III. interdisciplinarni studentski simpozij

DSP Lucius poziva studente da se prijave na simpozij o mitologizaciji povijesti

Hrvatski studiji

Na Hrvatskim studijima će se 20. travnja održati simpozij o razlozima i načinima mitologizacije povijesti. Za izlaganja se studenti trebaju prijaviti najkasnije do 20. ožujka.

Društvo studenata povijesti Ivan Lučić – Lucius, koje djeluje u sklopu Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, poziva studente da se prijave za izlaganje na III. interdisciplinarnom studentskom simpoziju koji će se održati 20. travnja 2016. godine na Hrvatskim studijima. Tema ovogodišnjeg simpozija je Razlozi i načini mitologizacije povijesti.

Tema mitologizacije povijesti iznimno je aktualna i zanimljiva kako za znanstveno istraživanje, tako i za čitanje rezultata istraživanja. DSP Lucius ohrabruje studente da se prijave na simpozij, a kao malu pomoć nude i predložene tematske cjeline:

1. Mitovi – povijesna osoba ili događaj koji su prerasli u mit; usporedba stvarne osobe ili događaja i mita; društvena funkcija odabranog mita

2. Mitologizirani – nacionalni junaci; vojni junaci; veliki generali; vladari; pape; dinastije i plemićke obitelji; nacionalne heroine; slavne ljubavnice; slavni špijuni; borci za pravdu; revolucionari; odmetnici i hajduci

3. Povijest iza mita – povijesna osoba ili događaj koji su inspirirali mit; stvarna priča; uklanjanje kroz stoljeća nadodanih detalja

4. Formiranje mita – stvaranje mita u procesu izgradnje nacionalnih država; potreba za postojanjem mita; odabir osoba i događaja za mitologizaciju; proces mitologizacije; postupci stvaranja mita

Pozivaju se svi studenti preddiplomskih i diplomskih studija povijesti, studenti političkih znanosti, psihologije, komunikologije, komparativne književnosti, studenti umjetničkih studija (Muzička akademija, Akademija likovnih umjetnosti i Akademija dramskih umjetnosti), studenti vojnih učilišta i svi ostali zainteresirani da se prijave za III. interdisciplinarni studentski simpozij u organizaciji Društva studenata povijesti Ivan Lučić Lucius i Odjela za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Simpozij će se održati 20. travnja 2016. u prostorijama Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Prijave traju od 20. veljače do 20. ožujka 2016., a studenti će o prihvaćenim temama biti obaviješteni najkasnije do 24. ožujka 2016. Poželjna duljina izlaganja je 20 minuta, a preporučuje se i korištenje digitalnih materijala (poput PowerPoint prezentacija). Izlagačima su osigurani osvježavajući napici. Iako Društvo nije u mogućnosti financirati smještaj izlagača koji ne prebivaju na području grada Zagreba, ono će pomoći studentima u pronalaženju prigodnog smještaja.

Ispunjeni obrazac u kojem se treba nalaziti i sažetak izlaganja, duljine od 400 do 600 riječi, potrebno je poslati na e-mail dsp.lucius@gmail.com do naznačenog datuma. Obrazac možete preuzeti na linku. Naknadne prijave neće se uvažavati. Pisanu verziju rada studenti mogu, u dogovoru s mentorom, objaviti u časopisu Lucius.

Komentari na članak

Vezani članci

kava

Manje kofeina

Pet savjeta za podizanje energije bez kave

Studenta koji ne pije kavu gotovo je nemoguće pronaći, no previše kave može štetiti zdravlju. Ako ste odlučili piti manje kave ili posve prestati, za vas donosimo alternativne i zdrave načine koji će vam pomoći da ne pijete kavu, ali ostanete puni energije cijeli dan.

Novi Zeland

Na današnji dan

Otkriveno zadnje naseljeno kopno na Zemlji

Novi Zeland zbog svojih se nepreglednih prirodnih ljepota smatra jednom od najegzotičnijih i najekstremnijih turističkih destinacija.

FOTO

Studentske financije

Najnovija ponuda poslova: satnice i do 80 kuna

Neovisno o tome rade li zbog financijske situacije ili kako bi popunili životopis, studentima su pri biranju posla važne dvije stvari: dobra satnica i radno vrijeme. „Iskopali” smo za vas poslove koji nude oboje.

Učenje

Činjenice su činjenice

15 stvari koje će studenti rijetko priznati

Prepoznajete li se vi u ovim "činjenicama"?

Trčanje, siluete, zalazak sunca; Izvor: https://pixabay.com/en/figures-shadows-girls-running-1384865/

Riječki studenti

U tenisicama na stručnu praksu u Nike kompaniji

Studentima Ekonomskog fakulteta u Rijeci pruža se mogućnost obavljanja stručne prakse u jednoj od najutjecajnijih i najjačih sportskih kompanija na svijetu. Natječaj traje do 29. listopada.