LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odigrano 18. kolo 1. HNL

Hajduk slavio u derbiju sv. Duje, Dinamo protiv Rijeke

Dok se bura zbog neodigravanja derbija i problema u nogometnom savezu ne stišava, 1. HNL ide prema polusezonskoj stanci. U pretposljednjem jesenskom dijelu prvenstva Dinamo je savladao jedinog konkurenta za naslov Rijeku, a Hajduk je slavio u gradskom derbiju.

Dok se bura zbog neodigravanja derbija i problema u nogometnom savezu ne stišava, 1. HNL ide prema polusezonskoj stanci. U pretposljednjem jesenskom dijelu prvenstva Dinamo je savladao jedinog konkurenta za naslov Rijeku, a Hajduk je slavio u gradskom derbiju.

Odigrano je 18. kolo Prve hrvatske nogometne lige. Bilo je to pretposljednje kolo prije zimske stanke.

Vodeći Dinamo nastavio je dominaciju deklasiravši prvog pratitelja Rijeku, dok je Hajduk u gradskom derbiju svetog Duje stigao do pobjede protiv Splita.

Slaven Belupo nastavlja s odličnim rezultatima pod vodstvom novog trenera Ante Čačića. Nastavlja se i kalvarija Zadra, koji je u proteklom tjednu ostao i bez Renea Sinovčića.

Nk Zagreb – Istra 1961 1-0

Zagreb je u Kranjčevićevoj ugostio Istru, koja četiri posljednja kola ne zna za pobjedu. Pjesnici su veliko iznenađenje ove sezone te su ozbiljniji kandidati za odlazak u 2. HNL postali tvrd orah svakom suparniku. Dobre igre čvrsto ih drže na petoj poziciji. Bila je to utakmica u kojoj su momčadi pružile borbenu igru, no bez previše akcija koje bi urodile pogotkom. Vidjeli smo tako samo jedan autogol u mreži Istre, kojeg je postigao Jure Obšivač. Bio je to pogodak kakav se postiže protiv suparničke ekipe, a ne protiv vlastitog vratara.

Na jedan centaršut, kojeg je trebao izbaciti što dalje od vlastitog šesnaesterca, Obšivač je visoko skočio, snažno zahvatio loptu glavom i pospremio je iza leđa bespomoćnog Drevena.
Istra je većinu utakmice provela na vlastitoj polovici braneći se, a to ih je dovelo do pete utakmice bez pobjede. Strateg Pamić, kao i obično, bio je pun ironičnih kritika na račun vlastite ekipe:

– Čestitke Zagrebu, a neka drugi kažu je li njegova pobjeda zaslužena ili ne. Mi smo mogli do poravnanja. Jo je imao odličnu priliku, ali se zbunio i prerano pucao. No barem smo zabili na drugoj strani, pa sada možemo sretni i zadovoljni zbog toga kućama. Imao je i Radonjić odličnu situaciju kada je umjesto dodavanja Matošu izabrao udarac. Jasno mi je da ga stalno tuku, ali ako to ne može podnijeti, neka mijenja posao.

Istra 1961 tako nastavlja s lošim rezultatima te će zimsku stanku dočekati u opasnoj zoni. S druge strane, Zagreb u miru može na zaslužene praznike i pripremanje za lov na pozicije koje vode u Europu.

GNK Dinamo Zagreb – HNK Rijeka 3-0  

Dinamo je dočekao izravnog suparnika u borbi za naslov i još jednom pokazao razliku između ekipe braće Mamić i ostatka iz 1. HNL. Kekova je Rijeka hit prvenstva te pritajeni favorit mnogih ljubitelja nogometa za osvajanje naslova prvaka – u svaku utakmicu ulaze s ambicijom da osvoje bodove. S takvom filozofijom došli su na Maksimir, koji je ponovno sličio na stadion duhova. Bolje je utakmicu otvorio domaćin te je već u 3. minuti Pjaca prošao po strani i uputio centaršut u šesnaesterac, gdje je najviši bio Brozović.

Broz je tukao glavom, no otišlo je malo iznad grede. Zatim se Rijeka probudila – u 12. minuti dobar udarac s vrha šesnaesterca uputio je Leovac, no Eduardo je odlično obranio. Tada je uslijedila najveća prilika Rijeke. Ispala je to nesretna 13. minuta za najboljeg napadača 1. HNL Andreja Kramarića. Izletio je sam pred Eduarda, uspio ga zaobići i pretrčati, no u ključnom trenutku šalje loptu preko gola. Pokazao se to kao ključan promašaj koji će odrediti tijek utakmice.

Nakon toga je Dinamo u potpunosti preuzeo inicijativu i kroz vrlo dobru igru došao do pogotka. U 40. minuti lijepo je pogodio Ademi. U drugom poluvremenu nastavila se premoć Dinama i pobjedu su potvrdili Henriquez u 52. te Čop u 85. minuti. Dinamo tako bježi Rijeci sa 7 bodova prednosti i osvaja jesenski dio prvenstva. Momčad koja u Europi ne zna za poraz te na domaćem terenu izvrsno parira jakim europskim protivnicima i dalje u domaćem prvenstvu nema lijeka za najgoru europsku momčad u povijesti. Ljepota nogometa ili je nešto trulo u hratskom nogometu?

