LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tjedan dobrodošlice

ESN Zagreb olakšava erasmusovcima prve dane boravka u hrvatskoj metropoli

Tjedan dobrodošlice za Erasmus+ studente uključuje različite zabavne i kulturne događaje kao što su gradske ture uz pratnju vodiča i članova ESN-a, šetnja gradom uz dijeljenje „besplatnih zagrljaja“, karaoke, biljarska večer, izlet u Varaždin te veliki party.

Tjedan dobrodošlice za Erasmus+ studente uključuje različite zabavne i kulturne događaje kao što su gradske ture uz pratnju vodiča i članova ESN-a, šetnja gradom uz dijeljenje „besplatnih zagrljaja“, karaoke, biljarska večer, izlet u Varaždin te veliki party.

Udruga Erasmus Student Network Zagreb (ESN Zagreb) u razdoblju od 20. do 26. veljače organizira tjedan dobrodošlice za strane studente koji će se u sklopu europskog programa studentske razmjene Erasmus+ nalaziti u Zagrebu tijekom nadolazećeg ljetnog akademskog semestra. Program mobilnosti jedan je od ključnih projekata Europske unije iz područja obrazovanja i usavršavanja, a iskoristit će ga više od četiri milijuna europskih studenata. Cilj je, pomoću različitih društvenih događaja, pomoći stranim studentima pri upoznavanju grada, družiti se s njima te im olakšati prve dane boravka u novoj sredini.

Tjedan dobrodošlice uključivat će mnoge društvene i zabavne događaje. Započinje humanitarnom šetnjom centrom Zagreba u ponedjeljak, 20. veljače. Studenti će izraditi natpise te će, držeći ih, šetati gradom i grliti prolaznike. Istog će se dana održati karaoke na kojima će se strani studenti zabavljati s članovima ESN-a. Idućeg dana, 21. veljače, očekuje ih biljarska večer.

U srijedu, 22. veljače, organizira se Hrvatska nacionalna večer tijekom koje će, u prostorijama Studentskog centra u Zagrebu, strani studenti imati priliku kušati tradicionalna hrvatska jela i pića te slušati hrvatsku glazbu. Pritom će također naučiti ponešto o kulturi i običajima. Sljedećeg dana, 23. veljače, studenti će imati priliku susresti se s različitim kulturalnim stereotipima. Događaj će se sastojati od brzih sastanaka tijekom kojih će sugovornici oponašati stereotipe o ljudima iz raznih zemalja te će na temelju toga pogađati iz koje zemlje dolazi njihov sugovornik. Uslijedit će tombola.

Kruna zabave očekuje se u petak, 24. veljače, velikim i svečanim tulumom. Vikend će započeti besplatnim programom u teretani u subotu, 25. veljače, a u nedjelju je u programu izlet u Varaždin. Strani će studenti upoznati znamenitosti grada te lokalnu gastroponudu. Tijekom tjedna, od ponedjeljka do četvrtka, također će se održavati gradske ture tijekom kojih će Erasmus+ studenti, uz pratnju vodiča i članova ESN-a, upoznati centar Zagreba te posjetiti mjesta i znamenitosti od povijesnog, arhitektonskog, kulturnog i turističkog značaja.

Udruga Erasmus Student Network Zagreb (ESN Zagreb) volonterska je udruga koja pomaže studentima na studentskoj razmjeni u Zagrebu te studentima Sveučilišta u Zagrebu koji odlaze na razmjenu. Na međunarodnoj razini ESN postoji u 40 zemalja u Europi te predstavlja jednu od najvećih europskih studentskih organizacija. Zagrebački je ogranak sastavni dio Erasmus Student Networka Hrvatska. Nastao je u rujnu 2010. godine pod imenom Zagrebački odbor za razmjene. U lipnju 2011. odobren je kao Erasmus Student Network Zagreb.

Udruga organizira brojne kulturne, edukacijske, sportske i zabavne aktivnosti kako bi stranim studentima boravak učinila što ugodnijim. Svakom od njih osigurava jednog buddyja, osobu koja će mu stajati na raspolaganju tijekom njegovog boravka u Zagrebu. Osim toga, pruža pomoć i studentima koji iz Zagreba odlaze na razmjenu – nudi im osnove informacije o Erasmus+ programu, povezuje nove i stare odlazne studente, promovira razmjenu studenata na fakultetima te sudjeluje u projektima za poboljšanje kvalitete programa.

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR