MZOS, Srce i Microsoft Hrvatska

Besplatni Office 365 online alati za visoka učilišta i studente u Republici Hrvatskoj  

Interaktivna prezentacija Office 365

Office 365 usluga studentima, između ostalog, omogućuje pohranu čak 1 TB podataka u oblaku te zajednički rad na raznim kolaboracijskim platformama kao što su OneNote, SharePoint online, Exchange Online, Skype for Business te Yammer, a sve to uz najviše standarde privatnosti i sigurnosti

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), Sveučilišni računski centar (Srce) i Microsoft Hrvatska objavili su kako od danas, 16. listopada, studenti u Republici Hrvatskoj, odnosno sva visoka učilišta, mogu koristiti besplatni programski paket Office 365 online.

Osim toga, svaki profesor i student s javnih visokih učilišta i javnih znanstvenih instituta ima pravo na pet besplatnih instalacija Office 365 ProPlus za računala i pet za mobilne uređaje (tablete, pametne telefone). Besplatan pristup alatima koji se nalaze u oblaku i pružaju mnoštvo funkcionalnosti vezanih uz zajednički rad moguć je uz korištenje elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr.

Prednosti paketa Office 365 brojne su, a tijekom predstavljanja funkcionalnosti u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu prikazane su neke. Tako je održana interaktivna prezentacija o mogućnostima zajedničkog rada na dokumentima s dvije udaljene lokacije i demonstracija usluge Skype for Business u okviru koje sudionici tijekom audio i video poziva mogu dijeliti dokumente, dopisivati se i prezentirati u stvarnom vremenu. Na događanju su se okupljenima obratili prof. dr. sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta; prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu; Ivan Vidaković, direktor kompanije Microsoft Hrvatska i dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra. 

 - Vlada RH i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta provedbom usvojene Strategije poduzimaju niz aktivnosti u cilju unaprjeđenja obrazovanja u Hrvatskoj koje treba odgovoriti zahtjevima suvremenog društva i gospodarstva.  Između ostalog, usvajanje modernog načina učenja i predavanja uz pomoć informatičko-komunikacijske tehnologije nužnost je u kontekstu podizanja kvalitete obrazovanja. Suvremeni softverski programi  značajno štede vrijeme, unaprjeđuju kvalitetu rada i učinkovitost procesa učenja.  Zato mi je iznimno drago da, nakon uvođenja usluge besplatnog korištenja Office-a 365 u sve škole u Hrvatskoj, za sve učitelje i nastavnike, možemo istu uslugu ponuditi studentima i profesorima. Riječ je o mogućnosti korištenja vrhunskih programskih alata koji, osim što olakšavaju učenje i prezentaciju naučenog gradiva, omogućuju suradnju na projektima putem zajedničkog rada na dokumentima, razmjene informacija, zadataka i međusobnog dogovaranja. Na ovaj način Ministarstvo i Vlada RH učinili su, u suradnji  sa Srcem i tvrtkom Microsoft, ove vrhunske alate dostupnima učenicima, studentima, profesorima, nastavnicima i učiteljima. - izjavio je prof. dr. sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

Office 365 paket značajno osuvremenjuje proces učenja, prednost je za svakog korisnika s obzirom da ima pravo na pohranu 1 TB podataka u oblaku, kojem će moći pristupiti s bilo kojeg uređaja, bilo kada i bilo s kojeg mjesta na svijetu. To ujedno podrazumijeva i mogućnost unošenja podataka s različitih uređaja te sinkronizaciju tih promjena, odnosno njihovu dostupnost s bilo kojeg uređaja.

Ujedno, poštanski sandučić za svakog korisnika ima kapacitet 50 GB, a moguće je slati privitke veličine čak do 150 MB. Osim Office alata (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote) na raspolaganju su razne platforme za komunikaciju i suradnju kao što su SharePoint online, Exchange Online, uključujući i Skype for Business, uslugu koja omogućuje razmjenu izravnih poruka, konferencijske razgovore, videopozive, prezentacije i sl., te Yammer na kojem svaka ustanova može kreirati vlastitu društvenu mrežu koja će doprinijeti boljem zajedničkom radu i komunikaciji.

