Vodič za brucoše

Studiranje u novom gradu: stan ili dom?

11. pav

Uzeti stan poprilično je skupo u usporedbi s cijenama domova. U Zagrebu se kreću od 1500 kn pa sve do vrtoglavih 4000, a čak i ako u stanu imate, recimo, 2 ili 3 cimera, teško da ćete stan platiti manje od 1500 kuna...

Odlazak u drugi grad na studij hrabar je i ne baš tako lagan iskorak za devetnaestogodišnjaka. Kod odabira smještaja jedan je od najvažnijih čimbenika kvart i okruženje u kojem ćete živjeti. Blizina fakulteta, dobra prometna povezanost, blizina centra, teretane, knjižnice, trgovine ili menze samo su neki od čimbenika na koje treba paziti pri odabiru smještaja. No što odabrati kada imate pravo na dom, a možete si priuštiti i stan?

Isplativost:

Dom: Studentski dom najisplativiji je smještaj za studente kako god da se okrene. Recimo, smještaj u zagrebačkim domovima varira između 200 i 600 kuna, u Splitu od 400 do 890 kn, u Osijeku 500 kn, u Rijeci cca 640 kn, a sve su režije, naravno, uključene u cijenu.

Stan: Uzeti stan poprilično je skupo u usporedbi s cijenama domova. U Zagrebu se kreću od 1500 kn pa sve do vrtoglavih 4000, a čak i ako u stanu imate, recimo, 2 ili 3 cimera, teško da ćete stan platiti manje od 1500 kuna. 

Režije:

Dom: Prednost doma jest to što ne morate paziti koliko struje i vode trošite jer su vam režije uključene u cijenu doma. Mana je što su po novom pravilniku zabranjena kuhala za vodu i slični kućanski aparati, što vam može do određene mjere zagorčati život. Nositi cijeli pribor do kuhinje i čekati da voda proključa kako biste popili čaj i nije baš najpraktičnije.

Stan: Vjerojatno najveća mana stana jesu režije. Svaki mjesec morate ići na poštu, gnjaviti se s plaćanjem i uplatnicama, a kako biste uštedjeli koju kunu, većinu ćete godine živjeti kao sirotanovići i pokrivati se s 3 ili 4 deke da račun za grijanje ne prouzroči srčani udar vašim starcima. S druge strane, možete koristiti aparaturu koju god poželite jer sami plaćate režije.

Dom vs. stan

Opremljenost:

Dom: Koliko će dom biti opremljen, ovisi o vama. Kada useljavate, dobijete ključ, posteljinu, deku, a u sobi se za vas nalazi jedan krevet, stol i prazni ormari. Za život, osim toga, treba još nekoliko stvari. Ako vaš dom nema hladnjak, to će vam jako nedostajati. Zatim, pribor za jelo i kuhanje, lonci, pećnica, mikrovalna i vlastita perilica rublja samo su neke od stvari koje nedostaju. Pranje odjeće ne predstavlja toliki problem jer uglavnom postoji praonica u domu za koju se trebate rezervirati. Kako se studenti tuže da im se nedovoljno dobro osuši odjeća, većina kupi svoje sušilo za odjeću.

Stan: Kada već plaćate velike svote novaca za stan, onda bi on trebao biti opremljen svom aparaturom koja vam treba za normalan život. Mikrovalna, TV, pećnica, zamrzivač, kuhalo i perilica rublja samo su neki od njih. Po tom je pitanju stan u velikoj prednosti jer ne morate dugo čekati red za pranje svoje odjeće, a možete i ispeći domaću pizzu u pećnici kada vam se baš ne da ništa drugo jesti.

Komfor:

Dom: U domu imaš cimera i tako vas dvoje živite u par metara kvadratnih. To, iako malo nezgodno, nije problem jer se čovjek navikne. Naravno, neizdrživo je ako je osoba jako neuredna ili ima neke druge mane preko kojih se ne može prijeći, ali to je sve do pojedinca. Razgovorom i popuštanjem (s obje strane!) svaki se problem može riješiti. Mana je što ne možeš partijati i dovoditi ekipu da prespava. Ako pak prespavaju, moraš ih prijaviti na porti. Naravno, tu je i dogovaranje s cimerom. Ako učiš naglas, to u domu nije moguće jer rijetki su cimeri koji će to slušati. Također, različit dnevni ritam mogao bi predstavljati problem. Ako voliš učiti noću, a cimer se budi u 6, nije nimalo zgodno. Na svu sreću, postoje učionice.

Stan: Ako svaki cimer ima svoju sobu, to je jako zgodno. Možeš gledati filmove i dovoditi prijatelje bez problema. Također, učenje naglas podrazumijeva se. Ako pak dijelite istu sobu, nema veze, možeš se prebaciti u dnevni boravak.

Ako više cijenite vlastitu privatnost i udobnost, a nemate financijskih problema, stan je za vas najbolje rješenje. Ako biste radije novce uložili u neko putovanje, ne volite kuhati, pa planirate ići u menzu, i lako se naviknete na novu osobu u sobi, onda je dom puno isplativiji. Što god odabrali, doživljaji studentskog života vam neće biti ništa lošiji. Ne vjerujete, pročitajte kolumnu Dom vs. stan!

Komentari na članak

Vezani članci

Studenti

Edukacije u četiri grada

„ESN Youth Academy” nudi studentima korisna životna znanja; prijave u tijeku

ESN Hrvatska priprema program u Splitu, Zagrebu, Osijeku i Rijeci, čiji je cilj mladima iz lokalnih zajednica u kojima djeluje prenijeti vještine i znanja koja su njeni volonteri stekli i usavršili svakodnevnim angažmanom u svojoj lokalnoj sredini.

Logo Kluba Zadarskih Studenata

Učlanite se u Klub zadarskih studenata

Brucošijada zadarskih studenata

Svi oni koji žele postati članom Kluba ili obnoviti članstvo za ovu godinu, pozvani su u četvrtak, 24. listopada, na druženje u prostorijama Kluba s početkom u 19 sati, a osim u četvrtak, učlaniti se možete i u petak prije brucošijade.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153146089380660&set=gm.10153283854247390&type=3&theater

Na današnji dan

Snimljena povijesna fotografija SD-a „Stjepan Radić”

– Od doma daleki dome, prirast'o si srcu mome. Sto koraka tu od Save dočekasmo mnoge zore plave. –

Studentska soba 2

Što spakirati, a što ne?

Neophodne stvari za život u studentskom domu

Kako se ne bi dogodilo da sa sobom ponesete hrpu predmeta koji vam neće trebati, a sve korisno zaboravite, odlučili smo brucoše uputiti, a starije studente podsjetiti na popis neophodnih stvari za život u studentskom domu.

natječaj_kune

Financijska potpora fonda SIZIF

Objavljeni rezultati Natječaja za financiranje znanstveno-istraživačkih djelatnosti riječkih studenata

Donesena je konačna odluka o dodjeli novčanih sredstava iz fonda SIZIF kojima će se financirati provedba znanstveno-istraživačkih projekata studenata Sveučilišta u Rijeci. U petom će se ciklusu tako dodijeliti ukupno 2000 kuna.