LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Završena polusezona 1. HNL-a

Dinamo bez poraza, Rijeka prvi pratitelj, Hajduk dočekuje hladnu zimu na -17

Završen je jesenski dio hrvatskog nogometnog prvenstva. Dinamo je jesenski naslov proslavio pred 700 navijača, Hajduk i Rijeka oprostili su se pobjedama, a Slaven je osvojio bod nakon devet uzastopnih poraza.

Završen je jesenski dio hrvatskog nogometnog prvenstva. Dinamo je jesenski naslov proslavio pred 700 navijača, Hajduk i Rijeka oprostili su se pobjedama, a Slaven je osvojio bod nakon devet uzastopnih poraza.

Odigrano je posljednje kolo prije zimske stanke u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi. Dinamo polusezonu završava bez poraza, sa sedam bodova prednosti ispred Rijeke. Hajduk zaostaje velikih sedamnaest bodova i jedini ligaški cilj ostaje im zadržati treću poziciju i uloviti europske kvalifikacije.

Prvi koji će mu pokušati poremetiti planove su Ivkovićevi momci iz Lokomotive Zagreb koji zaostaju za Hajdukom četiri boda. Četiri boda manje od Lokomotive na polusezoni ima Zagreb koji je ugodno iznenađenje ove sezone te su na vrlo dobroj petoj poziciji, iako se očekivalo da će se boriti za ostanak.

Zatim slijedi Split, a valja istaknuti i veliki preporod Slavena otkad ih je preuzeo iskusni strateg Ante Čačić te su sada na vrlo solidnoj sedmoj poziciji. Velika borba vodit će se u nastavku sezone za ostanak u elitnoj desetorki između Pamićeve Istre 1961, Rukavininog Osijeka i Ćirinog Zadra koji je na začelju sa samo 13 osvojenih bodova u 19 utakmica.  

Odigrano 19. kolo

Nk Zadar – RNK Split 1 – 1

Ćirin Zadar ugostio je Split na Stanovima i Ćiro se nadao kako će njegova momčad napokon uloviti neke bodove i koliko-toliko mirnije spavati zimski san. Split je došao na Stanove nakon potresa u momčadi i iznenadnog rastanka suradnje s prekaljenim Dujmovićem i izlaganja na transfer listu Bilića, Glumca, Vojnovića i Bellea. Igralo se žustro i borbeno na dosta teškom terenu, a iako je više izglednih prilika imao Zadar, nije ih uspijevao realizirati. Najizglednija prilika za Zadar došla je kada je Radotić u kaznenom prostoru srušio Pušića. Izvođač je bio iskusni Buljat, no udarac se nije činio tako iskusan. Poluvisok, mlak udarac vrlo dobar Zagorac s lakoćom je zaustavio. Iako je Split imao prividnu premoć na terenu, sve bolje prilike odvijale su se pred vratima gostiju. Tako je Zadar nastavio pritisak i u drugom poluvremenu te je u 47. minuti iz lijepe akcije za 1 – 0 glavom zabio Jerbić.

Zadar je nastavio dobrom igrom, no nisu uspjeli zabiti za povećanje prednosti. I, kako to već biva u nogometu, kad ne zabiješ, primiš. Igrala se 91. minuta i jedna, naoko lagano izbačena lopta za Zadrovu obranu, završila je u nogama gostujućeg napadača Ercega koji je uposlio Bagarića za konačnih 1 – 1. Tako Zadar ponovno nije uspio doći do pobjede, no s obzirom na to da su u posljednjih 7 utamica osvojili samo jedan bod, ovaj rezultat izgleda kao uspjeh. Veliki je zadatak pred Miroslavom Blaževićem koji će maksimalno morati iskoristiti svoje trenersko iskustvo kako bi spasio Zadar od ispadanja u drugu ligu.


Nk Osijek – Lokomotiva Zagreb 0 – 2 

Osijek je kao pretposljednja momčad lige na Gradskom vrtu dočekala plutajuću minu; Lokomotivu Zagreb. Obje ekipe nastupile su u šarolikom sastavu zbog brojnih ozljeda i zabrana zbog kartona. U takvoj utakmici bolje se snašla gostujuća ekipa koja je nikad „mlađa” u potpunosti nadigrala domaćina i natjerala stratega Rukavinu da ponudi ostavku. U 20. minuti dobru igru gostiju pogotkom je okrunio Marić.

Iako je nakon primljenog pogotka Rukavina sve jačim povicima s klupe pokušao probuditi svoju momčad, nije dobio nikakav odgovor svoje ekipe. Igrači su tijekom cijele utakmice izgledali indisponirano, nezainteresirano i pomalo naivno. Ipak, Lokomotiva je prednost uspjela povećati tek u 94. minuti preko Kolara te naposljetku i pobijediti. Time nakon zimske stanke kreće u lov na treću poziciju, a Osijek završava polusezonu kao pretposljednje plasirana momčad lige te ih očekuje velika borba za ostanak.