Direktor tvrtke Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković naglasio je kako je danas ubrzana transformacija obrazovnog sustava nužnost.

- Živimo u svijetu velikih i brzih promjena i zadatak je društva razbiti strah od tih promjena te kontinuirano učenje postaviti kao nužnost. Svaki je pojedinac odgovoran za sebe, no država treba omogućiti uvjete i okolinu u kojoj će stjecanje novih znanja i vještina biti poticaj kako za osobni razvoj, tako i za razvoj društva. Suradnja između Ministarstva, Srca i Microsofta na projektu dostupnosti Office 365 alata svim studentima jedan je korak prema tom cilju te izražavam zadovoljstvo što imamo priliku doprinijeti razvoju obrazovnog sustava. Vjerujem da će brojni studenti i profesori prepoznati prednosti koje Office 365 alat pruža u radu te tako steći i nužne kompetencije u korištenju jednog od važnijih poslovnih alata današnjice, a koje se danas traže na izuzetno zahtjevnom tržištu rada. - 

Studenti neće morati plaćati nadogradnju verzija jer su sva buduća ažuriranja već uključena u uslugu, pri čemu su sve usluge dostupne uz najvišu moguću razinu sigurnosti i privatnosti, što dokazuju brojni certifikati koje tvrtka Microsoft posjeduje u tom području. Kako bi studenti i profesori mogli koristiti Office 365, svaka ustanova prvo treba obaviti registraciju, a više informacija o tome, kao i o usluzi, moguće je dobiti na ovom linku

Ravnatelj Sveučilišnog računskog centra dr. sc. Zoran Bekić, istaknuo je: - Danas korisnici naprednih informacijskih tehnologija s pravom očekuju i traže da uporaba tih tehnologija bude što jednostavnija. Svi članovi akademske i obrazovne zajednice u Hrvatskoj, njih više od 800.000, uspješno koriste svoje elektroničke identitete iz sustava AAI@EduHr za pristup različitim uslugama. Stoga je Srce, kao koordinator AAI@EduHr izradilo programsku podršku kojom se na jednostavan i siguran način omogućuje pristup i aplikacijama i uslugama unutar sustava  Microsoft Office 365 pomoću elektroničkih identiteta u sustavu AAI@EduHr. - 

Ravnatelj dr. sc. Bekić posebno je naglasio:

- Konkretno, na tehničkoj razini, ova programska podrška omogućava povezivanje postojećih LDAP imenika akademskih ustanova s Azure AD-om. Time je osigurana interoperabilnost sustava, koja svim studentima i ostalim članovima hrvatske akademske zajednice omogućava korištenje usluga u okviru sustava Office 365 na siguran način, bez potrebe da pamte dodatnu korisničku oznaku i zaporku. U Srcu smo zadovoljni što je ovim iskorakom, važnim za naše korisnike zbog pristupa uslugama Microsofta, još jednom potvrđena uloga Srca kao infrastrukturne ustanove zadužene za omogućavanje primjene novih tehnologija u obrazovanju i znanosti. -

Osnovne značajke programskog paketa Office 365:

- Suradnja na dokumentima - mogućnost gledanja izmjena drugih osoba pomoću značajke suautorstva u programima Word, PowerPoint i OneNote.

- Jednostavno razmjenjivanje dokumenata - mogućnost dijeljenja iz dokumenta pritiskom na gumb.

- Sve na jednom mjestu uz pohranu u oblaku na servisu OneDrive - uz pohranjivanje dokumenata u oblak jednostavan je prelazak s jednog uređaja na drugi bez poteškoća. Aplikacije sustava Office nastavljaju točno ondje gdje ste stali bez obzira na to koji ste uređaj koristili.