NK ZADAR – Lokomotiva Zagreb 2-5 

Zadar, koji prolazi kroz teške trenutke i 8 utakmica zaredom ne zna za pobjedu, ugostio je Lokomotivu. Osim nogometnih problema koji Zadrane trenutno muče, sol na ranu donijelo im je i uhićenje najuspješnijeg zadarskog ribara i predsjednika Nadzornog odbora NK Zadra.

Dobro su Zadrani otvorili utakmicu i preko Theophilusa Solomona dolaze do vodstva u 4. minuti. Vodstvo nije dugo trajalo te je Lokomotiva preko Herdija Prenge došla do izjednačenja nakon samo 3 minute igre. Zatim je u 11. minuti pogotkom Domagoja Pavičića Lokomotiva uspjela preokrenuti rezultat u svoju korist. No 300 hrabrih gledatelja, koji su usprkos jakoj kiši došli bodriti svoje ekipe, nisu trebali dugo čekati do novog pogotka. Iz kaznenog udarca precizan je bio Jurica Buljat i zabio za 2-2 u 19. minuti.

Na poluvrijeme se ipak otišlo s prednošću gostiju, a zabio je sve bolji Jan Doležal u 24. minuti. Bilo je to odlično i uzbudljivo poluvrijeme koje se igralo na vrlo teškom i kišom natopljenom, blatnjavom terenu. Iako se možda očekivalo da će iskusni Ćiro Blažević održati motivacijski govor svojoj momčadi i podići ih pred nastavak utakmice, to se očito nije dogodilo.

Lokomotiva je povećala vodstvo drugim pogotkom Domagoja Pavičića u 77. minuti iz jedanaesterca. Za konačnih 2-5 i produbljivanje Zadrove kalvarije zabio je bivši igrač Dinama Jerko Leko u 90. minuti. Teški dani su pred NK Zadrom i Ćiro će morati pronaći recept za uspjeh ako želi spasiti momčad od ispadanja iz Lige.

Osijek – Slaven Belupo 2-3

Osijek je kao pretposljednja ekipa Lige u Gradskom vrtu dočekao koprivničkog Slavena Belupa, koji je u velikom uzletu forme. Trener gostiju Čačić donio je vrlo pozitivan duh među Koprivničane i podigao ih iz ponora. U vrlo dobroj utakmici Slaven je potpuno nadigrao Osijek iako se prema rezultatu kvaliteta u igri ne čini toliko velika. Čačićevi dečki poveli su u 14. minuti iz jedanaesterca pogotkom Marka Mirića. Potpuno bezidejni Osijek primio je i drugi pogodak u 44. minuti (Filip Ozobić).

U nastavku je trener domaćih Rukavina napravio izmjene i u igru uveo Antonia Pavića i Antonia Peroševića. Iako se nadao smanjenju zaostatka, Rukavina je doživio novi posrtaj svoje momčadi. U 56. minuti utakmice za velikih 0-3 svoj drugi pogodak zabija Mirić. Činilo se da će to biti nova lagana pobjeda jednog novog Slaven Belupa, no u samoj završnici utakmice probudio se i Osijek. U 84. minuti zabio je Mešanović, a u 87. za 2 -3 zabija Mile Škorić.

Ipak, Slaven nije dopustio da sve dobro što su pokazali u ovoj utkamici ode u vjetar te su sačuvali svoju mrežu do kraja utakmice. Potpuno zaslužena pobjeda Slavena nad Osijekom, kojeg nije bilo na terenu do posljednjih desetak minuta. Tako momčad Ante Čačića nastavlja s dobrim rezultatima i ostaje na 7. poziciji s jednakim brojem bodova kao i Split te 4 manje od Zagreba. Osijek se nalazi u teškoj situaciji i zimsku stanku dočekat će pri dnu tablice.

HNK Hajduk Split – RNK Split 2-1

Hajduk je nakon tri mjeseca zaigrao pred publikom. Istekla je zabrana odigravanja utakmica pred gledateljima i Torcida se napokon mogla vratiti na tribine. Ugostio je Hajduk u derbiju svetog Duje gradskog susjeda RNK Split. Nakon poraza protiv Zagreba, Tudorova momčad imala je imperativ pobjede kako bi se učvrstili na trećoj poziciji koja osigurava kvalifikacije za Europsku ligu. S druge strane, Matićev Split svakome može pomrsiti račune, a to je uostalom pokazao protiv Rijeke i Dinama, kojima je otimao bodove u posljednjim susretima.

Bolje je krenuo Hajduk i u 6. minuti uspio je savladati obranu Splita. Točnije, Zagrebov igrač Ibriks uspio je savladati vlastitog vratara nakon što je Nižić uputio centaršut. Nastavio je Hajduk s dominacijom, no vrlo dobar Splitov vratar Zagorac spašavao je mrežu „gostiju”. Na 2-0 povisio je Milić glavom nakon kornera. Do kraja poluvremena rezultat se nije mijenjao, a Hajduk je potpuno zasluženo otišao na odmor s prednošću.

Nako poluvremena nastavila se dobra igra Hajduka. Pregršt prilika stvorili su Bili, no nisu uspjeli postići pogodak. Zato je to uspjelo Splitu, iz jedne od rijetkih prilika. Bio je to udarac iz kuta, lopta se odbila i Jukić je fantastično pogodio za 2-1. Zabio je Jukić u toj 68. minuti vrlo lijep pogodak s 20 metara.

Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao i Hajduk je zasluženo slavio u gradskom derbiju.

FOTO: 18. KOLO TABLICA