LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nagrada za najbolju ESN državu

Erasmus studentska mreža Hrvatska proglašena najboljom u Europi

S Godišnje generalne skupštine ESN-a, hrvatska se delegacija vraća s tri nagrade: ESN Split i ESN Zagreb osvojili su nagradu za MEekend, ESN Zadar osvojio je nagradu za glazbeni video na znakovnom jeziku dok je ESN Hrvatska osvojila nagradu za najbolju ESN državu.

S Godišnje generalne skupštine ESN-a, hrvatska se delegacija vraća s tri nagrade: ESN Split i ESN Zagreb osvojili su nagradu za MEekend, ESN Zadar osvojio je nagradu za glazbeni video na znakovnom jeziku dok je ESN Hrvatska osvojila nagradu za najbolju ESN državu.

Idu li studiranje i volontiranje ruku pod ruku? U slobodnom vremenu jednog studenta, ima li mjesta za druženje s Erasmus studentima, profesionalni razvoj tijekom volontiranja i rad na programima mobilnosti? Erasmus studentska mreža Hrvatska dokazala je i ove godine da ima vrijedne, marljive, motivirane i entuzijastične volontere koji sve svoje slobodno vrijeme ulažu u pomoć Erasmus studentima koji svoj period mobilnosti provode u Hrvatskoj i s preko 13 000 volontera u ostatku Europe rade na budućnosti Erasmus+ programa. Priznanje za sav trud i rad stigla je u obliku nagrade za najbolju ESN (Erasmus Student Network) državu!

Hrvatska delegacija, sastavljena od 12 članova iz Nacionalnog odbora i lokalnih podružnica u Dubrovniku, Osijeku, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu prisustvovala je Godišnjoj generalnoj skupštini (Annual General Meeting ili AGM) ESN-a u Berlinu od 20. do 24. travnja 2017. godine AGM je najveći i najvažniji događaj u našoj mreži, događaj na kojem se bira sastav Internacionalnog odbora te se donose odluke o budućem radu mreže. Događaj je započeo Ceremonijom otvorenja na kojem su sudionike pozdravili organizatori, videoporukom Tibor Navracsics i predsjednica Erasmus studentske mreže Safi Sabuni, koja je istaknula da je Erasmus više od samog studiranja na inozemnom sveučilištu te da je kulturalno iskustvo i prilika da se upozna ljude iz svih dijelova svijeta.

– Ako jedan student može započeti pokret, cijela generacija može donijeti promjenu – izjavila je Safi Sabuni osvrćući se na važnu obljetnicu koja se slavi ove godine – 30 godina Erasmus programa.

Tijekom AGM-a održala se panel diskusija pod temom 30 godina Erasmusa, Od stranaca do prijatelja, na kojem su sudjelovali predstavnici Europske komisije, ESN-a i drugih europskih organizacija koje dijele iste ciljeve. Sajam mobilnosti na kojem su sudjelovali predstavnici više od 520 lokalnih podružnica Erasmus studentske mreže koji su zainteresirane upoznavali sa svojim matičnim sveučilištima. Sajam mobilnosti bio je otvoren za javnost, a posebno toplo dočekani su lokalni studenti i srednjoškolci. Partneri ESN-a imali su priliku upoznati sudionike sa svojim uslugama.

Europa je zasjala u svim svojim bojama u trenutku kada je preko 900 sudionika iz 40 zemalja članica zajedno koračalo ulicama Berlina pod parolom We Are One. Ujedinjeni u svojim različitostima, snazi, prijateljstvu i solidarnosti, sudionici su na trenutak zaustavili vrijeme u glavnom gradu Njemačke kako bi Berlin pretvorili u glavni grad Erasmusa.

Posljednji je dan Skupštine protekao u svečanom tonu. Izabran je novi Internacionalni odbor ESN-a za godinu 2017/2018: predsjednik João Pinto iz Portugala, potpredsjednica Tijana Stojanović iz Srbije, tajnik Tim Bastiaens iz Belgije, predstavnik za odnose s javnošću Kacper Olczyk i web administrator Jeroen van Lent iz Švedske.

Posebno je emotivna bila gala večera na kojoj su se dodjeljivale nagrade lokalnim podružnicama ESN-a i ESN državama članicama kao priznanje za rad u protekloj godini. S velikim osmijehom na licu i srećom u srcu, hrvatska se delegacija vraća s ukupno tri nagrade: ESN Split i ESN Zagreb osvojili su nagradu za MEekend, najbolju Mov’in Europe aktivnost čija je svrha bila promocija mobilnosti, ESN Zadar osvojio je nagradu za glazbeni video na znakovnom jeziku čija je svrha bila promocija ExchangeAbility-a – ESN-ovog projekta koji promiče inkluziju i dostupnost visokog obrazovanja za studente s invaliditetom, a ESN Hrvatska osvojila je nagradu za najbolju ESN državu!

Erasmus Student Network Hrvatska (ESN Hrvatska) nacionalna je krovna organizacija šest lokalnih podružnica Erasmus studentske mreže unutar Hrvatske. Njezine lokalne podružnice djeluju pri Sveučilištima u Dubrovniku, Osijeku, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu te u Hrvatskoj okupljaju 250 aktivnih volontera koji godišnje potpomažu više od 2 000 internacionalnih studenata.

FOTO: ESN HRVATSKA