- Office na svim vašim uređajima - pregledajte, uredite, analizirajte i predstavite dokumente sustava Office 365 na svim vašim uređajima, od PC ili Mac računala do telefona i tableta sa sustavom Windows, Apple® i Android™

Što uključuje Office 365 Education:

Office Online - dokumente je moguće stvarati i uređivati iz programa Word, OneNote, PowerPoint i Excel iz mrežnog preglednika.

Sway - profesionalno digitalno prepričavanje nova je aplikacija sustava Office 365; omogućuje stvaranje lekcija, zadataka, zanimljivih izvješća, projekata i sl. Swayevi se jednostavno zajednički koriste i izgledaju sjajno na svakom zaslonu.

E-pošta i kalendari - e-poštu moguće je koristiti putem obogaćenog programa Outlook kojemu se može pristupiti s radne površine ili iz web-preglednika. Svaki korisnik ima poštanski sandučić veličine 50 GB i mogućnost slanja privitaka veličine do 150 MB.

Razmjena izravnih poruka i povezivanje sa Skype for Business koji omogućuje povezivanje s drugim korisnicima te usluge pomoću razmjene izravnih poruka, govornih poziva, videopoziva te dijeljenja i prezentiranja dokumenata za vrijeme poziva.

Prostor za pohranu i zajedničko korištenje datoteka OneDrive za tvrtke svakom korisniku nudi 1 TB osobnog prostora za pohranu u oblaku. Dokumenti se mogu zajednički koristiti te imati kontrolu tko može uređivati koju datoteku.

Školski videoportal - Office 365 Video odredište je za prijenos, razmjenu, otkrivanje i neometanu reprodukciju videozapisa na različitim uređajima

Yammer - školska društvena mreža - softver za suradnju Yammer pomaže učenicima, studentima i nastavnicima u međusobnom povezivanju, zajedničkom korištenju informacija i organizaciji projekata radi bolje zajedničke suradnje i učenja.

Aplikacije za Office i SharePoint  -  nove aplikacije drugih proizvođača i aplikacije koje su razvili korisnici u sustavima Office i SharePoint donose web-servise izravno u dokumente i na web-mjesta.

Komentari na članak

Vezani članci

Sveučilište Sjever

Sveučilište Sjever

Sveučilište Sjever potpisalo niz ugovora o suradnji

Svi potpisani ugovori omogućit će razmjenu znanja i iskustava, suradnju na različitim projektima i razmjenu studenata i nastavnog osoblja između Sveučilišta Sjever i spomenutih institucija.

Naslovna

Studentsko „cuganje“

Zagrebačke pivnice, kafići i klubovi za studentski džep

Student si i želiš izaći s ekipom, ali nemaš ideju kamo? Donosimo nekoliko, možemo slobodno reći, kultnih mjesta, gdje jeftina „cuga“ nije iznimka.

Mobitel, Izvor: Pixabay (https://pixabay.com/en/iphone-smartphone-apps-apple-inc-410311/)

Ljeto je došlo

FOTO: 15 poruka koje ćete tijekom ljeta vjerojatno poslati kolegama s faksa

Izaći iz dobro uhodane rutine dolaskom ljeta i odmora od faksa nije tako bezbolno, iako je i dalje ugodno. Kada se vratimo natrag u svoje rodno mjesto iz grada u kojem studiramo, prvi dio studentskoga života koji će nam nedostajati bit će kolege i cimeri.

Ljubavni par

Prednosti aktivnog seksualnog života

12 problema koje trebate riješiti seksom

Postoje brojne blagodati redovitog seksa. Saznajte kako njime riješiti neke od problema s kojima se svakodnevno suočavate.

DA! festival 2017.

„Studenti studentima"

Otkrivene zanimljivosti koje očekuju posjetitelje DA! festivala

Ususret novom izdanju DA! festivala koji studenti organiziraju za studente, Domagoj Bui, jedan od organizatora, otkrio je koje zanimljivosti očekuju posjetitelje.