Sportska manifestacija

Studenti „guštali" na Rivi tijekom sportskog dana

Studenti "guštali" na Rivi tijekom sportskog dana

Sportska natjecanja, potraga za "naj-fit" studentom, kviz, isprobavanje "pijanih naočala" i brojne druge aktivnosti obilježile su novo izdanje Studentskog dana sporta i aktivizma.

Splitski su studenti ponovno preuzeli vlast nad najpopularnijom gradskom šetnicom okupivši se na još jednom Studentskom danu sporta i aktivizma. Uz nezaobilazne cvike i guštanje u sunčanom danu, održana su natjecanja i dodijeljena odličja u brojnim natjecnajima, a svi posjetitelji ove manifestacije imali su priliku upoznati se s aktivnostima splitskih studentskih udruga, sastavnica Sveučilišta i drugih organizacija. Osnovni cilj projekta je promocija svih sportsko-rekreativnih aktivnosti iz područja studentskog sporta na Sveučilištu u Splitu, kao i na nacionalnoj razini.

– Prije dvije godine, na Studentskom danu sporta, poručio sam kako nema nikakve prepreke da sveučilišni sportski klubovi igraju u drugim hrvatskim ligama u nekolicini sportova, a danas imamo klubove našeg Sveučilišta u vrhu 2. hrvatske košarkaške i malonogometne lige. Uz postojeća natjecanja među studentima, sada idemo u smjeru masovnosti te širenja broja studenata koji se bave tjelesnom aktivnošću. Već od 1. studenog ćemo svakoga dana imati jednu besplatnu rekreativnu aktivnost uz stručni nadzor za sve studente. Sljedeći nam je cilj izgradnja i adaptacija sportske infrastrukture na Sveučilištu koja će pružiti još veći potencijal ovom važnom segmentu naše akademske zajednice. – poručio je rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, koji je studentski sport etablirao kao bitno područje u strategiji razvoja najveće dalmatinske obrazovne institucije.

Tijekom cijeloga dana održavana su sportska natjecanja u uličnom nogometu i košarci, stolnom tenisu, skakanju u vrećama, potezanju konopa, graničaru, a tražio se i naj-fit student, dok su oni željni borbe znanjem imali svoj obračun na kvizu stranih jezika. Predstavljeni su i za Split malo egzotičniji sportovi poput lacrossea i američkog nogometa, a Riva je ugostila i hrvače te plesače sambe i zumbe.

 

Foto: Hrvatski akademski sportski savez

Okupljeni su tako, uz praćenje sporta, imali priliku izmjeriti razinu šećera u krvi i krvni tlak, isprobati pijane naočale, vidjeti kako izgleda realističan prikaz ozljeda, naučiti osnove reanimacije te saznati nešto više o spasilačkoj službi, interventnim timovima i prvoj pomoći. Uz to su mogli isprobati ronilačku opremu, naučiti kako vezati pomorske čvorove na konopu te sjesti u pravi bolid formule 1. Splitski su studenti na ovaj način jedni drugima, kao i svekolikom građanstvu pokazali širok spektar aktivnosti kojima se bave uz redovan studij, a brojne su udruge iskoristile priliku za predstavljanje svojih aktivnosti, poput međunarodne razmjene studenata, zaštite studenata i studentskih prava, volontiranja, studentskog novinarstva i sl.

– Sretni smo što ovoliko godina uspješno organiziramo ovu manifestaciju te što se studenti iznova odazivaju u ovako velikom broju. Srećom, vrijeme nas je poslužilo pa nije nedostajalo uzbuđenja na sportskim natjecanjima, a osobito nam je drago što su i svi građani imali priliku vidjeti koliko daleko seže studentski aktivizam i što sve studenti mogu. Hvala svima koji su podržali održavanje ovog događaja na bilo koji način te hvala preko tisuću studenata koji su danas prošli Rivom. – poručila je Jelena Matešić iz Splitskog sveučilišnog sportskog saveza, koji je uz Sveučilište u Splitu glavni organizator manifestacije.

Uz glavne organizatore te suorganizatore – Studentski zbor Sveučilišta u Splitu i Studentski centar Sveučilišta u Splitu – na Studentskom danu sporta i aktivizma sudjelovalo su i udruga Invictus Mare, Crveni križ, Udruga primijenjenog strojarstva, udruga S4S – Studenti za studente, SKAC – Studentski katolički centar, Udruga studenata Herceg-Bosne, Neuro Split, CroMsic, Forum plus Hrvatska, Hrvatski rukometni savez te Naš Hajduk.

Komentari na članak

Vezani članci

Izvor: Pixabay

Radionice udruge Amazonas

Nauči kako videom poslati snažnu poruku

Oduvijek si htio naučiti nešto više o medijima, snimanju i montaži? Imamo nešto baš za tebe!

Predavaonica

Erasmus iskustvo

Njemački dnevnici, četvrti dio: O njemačkom obrazovnom sustavu

Studenti, kako domaći, tako i strani, nisu došli ovdje dan-dva prije kako to biva na našemu zagrebačkome sveučilištu. Došli su manje-više još 1. 10. Pitate se zašto?

Info zona - besplatno savjetovanje o studiju u Velikoj Britaniji

Info zona

Dođite na besplatno savjetovanje o studiju u Velikoj Britaniji

Organizacija UniWorld Hrvatska zainteresiranima nudi besplatno savjetovanje i pomoć tijekom cijelog postupka prijave za studij u Velikoj Britaniji.

Naslovna, Rijeka

Institut za razvoj obrazovanja

Brojni izlagači i bogata ponuda programa stipendiranja na Sajmu stipendija u Rijeci

Ovogodišnji je Sajam stipendija riječkim studentima predstavio brojne hrvatske i svjetske izlagače. Glavna novost bila je Riječki kutak i besplatni TOEFL tečaj za studente Sveučilišta u Rijeci.

Pula arena

Trodnevna manifestacija

Započele sportske igre u Puli u organizaciji Vijeća veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske

Ovogodišnji događaj narastao je u obujmu i značaju, što govori brojka od gotovo 400 sudionika u pet sportova – futsal, odbojka, košarka, stolni tenis i šah.