Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Uvode se nove vrste državne stipendije – za posebne skupine studenata i studente pripadnike romske nacionalne manjine

https://pixabay.com/en/money-money-tower-coins-euro-2180330/

Do 20. srpnja ove godine otvorena su savjetovanja o Nacrtima prijedloga Pravilnika o dodjeljivanju državnih stipendija. Riječ je o stipendijama za posebne skupine studenata i za studente pripadnike romske nacionalne manjine.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Vlade Republike Hrvatske otvorilo je 5. srpnja savjetovanje o Nacrtu prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državne stipendije za posebne skupine studenata. Savjetovanje je otvoreno do 20. srpnja, a njegova je svrha upoznati zainteresiranu javnost s predloženim Nacrtom te dobiti povratne informacije. 

U Nacrtu prijedloga Pravilnika nalaze se informacije o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državne stipendije kao i opće odredbe, postupak bodovanja i utvrđivanja rang-lista te sve ostale potrebne informacije, a dostupan je na ovoj poveznici.  Isplaćivat će se, kao do sada, u deset mjesečnih rata u iznosu od 1200 kuna.

Stipendije će se dodjeljivati studentima u sedam kategorija: 1. redoviti studenti deficitarnih studijskih programa s posebnim naglaskom na deficitarne nastavničke studijske programe;  2. redoviti studenti osobe s invaliditetom; 3. redoviti studenti aktivni kategorizirani sportaši; 4. redoviti studenti koji su do punoljetnosti bili smješteni u domove socijalne skrbi ili udomiteljske obitelji; 5. redoviti studenti koji su na muzičkim ili umjetničkim akademijama u Republici Hrvatskoj – nadareni mladi umjetnici; 6. redoviti studenti bez oba roditelja;  7.  redoviti studenti roditelji.

Na javno je savjetovanje upućen i Nacrt prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju za studente pripadnike romske nacionalne manjine. Javno je savjetovanje, kao i za prethodni Nacrt, otvoreno do 20. srpnja ove godine, a dostupno je na ovoj poveznici.

Pravo na ostvarivanje ove stipendije imat će studenti pripadnici romske nacionalne manjine, hrvatski državljani i državljani zemalja članica Europske unije s prijavljenim boravkom u Republici Hrvatskoj. Nacrt također sadrži sve informacije o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na stipendiju, ali nije naveden mjesečni iznos stipendije.

Komentari na članak

Vezani članci

Beč, palača

Financijska podrška

Stipendije za diplomski i poslijediplomski studij na CEU-u u Beču pokrivaju sve studentske troškove

Central European University pruža priliku studentima diplomskih i poslijediplomskih studija za punu stipendiju. Prijave za studij i ostvarivanje financijske potpore zaprimaju se do 31. siječnja.

Sajam svjetskog obrazovanja

World Education Fair

Prvi Sajam svjetskog obrazovanja u Hrvatskoj posjetilo više od 1500 školaraca i studenata sa svojim obiteljima

Sajam svjetskog obrazovanja mladima pružio korisne informacije o mogućnostima školovanja u elitnim školama zapadne Europe.

Erasmus+ logo

Studentska mobilnost

Osječko sveučilište raspisalo natječaj za Erasmus stipendije

Sveučilište u Osijeku raspisalo je natječaj za dodjelu financijskih potpora u sklopu programa Erasmus. Na natječaj se mogu prijaviti svi redovni i izvanredni studenti, a prijave se primaju do 30. rujna 2015.

OTP banka

Savjeti za produktivnije studiranje

Greške koje biste trebali izbjegavati na fakultetu

Nešto što je tipično za svakog studenta jest odgađanje obaveza i ona poznata "sutra ću". Naravno, sve ovisi o vašim sposobnostima i mogućnostima da nadoknadite zaostale obaveze (bilo na faksu ili na studentskom poslu).

https://www.needpix.com/photo/download/1213597/chemist-laboratory-periodic-system-chemistry-medical-piston-science-experiment-research

STEM državne stipendije

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo popis studijskih programa koji konkuriraju za državnu STEM stipendiju

I ove će godine 3400 studenata dobiti državnu stipendiju u području STEM znanosti, a izvadak koji je objavilo Ministarstvo pokazuje da će za nju konkurirati studenti s 312 studijskih programa.