LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nemojte da vas Sunce spriječi u treningu

Ova 4 savjeta će vam olakšati vježbanje tijekom ljetnih vrućina

Savjeti za vježbanje u ekstremnim uvjetima koje donosi ljeto.

Savjeti za vježbanje u ekstremnim uvjetima koje donosi ljeto.

Dolaze nam visoke ljetne temperature, vrući i sparni dani, koji će brojnim sportašima obrisati osmijeh s lica. Zašto? Vjerojatno ste na satu tjelesnog odgoja morali trčati nekoliko krugova po igralištu za vrijeme najvećih vrućina. Sjetite se kako vam se majica zalijepila na leđa, a znoj klizio niz obraze.

Posebno je teško vježbati za vrijeme sparina, a razlog toga objasnio je profesor fiziologije vježbanja na Državnom sveučilištu Mississippi, JohnEric Smith.
To je zato što znoj s vaše kože ne isparava lako, ne hladi vas sam znoj, već njegovo isparavanje. Međutim, kada je zrak već gust od vodene pare, vlaga s naše kože nema kamo otići, rekao je za NY Times.


Ovo su savjeti koji će vam olakšati vježbanje tijekom vrućih, sparnih dana:

1.  Dajte svom tijelu nekoliko tjedana da se prilagodi jer se u ovakvim ekstremnim uvjetima tijelo više opterećuje. Prema Smithu, dovoljno je nekoliko dana da se tijelo krene pojačano znojiti i olakšano regulirati temperaturu. 

2. Održavajte svoju kožu hladnom tako da tijekom vježbanja tako da kožu što više izložite zraku, kako biste olakšali isparavanje znoja. Također, nosite odjeću koja se brzo suši ili upija vlagu, a znoj ne mojte brisati ručnikom jer ćete tako zaustaviti proces isparavanja.

3. Hidratizirajte se, ali nemojte pretjerivati, najbolje je popiti vodu prije treninga, prema preporuci Američkog vijeća za tjelovježba idealno je popiti dvije do tri čaše vode nekoliko sati prije vježbanja.

4. Razmislite kada i gdje vježbati, preporučljivo je vježbati na sjenovitom mjestu ili stazi za vježbanje koja nije na direktnoj sunčevoj svjetlosti. 

Također, nemojte zaboraviti koristiti kremu za sunčanje kako ne bi pocrvenjeli te pratite vremensku prognozu.

 
FOTO: UNSPLASH