Besplatna usluga za studente

Spain Internship pronalazi plaćenu stručnu praksu i smještaj!

Spain Internship

„Prošle godine smo preko 1000 studenata smjestili u različite tvrtke. Većina studenata je više nego zadovoljna jer su naučili strani jezik, stekli vrijedno radno i životno iskustvo, putovali i iskusili nove stvari i običaje."

Spain Internship je međunarodna organizacija za koju svaki student treba znati. Ona nudi studenima besplatnu uslugu pronalaska stručne prakse u Europi te usluge besplatnog savjetovanja. Također, studentima se nudi usluga prilagođenih stručnih praksi, što znači da mogu birati u kojem području će se obavljati stručnu praksu, kao i lokaciju te pogodnosti koje će ostvarivati tijekom prakse. U to su uključene novčane naknade, smještaj i hrana.

Na projektu radi pet stalnih zaposlenika, a uz njih radi i desetak praktikanata iz cijelog svijeta. Jedan od stalno zaposlenih je i naš sugovornik, Miško Macolić Tomičić. Na poziciji je business development managera, a ističe da je jedini muškarac te kako uz njega radi još 14 djevojaka iz svih dijelova svijeta, poput Vijetnama, Bugarske, Finske, Španjolske, Gruzije. Hrvatska ima još jednu predstavnicu, uz Macolić Tomičića, a to je Kjara Divjakinja iz Rijeke.

Macolić Tomičić bavi se cjelokupnim procesom projekta, odnosno pomaže pronaći stručne prakse, no glavni mu je cilj popularizirati međunarodne stručne prakse među hrvatskim studentima.

– Spain internship je hvalevrijedan projekt koji besplatno pomaže studentima, a i sveučilištima. Jako puno brinemo o našim studentima i želimo im najbolje radno, ali i životno iskustvo. Osim što pomažemo sa stručnim praksama, studentima u većim gradovima nudimo besplatno razgledavanje grada, pomoć oko tečajeva engleskog i španjolskog jezika te smještaja ukoliko je to moguće.

Mnoge organizacije studentima omogućavaju prijavu stručne prakse, no glavna je razlika između ostalih i Spain Internshipa to što su sve stručne prakse i usluge vezane uz organizaciju potpuno besplatne, a prijavljenim se studentima pomaže od same prijave pa sve do završetka procesa.

– Nama je bitan zadovoljan i sretan student. U slučaju da studenti imaju neke greške u životopisu ili prilikom samog razgovora, ukazujemo na njih, također pomažemo oko sređivanja svih papira poput „Training agreement“  (Erasmus), lakšeg kontakta studenata sa tvrtkama i sveučilištima. Studenti koji se prijavljuju kod naših konkurenata najčešće ne dobiju nikakav odgovor ako su odbijeni dok mi poduzimamo mjere za pronalazak druge stručne prakse.

Osim što se studentima pomaže pronaći idealnu stručnu praksu, također im se pomaže i u potrazi za smještajem ili ih se usmjerava na već provjerenu adresu.

Također, ako studenti nisu sigurni koju stručnu praksu žele ili koja bi za njih bila idealna opcija, Spain Internship na svojem YouTube kanalu objavljuje iskustva studenata.

Surađuje s više od 400 tvrtki, a iskustva studenata vrlo su pozitivna

Organizacija surađuje s preko 400 tvrtki u Europi, iako joj je glavno područje djelovanja Španjolska, također ima ponude i u Italiji, Engleskoj i Njemačkoj. Osim toga, nudi mogućnost i obavljanja stručne prakse u SAD-u, Kanadi, Kini, Tajlandu i Novom Zelandu. Tvrtke su najviše iz područja marketinga i businessa, turizma i tehnologije, odnosno grafičkog dizajna. No, uvijek se pokušava pronaći praksa po mjeri studenata, odnosno njihovih želja ili stručnosti.

Macolić Tomičić ističe kako je najviše studenata zainteresiranih iz Engleske, Njemačke i Italije, no smatra da će ih za koji mjesec hrvatski studenti sustići.

