Studentske financije

Pet najlakših načina za uštedu

Shopping

Ako ste i vi jedan od onih studenata koji se bore s upravljanjem svojim budžetom, isprobajte naše ideje i manje ćete trošiti.

Premda svi dobro znamo kakav je studentski život i koliko je teško živjeti u ograničenim financijskim uvjetima, ipak postoje brojni načini kojima si možemo osigurati miran i siguran mjesec. Za vas smo izdvojili pet jednostavnih načina za štednju.

1. Obavite veliku kupovinu jednom mjesečno!

Nismo li se svi barem jednom našli u situaciji da nam, kada idemo po samo jednu stvar u trgovinu, odjednom zatreba još samo par sitnica. Ako najbližu trgovinu posjetite samo jednom mjesečno, značajno ćete uštedjeti. Stoga, blokić u ruke i sastavite kvalitetan popis svega što će vam biti potrebno taj mjesec – i dakako, pokušajte se držati popisa!

2. Kupujte velika pakiranja!

Da, upravo tako! Najpovoljnije ćete proći ako kupujete velika pakiranja vaših omiljenih proizvoda, bilo da se radi o hrani, kozmetici ili nečemu trećem. Uz to što ćete značajno uštedjeti ovakvom kupovinom, na ovaj način zapravo smanjujete i zagađenje okoliša različitim pakiranjima, posebice plastikom! Može li bolje? 

3. Dajte priliku second hand trgovinama!

Znamo da pratite sniženja više nego onog preslatkog dečka/curu na fejsu, ali zašto ne biste dali priliku sencond hand trgovinama? Poznajemo nekoliko ljudi koji svoju garderobu redovito obnavljaju tamo i sve što smo čuli bile su riječi hvale. Ponovno uz smanjenje zagađenja okoliša, obnovit ćete svoj ormar, i to s minimalnim troškovima.

4. Hranite se u menzi!

I pratite dnevne menije koji su jeftiniji od jela po izboru! Premda se možda čini bespotrebnim spominjati, mnogo se studenata odlučuje potrošiti pravo malo bogatstvo na namirnice za kuhanje ili pak naručuju hranu. Iako vjerujemo da ste pravi chefovi, ili da barem znate odabrati dobar restoran, razmislite prije nego što ponovno naručite kinesku.

5. Prepustite se kreativnosti!

Možda vam zvuči glupo, ali ako ste kreativni ili pratite neke od brojnih DIY kanala možete shvatiti na što mislimo. Nemojte olako shvaćati stvari koje posjedujete – iskoristite ih! Pronađite svrhu starim predmetima i, umjesto da kupujete nove, uštedite koristeći ih.

Držati se svih savjeta uvijek je bilo teško jer su nam financije osjetljivo područje. Kako bismo njima lakše upravljali bilo kada i bilo gdje, pobrinula se OTP banka sa svojom ponudom za studente. Uz internet ili mobilno bankarstvo moći ćete obavljati većinu transakcija samostalno, bez da gubite vrijeme na odlaske u banku i čekanja u dugim redovima. A što je najbolje, sve usluge i proizvodi za studente mogu se koristiti besplatno!

Komentari na članak

Vezani članci

Šetnja Ilicom

Tjedan dobrodošlice

ESN Zagreb olakšava erasmusovcima prve dane boravka u hrvatskoj metropoli

Tjedan dobrodošlice za Erasmus+ studente uključuje različite zabavne i kulturne događaje kao što su gradske ture uz pratnju vodiča i članova ESN-a, šetnja gradom uz dijeljenje „besplatnih zagrljaja“, karaoke, biljarska večer, izlet u Varaždin te veliki party.

Splitski rektorat

Sveučilište u Splitu

Reakcije splitskih studenata na neopozivu ostavku pravobranitelja Paska Tomaša

Povodom podnošenja ostavke studentskog pravobranitelja Paska Tomaša nakon 11. sjednice Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, reagirali su brojni predstavnici splitskih studenata, ali i šire.

Promocija studenata

Izvješće Europske komisije o životu mladih Europe

U Europi sve više mladih sa sveučilišnom diplomom, Hrvatska slijedi trend

Unatoč povećanju broja mladih sa završenim studijem, u Europi je sve više onih koji vrlo rano prekinu školovanje. Također, europski srednjoškolci pokazuje slabe rezultate u području čitalačke i matematičke pismenosti i prirodoslovlja.

SocialErasmus studenti

Erasmus Student Network Hrvatska

Strani studenti uz pomoć domaćih postaju superheroji lokalnih zajednica

SocialErasmus promiče volontiranje i društvenu angažiranost među međunarodnim studentima i olakšava njihovu socijalnu integraciju u lokalnu zajednicu. Jesenski „SocialErasmus Week“ održava se od 7. do 13. studenog.

STIFF 2017

Međunarodni filmski festival

STIFF nagrađuje najbolje društveno angažirane filmove studenata

U tijeku su prijave za sudjelovanje na novom izdanju STIFF-a, međunarodnog studentskog filmskog festivala. Filmovi moraju biti snimani na engleskom jeziku ili s engleskim prijevodom.