Hrvatski studentski zbor

Europska studentska unija donosi tri nove rezolucije za hrvatske studente

Hrvatski studentski zbor

Tri nove rezolucije tiču se definicije studentskog standarda, okupljanja jedinstvenog studentskog predstavništva na nacionalnoj razini te proračuna HSZ-a, tj. načina na koje se bira predsjednik nacionalnog studentskog tijela.

Europska studentska unija donijela je važne odluke koje se tiču isključivo studenata u Republici Hrvatskoj. Nove odluke su donesene na posljednjem Board Meeting Seminaru održanom u Sofiji u razdoblju od 6. do 12. svibnja 2019. godine, prenosi Hrvatski studentski zbor.

Prva odluka koja je donesena tiče se definicije studentskog standarda u Republici Hrvatskoj. Ta se točka odnosi na definiranje pojma studentskog standarda koja je od iznimne važnosti, tvrde iz Hrvatskog studentskog zbora, jer dokle god ostaje neprecizno postavljena i nedovoljno određena, ostaje prostora za netransparentnost i neučinkovitost trošenja sredstava koja se ostvaruju upravo studentskim radom. Dokument možete pronaći na poveznici.

Na seminaru se govorilo i o studentskih predstavničkih tijela visokih učilišta u Republici Hrvatskoj. Ovom se rezolucijom reguliraju studentska predstavnička tijela koja istovremeno ne zadovoljavaju osnovne uvjete legitimnosti studentskog predstavništva. Fokus je, što se može pronaći u dokumentu, usmjeren na postojanje jedinstvenog studentskog predstavništva na nacionalnoj razini.

Zadnja se odluka odnosi na financiranje Hrvatskog studentskog zbora s nacionalne strane. Ta odluka se može smatrati najvažnijom točkom seminara jer nastaju krucijalni problemi oko financiranja studentskih zborova. Trenutno u Hrvatskoj ne postoji zaseban proračun toga studentskoga tijela, nego se on financira iz proračuna studentskog zbora iz kojeg dolazi trenutni predsjednik. Na taj bi način predsjednikom zbora mogao postati bilo koji student te prednost ne bi imali oni sa sveučilišnih sastavnica koje mogu podnijeti taj financijski teret.

Druge odluke Europske studentske unije pronađite na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

https://pixabay.com/photos/strategy-chess-board-game-win-1080527/

Predvidljivo iracionalni

Kontroliramo li vlastite odluke?

Smatramo kako stojimo iza svake svoje odluke i uvjereni smo u pojedine stavove. Ipak, trebali bismo ponovno razmisliti te sami sebi razjasniti kako i zašto dolazimo do različitih odabira kroz život.

Logo Studentskog zbora sveučilišta u Zagrebu

ODRŽANA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA STUDENTSKOG ZBORA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Novoizabrani predsjednik Studentskog zbora je Mate Damić

Mate Damić, student Ekonomskog fakulteta, izabran za novog predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Logo Studentskog zbora sveučilišta u Zagrebu

Izbori za predsjednika Studentskog zbora

Za novog predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu izabran Petar Labrović

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu dobio novog predsjednika.

https://pixabay.com/photos/survey-opinion-research-voting-fill-1594962/

Međunarodno istraživanje

EUROSTUDENT prikuplja podatke o studentskom standardu, svi se studenti mogu uključiti

Projekt EUROSTUDENT bavi se prikupljanjem podataka u svrhu poboljšanja studentskog standarda. Sudjelovanje ispunjavanjem ankete moguće je do 30. rujna 2019. godine.

SCZG izvana

Održana sjednica Hrvatskog studentskog zbora

HSZ za regulaciju produživanja rada profesorima, žele povećati utjecaj studenata pri odlučivanju na visokim učilištima

– Bez studenata sveučilišta ne bi postojala i zato smatramo da studenti ne trebaju biti samo zastupljeni pri odlučivanju, nego da moraju biti u fokusu svake odluke koja se donosi – priopćio je Zbor.