LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nova odluka Senata

Filozofski fakultet Družbe Isusove postao sastavnica Sveučilišta u Zagrebu

Suradnja između spomenutog fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu postoji još od 1997. godine otkada se njegovi studijski programi izvode u sklopu Hrvatskih studija. Ipak, inicijativa za potpuno priključenje došla je s više strana.

Suradnja između spomenutog fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu postoji još od 1997. godine otkada se njegovi studijski programi izvode u sklopu Hrvatskih studija. Ipak, inicijativa za potpuno priključenje došla je s više strana.

Prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prihvatio je inicijativu za uključenjem FFDI-a kao ustanove u sastav Sveučilišta u Zagrebu u svibnju tekuće godine Tim povodom imenovao je Odbor za provođenje postupka kako bi se utvrdile proceduralne i sadržajne pretpostavke za njenu realizaciju. Vijeće društveno-humanističkog područja sam postupak započelo je 2. prosinca. Priča je okončana na 5. redovitoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu u ovoj akademskoj godini, održanoj 8. prosinca 2015. Donesena je Odluka o priključenju Filozofskog fakulteta Družbe Isusove Sveučilištu, čime napokon postaje njegova sastavnica.

Filozofski fakultet Družbe Isusove je ustanova visokoškolskog obrazovanja osnovana 1989. godine Tri godine kasnije Ministarstvo znanosti upisalo ga je u Registar znastvenoistraživačkih organizacija i jedinica u znanstvenom polju filozofije. Njegov nastavni program obuhvaća preddiplomski studij sa smjerovima Filozofija i religijske znanosti, Filozofiju kao jednopredmetni studij te Filozofiju i latinski jezik. Diplomski i poslijediplomski studijski programi su Filozofija i Religijske znanosti.

Suradnja između spomenutog fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu postoji još od 1997. godine otkada se njegovi studijski programi izvode u sklopu Hrvatskih studija. Ipak, inicijativa za potpuno priključenje došla je s više strana. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Vedran Mornar još je prošle godine tražio da se riješi to pitanje. Čak je vrhovni poglavar Družbe Isusove iz Rima Adolfo Nicolás potaknuo pokretanje pregovora.

Kakav će biti položaj Fakulteta nakon ove Odluke i u kojoj mjeri će se promijeniti način njegovog funkcioniranja, ovisit će o novom ugovoru kojeg će rektor sklopiti s predstavnicima osnivatelja te nadležnih crkvenih i državnih vlasti. Možemo očekivati pozitivne promjene za obje institucije. S jedne strane, Sveučilište postaje bogatije za kvalitetno ustrojeni fakultet uz koji se vežu zasluge na brojnim poljima, uključujući znastveno istraživanje i kulturu dijaloga. Gledajući to iz druge perspektive, Filozofski fakultet Družbe Isusove konačno će definirati svoj pravni status, što je prijeko potrebna polazišna točka za svako daljnje djelovanje.