Ususret konferenciji Youth Future Croatia

Broj nezaposlenih mladih osoba pada, a raste broj samozaposlenih

Komunikacija, posao, tim

Prema službenim podacima Ministarstva rada, stopa nezaposlenosti mladih i više je nego prepolovljena otkako je na snazi Garancija za mlade. Cilj joj je da svi korisnici mjere dobiju kvalitetnu ponudu za posao ili da im se omogući nastavak obrazovanja, naukovanje ili pripravništvo u roku od četiri mjeseca od gubitka radnog mjesta ili prestanka formalnog obrazovanja. Osim klasičnog načina zapošljavanja, Garancija potiče i sve oblike samozapošljavanja.

Vlada je krajem prošlog mjeseca prihvatila dvogodišnji plan provedbe Garancije za mlade u svrhu bolje zapošljivosti osoba do 30. godine života i njihove brže aktivacije na tržištu rada. Cilj je da svi korisnici mjere dobiju kvalitetnu ponudu za posao ili da im se omogući nastavak obrazovanja, naukovanje ili pripravništvo u roku od četiri mjeseca od gubitka radnog mjesta ili prestanka formalnog obrazovanja. Očekuje se da će se ovim putem motivirati mlade na traženje posla i zapošljavanje, kao i brzu nadogradnju njihovih znanja i vještina koje su stekli tijekom obrazovanja.

Plan provedbe Garancije u razdoblju od 2019. do 2020. ujedno je i pretpostavka za korištenje sredstava Inicijative za zapošljavanje mladih te sredstava Europskog socijalnog fonda namijenjenih za njenu provedbu.

Povećana sredstva

Ministar rada Marko Pavić istaknuo je tada da je Garancija instrument kojim je Hrvatskoj od 2014. do 2020. na raspolaganju dvije milijarde kuna iz EU fonda, a novim planom osigurano je dodatnih 400 milijuna kuna. Prema službenim podacima kojima raspolaže Ministarstvo, stopa nezaposlenosti mladih pala je s gotovo 50 posto na 21 posto.

Iako su sredstva iz fonda do sada financirala mjere aktivne politike zapošljavanja, ministar se nada da će ju aktivnije koristiti mladi koji se odluče na samozapošljavanje. K tomu, prve plaće za pripravnike nisu ograničene gornjim iznosom.

– Ako netko želi zadržati mladog inženjera, može mu dati 10 000 kuna plaće, a država će financirati pola tog iznosa iz Garancije za mlade. – istaknuo je Pavić.

Kako iskoristiti mjere za samozapošljavanje

U prvih 11 mjeseci prošle godine u samozapošljavanje se uključilo 5513 korisnika, dok su 2017. tu mjeru koristile 3583 osobe, piše Tportal.

Prvi je korak prijava u Zavod za zapošljavanje gdje korisnici dobivaju savjetnika za zapošljavanje. Nije važno koliko je dugo osoba nezaposlena. Nakon razgovora i konzultacija sa savjetnikom o najboljem načinu poslovanja koji najviše odgovara potrebama korisnika, slijedi pripremanje poslovnog plana. Kvalitetan je plan uvjet za dobivanje poticaja.

Ovisno o djelatnosti, ukupna potpora kreće se od 55 000 do 85 000 kuna. Za otvaranje obrta dodjeljuju se subvencije do 55 000, odnosno 70 000 ako se mjera kombinira sa stručnim osposobljavanjem za rad, kao i za registraciju poslovnih subjekata iz djelatnosti rudarstva, prerađivačke industrije, gospodarenja otpadom i sanacije okoliša, građevinarstva i prijevoza putnika.

Ako se veći iznos potpore kombinira sa stručnim osposobljavanjem za rad ili osposobljavanjem na radnom mjestu, moguće je dobiti maksimalan iznos od 85 000 kuna po osobi. 

O tome kako su pokrenuli svoje karijere, govorit će uspješni Hrvati na konferenciji Youth Future Croatia 2019. koja će se održati 29. svibnja u velikoj dvorani Muzičke akademije u Zagrebu od 10 do 17 sati, a u svoj će program uključiti i finale studentskog natjecanja Pokretač. Dodatne će informacije o konferenciji uskoro biti objavljene na portalu Studentski.hr i službenim Facebook Instagram stranicama.

Komentari na članak

Vezani članci

Henry Ford

Propali posao nije loša stvar

Henry Ford uništio je dvije automobilske tvrtke prije uspjeha i dokazao svima zašto ne treba odustajati

Vrlo malo novih poduzetnika uspije iz prve. Oni koji su se uzdigli kažu da je to najbolje što im se dogodilo. Ako želite saznati kako su to uspjeli mladi ljudi iz vašeg susjedstva, sada imate priliku.

EDEA

Erasmus+ projekt

EDEA potiče samozapošljavanje i poduzetništvo kod mladih

Ako razmišljaš o svom biznisu ili si poduzetnik početnik u dobi od 18 do 30 godina i želiš razvijati svoje poduzetničke vještine i ideje s pozitivnim društvenim utjecajem, prijavi se na EDEA projekt – besplatan program edukacija, međunarodnih razmjena i umrežavanja. 

Poduzetnik

Youth Future Croatia 2019.

Pet najvažnijih osobina uspješnog poduzetnika

Uspješni poduzetnici, osim znanja i vještina, imaju posebne osobine koje ih čine originalnim te ih izdvajaju od ostalih, stoga izdvajamo pet najvažnijih, ali i donosimo informaciju gdje ih i sami možete usavršiti.

YouthSpeak Forum u Sheratonu

Poduzetništvo, edukacija i društvena odgovornost

Postanite dio globalnog pokreta mladih na Youth Speak Forumu

Predavanja, rasprave i radionice o poduzetništvu i samozapošljavanju odvijat će se na Youth Speak Forumu. Konferencija se održava 29. travnja u Zagrebu.

Laptop, posao, rad

Istraživanje

Dajte svoj doprinos stvaranju Strategije o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih

– Oblikovali smo aktivnosti gdje ćemo zajedno sa sudionicima osmisliti preporuke koje će doprinijeti razvoju Strategije o zapošljavanju i samozapošljavanju mladih te omogućiti mladima da se njihov glas, kreativnost i stav o pitanju mjera i politika o zapošljavanju čuje. – rekla je predsjednica Svjetskog saveza mladih Hrvatske.