Ususret konferenciji Youth Future Croatia

Broj nezaposlenih mladih osoba pada, a raste broj samozaposlenih

Komunikacija, posao, tim

Prema službenim podacima Ministarstva rada, stopa nezaposlenosti mladih i više je nego prepolovljena otkako je na snazi Garancija za mlade. Cilj joj je da svi korisnici mjere dobiju kvalitetnu ponudu za posao ili da im se omogući nastavak obrazovanja, naukovanje ili pripravništvo u roku od četiri mjeseca od gubitka radnog mjesta ili prestanka formalnog obrazovanja. Osim klasičnog načina zapošljavanja, Garancija potiče i sve oblike samozapošljavanja.

Vlada je krajem prošlog mjeseca prihvatila dvogodišnji plan provedbe Garancije za mlade u svrhu bolje zapošljivosti osoba do 30. godine života i njihove brže aktivacije na tržištu rada. Cilj je da svi korisnici mjere dobiju kvalitetnu ponudu za posao ili da im se omogući nastavak obrazovanja, naukovanje ili pripravništvo u roku od četiri mjeseca od gubitka radnog mjesta ili prestanka formalnog obrazovanja. Očekuje se da će se ovim putem motivirati mlade na traženje posla i zapošljavanje, kao i brzu nadogradnju njihovih znanja i vještina koje su stekli tijekom obrazovanja.

Plan provedbe Garancije u razdoblju od 2019. do 2020. ujedno je i pretpostavka za korištenje sredstava Inicijative za zapošljavanje mladih te sredstava Europskog socijalnog fonda namijenjenih za njenu provedbu.

Povećana sredstva

Ministar rada Marko Pavić istaknuo je tada da je Garancija instrument kojim je Hrvatskoj od 2014. do 2020. na raspolaganju dvije milijarde kuna iz EU fonda, a novim planom osigurano je dodatnih 400 milijuna kuna. Prema službenim podacima kojima raspolaže Ministarstvo, stopa nezaposlenosti mladih pala je s gotovo 50 posto na 21 posto.

Iako su sredstva iz fonda do sada financirala mjere aktivne politike zapošljavanja, ministar se nada da će ju aktivnije koristiti mladi koji se odluče na samozapošljavanje. K tomu, prve plaće za pripravnike nisu ograničene gornjim iznosom.

– Ako netko želi zadržati mladog inženjera, može mu dati 10 000 kuna plaće, a država će financirati pola tog iznosa iz Garancije za mlade. – istaknuo je Pavić.

Kako iskoristiti mjere za samozapošljavanje

U prvih 11 mjeseci prošle godine u samozapošljavanje se uključilo 5513 korisnika, dok su 2017. tu mjeru koristile 3583 osobe, piše Tportal.

Prvi je korak prijava u Zavod za zapošljavanje gdje korisnici dobivaju savjetnika za zapošljavanje. Nije važno koliko je dugo osoba nezaposlena. Nakon razgovora i konzultacija sa savjetnikom o najboljem načinu poslovanja koji najviše odgovara potrebama korisnika, slijedi pripremanje poslovnog plana. Kvalitetan je plan uvjet za dobivanje poticaja.

Ovisno o djelatnosti, ukupna potpora kreće se od 55 000 do 85 000 kuna. Za otvaranje obrta dodjeljuju se subvencije do 55 000, odnosno 70 000 ako se mjera kombinira sa stručnim osposobljavanjem za rad, kao i za registraciju poslovnih subjekata iz djelatnosti rudarstva, prerađivačke industrije, gospodarenja otpadom i sanacije okoliša, građevinarstva i prijevoza putnika.

Ako se veći iznos potpore kombinira sa stručnim osposobljavanjem za rad ili osposobljavanjem na radnom mjestu, moguće je dobiti maksimalan iznos od 85 000 kuna po osobi. 

O tome kako su pokrenuli svoje karijere, govorit će uspješni Hrvati na konferenciji Youth Future Croatia 2019. koja će se održati 29. svibnja u velikoj dvorani Muzičke akademije u Zagrebu od 10 do 17 sati, a u svoj će program uključiti i finale studentskog natjecanja Pokretač. Dodatne će informacije o konferenciji uskoro biti objavljene na portalu Studentski.hr i službenim Facebook Instagram stranicama.

Komentari na članak

Vezani članci

eSport, gaming, video igrice

Kamo nakon diplome?

Ovi hobiji mogu postati odlična poslovna ideja i buduća karijera

Prije 20 godina nitko nije mogao zamisliti da će jednoga dana hobiji biti odličan temelj za razvijanje karijere. U svijetu stalnih promjena i novih tehnologija, uz malo sreće i dobru ideju, sve je moguće pa čak i živjeti od vođenja društvenih mreža, vloganja i igranja e-sportova.

Poduzetnik

Youth Future Croatia 2019.

Pet najvažnijih osobina uspješnog poduzetnika

Uspješni poduzetnici, osim znanja i vještina, imaju posebne osobine koje ih čine originalnim te ih izdvajaju od ostalih, stoga izdvajamo pet najvažnijih, ali i donosimo informaciju gdje ih i sami možete usavršiti.

Elizabeta Planinić

Elizabeta Planinić na konferenciji „Should I Stay or Should I Go?“

Mikropoduzetnica godine vođena intuicijom još uvijek gradi velike planove

Ponekad uz čitav trud i nastojanje da stvorimo nešto na zacrtanome putu stvari potonu kada se tome najmanje nadamo. Ono što je u tom trenutku važno jest da nikad ne prestanemo graditi i stvarati dalje jer uspjeh ne dolazi preko noći. Više o takvom iskustvu reći će nam Elizabeta Planinić na poslovnoj koferenciji "Should I Stay or Should I Go?".

https://www.pexels.com/photo/laptop-cell-phone-on-a-wooden-desk-6351/

Zapošljavanje nakon fakulteta

Što su potpore za samozapošljavanje i kako ih iskoristiti?

Iako je proces samozapošljavanja dosta kompleksan, posebice ako želite izvući potpore koje će vam pomoći u otvaranju vlastitog biznisa, ako iskoristite vlastitu kreativnost te napišete dobar poslovni plan, materijalna potpora će vam omogućiti lakši početak poslovanja.

Predstavljanje projekta Hrvatska pamet Hrvatskoj

U organizaciji Poslovnog dnevnika

Predstavljen projekt za studente Hrvatska pamet Hrvatskoj

Kako je Šimatović pojasnio, cilj natjecanja je prezentirati ideje, znanja i sposobnosti hrvatskih studenata pretočene u konkretne projekte vezane na pet osnovnih tematskih smjerova nacionalne razvojne strategije.