HNK Hajduk Split – Istra 1961 5 – 3 

Hajduk se pred 7000 gledatelja pobjedom oprostio od jesenskog dijela prvenstva. S druge strane stigla je Pamićeva Istra koja se nalazi u opasnoj zoni sa samo 16 osvojenih bodova u 18 odigranih utakmica. Bila je to utakmica s puno pogodaka, no prvih pola sata mreže se nisu tresle. Iako je Hajduk konstantno pritiskao i posjed lopte bio je 70 – 30 za Hajduk, goste su uspjeli slomiti tek iz jedanaesterca u 30. minuti. S bijele točke precizan je bio Mijo Caktaš. Tad je Hajduku krenulo i samo dvije minute nakon zabija i Gotal za 2 – 0. Zabio je Gotal i svoj drugi pogodak u 42. minuti te povećao prednost na 3 – 0. Ipak, do kraja poluvremena Istra je uspjela smanjiti iz jedanaesterca kojeg je skrivio Mikanović te je time zaradio crveni karton. U 47. minuti jedanaesterac zabija Radonjić, igrač Dinama na posudbi u Istri.

U drugom poluvremenu Istra igra tečnije i bolje zbog brojčane prednosti i svoj drugi, a ukupno 10. pogodak u prvenstvu, postiže Radonjić. 50. minuta, 3 – 2. Nakon toga, Hajduk ponovno preuzima konce igre i nakon nekoliko velikih promašaja, Milevskij uspijeva doprinijeti svojoj momčadi izborivši novi kazneni udarac za Hajduk. Precizan je za 4 – 2 ponovno bio Caktaš. Nakon četvrtog primljenog pogotka Istra je potpuno nestala s terena. Tad je individualna kvaliteta Blagojevića, koji je poznat po odličnom i vrlo snažnom udarcu, doprinijela novom smanjenju vodstva. S 18. metara odapeo je Blagojević za neizvjesnih 4 – 3. No, trebala je samo minuta vremena da Hajduk vrati prednost na dva pogotka razlike. Nakon brojnih promašaja, pogodio je Milevski u 88. minuti za konačnih 5 – 3. Hajduk tako završava polusezonu na trećem mjestu s 10 bodova zaostatka za Rijekom i čak 17 za Dinamom. Istra 1961 završava ispred Zadra i Osijeka, ali ju čeka teška borba za ostanak.


Nk Zagreb – Hnk Rijeka 1 – 2 

Zagreb je ugostio Rijeku u, prema svemu sudeći, posljednjoj utakmici koju je u HNL-u odigrao Andrej Kramarić. Zasluženo je slavila Rijeka, iako je gotovo 70 minuta igrala s igračem manje jer je u 22. minuti pocrvenio Močinić. Već u prvoj minuti utakmice, točnije nakon samo 25 sekundi igre, goste u vodstvo dovodi Anas Sharbini. U 23. minuti izjednačuje Stepčić prekrasnim pogotkom iz slobodnog udarca. Bilo je to pravo skidanje prašine iz samog kuta Vargićevog gola. Rijeka je s igračem manje uspjela doći do pobjedonosnog pogotka, i to preko protivničkog igrača Štigleca koji je uspio zatresti vlastitu mrežu. Rijeka tako završava polusezonu pobjedom i na drugom mjestu na ljestvici, a Andrej Kramarić kao vodeći strijelac s 21 pogotkom. Time se od hrvatskih travnjaka pobjedom oprostio još jedan veliki talent, a sada već i veliki igrač. 

Zagreb završava jesenski dio prvenstva na vrlo dobrom petom mjestu i ovaj poraz ne ostavlja neku veliku štetu na momčadi iz Kranjčevićeve.    
 
Gnk Dinamo – Slaven Belupo 3-2


Dinamu je u goste došao sve bolji Slaven koji mu, doduše, posljednjih devet godina nije uspio zabiti gol na Maksimiru. Strateg modrih Zoran Mamić želio je završiti polusezonu bez poraza i tako mirno otići na odmor i, već standardno, polako pripremati momčad za europske kvalifikacije sljedeće sezone. Dinamo je uzeo stvar u svoje noge već od samog početka utakmice pa je novi pogodak za svoju momčad postigao sve bolji Marko Pjaca u 9. minuti utakmice. Vodstvo je povećao Duje Čop svojim desetim pogotkom u sezoni u 45. minuti. Upisao je prvi topnik Dinama Čop i svoj jedanaesti u 65. minuti utakmice. Činilo se da će to biti još jedna glatka pobjeda Dinama nad Slavenom, ali je Čačićeva momčad pokazala da se u zadnje vrijeme dobro radi u klubu iz Koprivnice. Igrala se 72. minuta kada je Delić postigao pogodak za 3-1.

Bio je to prvi pogodak Slavena na Maksimiru u zadnjih 9 godina. Podigao je taj pogodak Slaven Belupo i u 89. minuti vrlo lijep pogodak postiže i Danijel Cesarec te smanjuje prednost na 3 – 2. Ipak, Dinamo je izdržao do kraja utakmice i zadržao prednost te nastavio uspješan niz protiv Slaven Belupa. S druge strane, Slaven nakon dugo vremena odlazi iz Maksimira podignute glave i na koncu, momčad polusezonu završava više nego zadovoljna. Valja istaknuti kako je Dinamo „proslavio” jesenski naslov pred samo 700 gledatelja. Na pitanje o proslavi odlične ligaške polusezone pred manje od tisuću gledatelja, trener Dinama samo je uzdahuo: „A, što mi tu možemo?”
 

tablica
 
Tablica 19. kolo, flashscore.com