– Prošle godine smo preko 1000 studenata smjestili u različite tvrtke. Većina studenata je više nego zadovoljna jer su naučili strani jezik, stekli vrijedno radno i životno iskustvo, putovali i iskusili nove stvari i običaje, dok ima i studenata koji nisu zadovoljni jer nisu očekivali da će morati raditi, nisu im se dopali sustanari itd. Ovo je iskustvo koje će pomoći studentima proširiti vidike, postat će tolerantniji i naučit će živjeti i snaći se u drugoj državi.

Proces prijave i pronalaska stručne prakse može početi već sutra ako studenti zadovoljavaju uvjete određene tvrtke i ako imaju Training agreement od strane sveučilišta. No, Macolić Tomičić smatra da je idealan rok za prijavu tri mjeseca prije odlaska.  

– Proces je sljedeći: studenti se prijave, razmijenimo nekoliko e-mailova u kojima odgovaraju na standarna pitanja kako bismo dobili dojam o njima i shvatili što je najbolje za njih, nakon toga slijedi preliminarni intervju s nama i onda mi šaljemo CV tvrtkama čiji predstavnici odlučuju o eventualnom prihvaćanju studenata. U slučaju da student nije prihvaćen, tražimo druge ponude, ako je prihvaćen, slijedi sređivanje papirologije, rezerviranje smještaja i avionske karte i najbolje iskustvo u životu može započeti.

Što se tiče troška, sama usluga Spain Internshipa je besplatna, dok je odlazak na stručnu praksu pokriven Erasmus fondovima. Na primjer, ako hrvatski student ode u Španjolsku, dobivat će 510 eura mjesečno, što je dovoljno za pokrivanje smještaja. Kako je već spomenuto, većina stručnih praksa je plaćeno ili se radi o plaćenim pogodnostima, poput smještaja i hrane.

Macolić Tomičić u Španjolsku je također došao na stručnu praksu, no kaže kako mu je to proširilo vidike i promijenilo ga na bolje.

– Nakon  dolaska u Španjolsku, moja karijera se počela ubrzano razvijati, uočio sam prilike koje prije nisam vidio, razvio sam se kao profesionalac, ali i kao osoba. Mislim da hrvatski studenti mogu iskoristiti puno više od ovog programa koji im omogućuje da besplatno putuju, educiraju se i rade. Vjerujem da imaju strah od nepoznatoga i od napuštanja svega što poznaju, ali ovo je veliki korak ka razvijanju kompetentne i kompletne osobe, kako na tržištu rada, tako i u svakodnevnom životu.

Komentari na članak

Vezani članci

CAS SEE

Inauguracija novih generacija Centra za napredne studije jugoistočne Europe

Mladi istraživači rješavaju probleme u regiji i Europi

Centar za napredne studije jugoistočne Europe riječkoga Sveučilišta i ovoga je puta privukao mlade istraživače i istraživačice koje će tijekom 10 mjeseci u Hrvatskoj pokušati pomoći u rješavanju gorućih društvenih problema i što boljoj integraciji regije u europski znanstveni prostor.

Tenerife, Španjolska

Priča jednog studenta

Hrvati u svijetu: Druga strana medalje ili varaju li agencije studente

"Ovo sam odlučio objaviti u novinama da netko ne ponovi istu grešku i nađe se u istoj situaciji jer nije bilo lako sve ovo prolaziti."

Marihuana

Stanje u svijetu

Na pragu legalizacije marihuane

Italija će možda postati prva europska zemlja koja će u potpunosti legalizirati marihuanu, a kakvo je stanje u ostatku svijeta?

Paris

Anamarija Benja

Treći svjetski rat započeo je 2015. godine

Zašto terorizam raste galopirajućom brzinom, isto kao i broj pripadnika, takozvane, islamske države? Zločinačke organizacije koja je uvjerena da je njena namjera i djelovanje opravdano. Za svaku moguću osudu koja postoji na svijetu su zločinački postupci i barbarski načini  ISIL-ovog djelovanja.

Koledž u Pamploni

Studentska razmjena: Španjolska!

Iskustvo je nezamjenjivo

Studentska razmjena u Španjolskoj, u Pamploni. O životu (akademskom i onom drugom...).