Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Uvode se nove vrste državne stipendije – za posebne skupine studenata i studente pripadnike romske nacionalne manjine

https://pixabay.com/en/money-money-tower-coins-euro-2180330/

Do 20. srpnja ove godine otvorena su savjetovanja o Nacrtima prijedloga Pravilnika o dodjeljivanju državnih stipendija. Riječ je o stipendijama za posebne skupine studenata i za studente pripadnike romske nacionalne manjine.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Vlade Republike Hrvatske otvorilo je 5. srpnja savjetovanje o Nacrtu prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državne stipendije za posebne skupine studenata. Savjetovanje je otvoreno do 20. srpnja, a njegova je svrha upoznati zainteresiranu javnost s predloženim Nacrtom te dobiti povratne informacije. 

U Nacrtu prijedloga Pravilnika nalaze se informacije o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državne stipendije kao i opće odredbe, postupak bodovanja i utvrđivanja rang-lista te sve ostale potrebne informacije, a dostupan je na ovoj poveznici.  Isplaćivat će se, kao do sada, u deset mjesečnih rata u iznosu od 1200 kuna.

Stipendije će se dodjeljivati studentima u sedam kategorija: 1. redoviti studenti deficitarnih studijskih programa s posebnim naglaskom na deficitarne nastavničke studijske programe;  2. redoviti studenti osobe s invaliditetom; 3. redoviti studenti aktivni kategorizirani sportaši; 4. redoviti studenti koji su do punoljetnosti bili smješteni u domove socijalne skrbi ili udomiteljske obitelji; 5. redoviti studenti koji su na muzičkim ili umjetničkim akademijama u Republici Hrvatskoj – nadareni mladi umjetnici; 6. redoviti studenti bez oba roditelja;  7.  redoviti studenti roditelji.

Na javno je savjetovanje upućen i Nacrt prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju za studente pripadnike romske nacionalne manjine. Javno je savjetovanje, kao i za prethodni Nacrt, otvoreno do 20. srpnja ove godine, a dostupno je na ovoj poveznici.

Pravo na ostvarivanje ove stipendije imat će studenti pripadnici romske nacionalne manjine, hrvatski državljani i državljani zemalja članica Europske unije s prijavljenim boravkom u Republici Hrvatskoj. Nacrt također sadrži sve informacije o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na stipendiju, ali nije naveden mjesečni iznos stipendije.

Komentari na članak

Vezani članci

Lajnap Comedy

Humanitarna „stand-up” večer

Lajnap Comedy nastupa u Lisinskom; prihodi od ulaznica odlaze u ruke učenika i studenata

Aleks Curać Šarić, Tomislav Kozačinski, Vlatko Štampar, Saša Turković i Goran Vugrinec nastupit će u KD Vatroslava Lisinskog kako bi prikupili sredstva za stipendije namijenjene izvrsnim učenicima i studentima slabijeg socijalnog statusa, kao i onima deficitarnih zanimanja.

Stipendija Japan

FINANCIJSKA PODRŠKA

Japanska nevladina organizacija nudi 20 stipendija za znanstvena istraživanja na Dalekom istoku

Otvorene su prijave za stipendiju japanske nevladine organizacije Matsumae International Foundation, a prijaviti se mogu doktori znanosti sve do 31. kolovoza 2018. godine.

Prosvjed stipendista

Marin Karadžija

Priča o malom šatoru

Pet dana spavale su prosvjednice na betonu, smočila ih je kiša, a prozivalo ih se zbog navodnog političkog djelovanja, pa su tako u nečijim očima one bile poslane od strane tadašnje oporbe u Hrvatskoj, a oni kreativniji su ih čak prozvali poslanicima četničkog vojvode Šešelja. A samo su htjele da studenti dobiju novac od stipendija na početku akademske godine.

https://www.facebook.com/178641775526895/photos/ms.c.eJwdyMENADAIAsCNGhCUuv9iTXrPY9bIRhHHnMOsS2ZjZOH~_aMGbCmU8A~;QKJg~-~-.bps.t.1456974491/1794530497271340/?type=3&theater

Intervju s Leom Brdarom

Put izvrsnog studenta: od prodavača cipela do programerskog posla iz snova

Mladi i perspektivni student koji je zaposlen u jednoj od najboljih IT firmi u Zagrebu podijelio je s nama svoj put: od prodavača cipela, preko prvog intervjua, pa sve do zaposlenog programera u firmi o kojoj sanja otkako se počeo baviti programiranjem.

Stipendija grada Zagreba

Spuštanje praga

Još 70 studenata ostvarilo je pravo na državnu stipendiju E-kategorije

Objavljena je rang-lista studenata koji su ostvarili pravo na stipendiju E-kategorije nakon spuštanja praga – s ostvarenih minimalno 800 bodova.