješenja koja kompromisno zadovoljavaju sve stavove. Rješenje koje je usuglašeno pretpostavlja cjelovito očuvanje vanjštine građevine, uz određene intervencije na nužnim korekcijama i poboljšanjima, primarno zbog nove funkcije, a to je prenamjena prostora u istraživačke laboratorije, dvorane za učenje i poučavanje te kabinete za nastavnike i centre Fakulteta.

Smatram da je Vila Oršić važna i vrijedna zgrada za Grad Varaždin i da je nedopustivo da jedna takva zgrada propada u centru grada. Odluka FOI-ja bila je da u okviru našeg društvenog djelovanja učinimo sve da tu zgradu obnovimo te ju uklopimo u budući urbani Sveučilišni kampus Varaždin. Iako FOI obnovom Vile Oršić neće ostvariti prostorne kapacitete koji su mu dugoročno potrebni, ipak će omogućiti obnovu jedne vrijedne zgrade i staviti je u funkciju studentima, nastavnicima te istraživačima Fakulteta, a i olakšati si period funkcioniranja do realizacije projekta Sveučilišni kampus Varaždin – faza II, za koji se nadamo da će ući u novi Operativni program. Veselimo se obnovi te zgrade i svim naporima iz različitih izvora prikupljamo sredstva za njenu obnovu, što naravno nije ni jednostavno ni lako. Također moramo naglasiti da se radi o zgradi koja zahtijeva poseban pristup jer je kulturno dobro, pa cijeli projekt radimo s našim Konzervatorskim odjelom, a s obzirom na povijesnu vrijednost zgrade, obnova je skupa. – rekla je dekanica Nina Begičević Ređep.

Na koncu naglašava: 

– FOI je spreman kroz nove prijave projekata, već dobivene projekte, vlastita sredstva, a nadamo se i financijsku potporu MZO-a i Vlade Republike Hrvatske, Vilu Oršić kompletno obnoviti i staviti u funkciju. Time bi ova ljepotica od zgrade po uzoru na eminentna europska i američka sveučilišta s tradicijom i kvalitetom, činila dio urbanog sveučilišnog kampusa grada Varaždina koji spaja tradiciju i kvalitetu sa suvremenim digitalnim tehnologijama.

S obnovom smo već započeli i u ovom trenutku, a nakon provedenog javnog natječaja, provode se radovi na popravku krovišta, odnosno izmjene dotrajalih elemenata drvene građe, kao i zamjene dotrajalog crijepa. Sredstva za tu fazu obnove u iznosu od 600.000,00 kuna osigurana su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, odnosno Državnim proračunom RH za 2020. godinu. Radi se o nužno potrebnoj sanaciji krovišta kako bi se zgrada stavila u funkciju te kako bi se omogućilo njeno korištenje od strane Fakulteta. Sljedeća faza obnove za koju su financijska sredstva u fazi dogovora, a nastoje se osigurati u proračunu MZO-a, uključuje građevinske radove, a posebno bismo istaknuli radove na fasadnoj stolariji. Uslijedit će soboslikarski radovi koji bi se trebali izvesti nakon minimalnih konzervatorskih istražnih radova. Ideja je i zadržati postojeće podne obloge u prizemlju i na katu kako bi se maksimalno zadržala povijesna ljepota građevine. Od tehničkih radova, u dogovoru s projektantima, izvest će se uklanjanje pregradnih zidova i prilagodba prostora obrazovnim i istraživačkim aktivnostima. U Vili Oršić planirano je 5 dvorana za nastavu, 4 istraživačka laboratorija i više kabineta za nastavnike te centre i urede koji djeluju unutar Fakulteta.

Ovim putem zahvaljujem onim vijećnicama i vijećnicima koji su prepoznali vrijednost i važnost ovog projekta i dali potporu daljnjem razvoju FOI-ja, a time i IT industrije koja se progresivno razvija i raste u našem Gradu i Varaždinskoj županiji, a sigurno je jedan od razloga zašto je to tako, upravo FOI.

Primarno vodeći se vizijom stvaranja urbanog kampusa u Gradu Varaždinu, Fakultet organizacije i informatike je u vrlo kratkom roku poduzeo i dalje poduzima sve potrebne korake za obnovu nekretnine, uvažavajući mišljenje struke. Zgrada će se obnoviti, zaustaviti njena devastacija i propadanje, a ono što je najvažnije, u ovoj vrijednoj zgradi obrazovat će se naši studenti i kao takva imat će najveću vrijednost.

FOTO: FOI