Razgovor s Dasenom Jardasom

INTERVJU: O crossmintonu iz perspektive državnog prvaka

Dasen Jardas

Student Tehničkog fakulteta u Rijeci Dasen Jardas na osmom je mjestu u svijetu u crossmintonu. Otkrio nam je što ga je privuklo ovom manje poznatom sportu i kako je izgledao njegov sportski put.

Dvadesettrogodišnji Riječanin Dasen Jardas državni je prvak i osmi u svijetu u crossmintonu. Sportski put započeo je treniranjem tenisa, ali se zbog nedostatka uvjeta prebacio na badminton od kojeg je došao do danas manje poznatog sporta, crossmintona. U razgovoru za naš portal Dasen je čitateljima pobliže objasnio kako se igra crossminton, opisao svoju suradnju s poznatom dizajnerskom markom te iskustvo studiranja uz sportske obaveze.

S obzirom na to da je crossminton relativno nov sport, reci našim čitateljima nešto o njemu.

Crossminton je kombinacija tenisa, squasha i badmintona. Teren se sastoji od dva kvadrata veličine 5,5 metara, udaljenost je 12,8 metara od terena do terena te nema mreže. Reketi su nalik squash reketima, a loptica je malo teža od badmintonske te ona cijelo vrijeme leti brzinom od oko 200 kilometara na sat. Zanimljivo je da se u crossmintonu može igrati i noću ako se stave fluorescentne boje na lopticu i teren, ali takav način igre isključivo je za zabavu nakon odigranih turnira. Zbog vremenskih prilika prvenstva se uvijek igraju u dvoranama, ali se crossminton inače može igrati bilo gdje, od plaže pa čak do krovova zgrada.

FOTO: Dasen Jardas

Kako si počeo trenirati crossminton?

U djetinjstvu sam se prvo počeo baviti tenisom, ali sam sa 14 godina prešao na badminton jer u Rijeci nisam imao dobre uvjete za treniranje tenisa. Na nagovor brata krenuo sam igrati badminton i vrlo brzo mi se svidio. S crossmintonom me upoznao osnivač Hrvatskoga badmintoskog saveza te sam na svoje prvo prvenstvo išao s 18 godina. Tada nisam imao ni reket pa sam ga morao posuđivati od trenera, a na kraju sam završio na drugome mjestu.

Trenutno si osmi u svijetu u crossmintonu, kakav je bio put do te pozicije?

Prvo natjecanje u crossmintonu u kojemu sam sudjelovao je bilo Svjetsko juniorsko prvenstvo gdje sam osvojio drugo mjesto. Na Svjetskome prvenstvu u Berlinu u seniorskoj kategoriji 2015. godine bio sam peti, a iste sam godine postao državni prvak pojedinačno i u parovima s Ivorom Ilićem. Postepeno sam tako došao na 19. mjesto u svijetu od sveukupno 600 igrača. Ove godine sam u Francuskoj na Europskom prvenstvu osvojio treće mjesto kao i na Kupu nacija s reprezentacijom gdje sam zajedno s Ivorom Ilićem i Paulom Barković predstavljao Hrvatsku u konkurenciji šest najboljih država Europe. Igrao sam i za badmintonsku reprezentaciju do 17 i 19 godina te sam bio prvak Hrvatske u kategoriji do 17 godina.

Kako je došlo do suradnje s poznatom markom Lacoste?

Do suradnje je došlo jer je Lacoste odlučio promovirati crossminton i tako napraviti reklamu s nekim igračima. Meni se javila jedna gospođa na Facebooku i pitala me želim li doći snimiti reklamu u Pariz. Za mene je to bilo nevjerojatno i isprva nisam ni vjerovao da misle ozbiljno. Na kraju sam im poslao mail gdje smo se sve dogovorili te sam nakon mjesec dana otišao u Pariz gdje sam s još jednim igračem snimio reklamu. To će mi stvarno ostati u sjećanju kao jedno lijepo iskustvo.

Dasen Jardas s kolegama Ivorom Ilićem i Paulom Barković, FOTO: Dasen Jardas

Student si Tehničkog fakulteta u Rijeci. Zbog čega si se odlučio baš za strojarstvo?

Htio sam upisati Kineziološki fakultet, ali sam se ipak odlučio za strojarstvo jer mi se to činilo kao bolja opcija s obzirom da badminton nije toliko razvijen u Hrvatskoj. Trenutno sam na petoj godini te uz strojarstvo pohađam i Sportsko učiliste za trenera badmintona pa sada imam i hobi koji mogu raditi cijeli život. Već sam počeo trenirati djecu i starije u Badmintonskom klubu Sušak.

Kako uspijevaš uskladiti sve te obaveze?

Badminton je teže uskladiti s redovnim fakultetom zbog čega se i jesam u zadnje vrijeme više fokusirao na crossminton. Badmintonski turniri počinju u srijedu ili četvrtak i praktički se odvijaju svaki tjedan, što je nemoguće uskladiti s redovnim fakultetom. Meni je fakultet primaran i ne želim se odreći svega zbog badmintona. Crossmintonski turniri su vikendom pa uglavnom putujem petkom nakon fakulteta i odmah se kući vraćam u nedjelju. Od ponedjeljka do petka ujutro treniram samostalno, a poslijepodne kombiniram fakultet i treninge za djecu i starije.

Čime se namjeravaš baviti nakon završetka fakulteta?

Nakon završetka fakulteta želim se baviti svojom strukom, strojarstvom, ali svakako planiram voditi i Badmintonski klub i nastaviti trenirati. Ako sam mogao uz fakultet uskladiti sve obaveze, vjerujem da mogu i uz posao.

FOTO: Dasen Jardas

Pratiš li još neke sportove u slobodno vrijeme?

Veliki sam navijač NK Rijeke te kad god mogu gledam utakmice uživo na Rujevici ili na nekim gostovanjima. Odmalena pratim nogomet, ali i mnoge druge sportove kojima sam se bavio u djetinjstvu. Trenirao sam i rukomet i tenis tako da volim pratiti i te sportove, kao i vaterpolo. Članovi moje obitelji isto su bili sportaši, a moj je pradjed Dragutin Ciotti prvi Riječanin koji je osvojio olimpijsku medalju – u gimnastici 1928. godine u Amsterdamu. Cijeli se svoj život bavim sportom i jednostavno sam ovisan o sportu. To je nešto što me čini sretnim, što me vodi kroz život i zbog čega se osjećam ispunjeno. Preporučujem svakome da se uključi u neku aktivnost jer je sport nešto najljepše na svijetu. 

Komentari na članak

Vezani članci

https://www.facebook.com/StudentDayFestival/photos/a.141353625993791.26307.136430069819480/1496294633833010/?type=1&theater

Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci

„Student Day Festival” u Rijeci traži volontere

„Student Day Festival”, koji se već devetu godinu organizira u Rijeci, domaćin je brojnim sportskim, kulturnim i glazbenim programima. Organizatorima su pune ruke posla pa zato traže baš vašu pomoć.

E.N.I.

Glazbeni događaj u Rijeci

E.N.I. priprema veliki koncert povodom 20 godina djelovanja

Povodom 20 godina djelovanja grupa E.N.I. održat će koncert u Rijeci na kojem će sudjelovati brojni gosti koji su obilježili njihovu karijeru – Putokazi, Šajeta, Neno Belan & Fiumensi, En Face i Let 3.

Ljetna škola medicine ronjenja

Ljetna škola medicine ronjenja

Studenti medicine doveli najbolje kolege iz svijeta u Hrvatsku; učit će o ronjenju

Ljetna škola medicine ronjenja studente će naučiti kako roniti, ali ih i nizom predavanja vodećih hrvatskih stručnjaka podučiti podvodnoj i hiperbaričnoj medicini koja se sve više primjenjuje u liječenju.

Časopis 303

Intervju: Haris Bulić

Studenti arhitekture u Sarajevu izdali svoj časopis: 303

Entuzijazam mladih intelektualaca ovog je puta urodio plodom u susjednoj, politički razjedinjenoj Bosni i Hercegovini. Naime, skupina studenata Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, okupljena oko zajedničke ideje promicanja zapostavljenih vrijednosti u društvu, realizirala je projekt časopisa za arhitekturu, umjetnost i dizajn.

Rijeka – pogled

Projekcija dokumentarca na Molo longu

KineDok predstavlja "Turizam", film o možda jedinoj gospodarskoj grani u Hrvatskoj

Turizam je danas glavna gospodarska grana, a u Hrvatskoj se često doima i kao jedina. Istoimeni film govori o tome kako diljem Jadrana niču raznovrsni sadržaji za upotpunjavanje turističke ponude, a on se besplatno prikazuje na riječkom Molo longu.