Financijska stabilnost

Kako uštedjeti novac: Od isprazne novogodišnje odluke napravite temelj za ispunjeniji život

Shopping šoping odjeća sniženja popusti

Iza sebe smo ostavili raskošne blagdane, egzotične novogodišnje proslave te praznih novčanika krenuli otpočetka. Čeznutljivo promatranje sezonskih sniženja nema smisla – pametnim raspolaganjem sredstvima uštedite i priuštite si ono što želite.

Nakon šarenila, uzbuđenja koje donose darivanja te druženja s najdražima i općenito visokih očekivanja koja imamo od božićnoga razdoblja čini se da sve stagnira te da se ništa ne događa. Studentski budžeti nakon praznika susreću se sa sniženjima te se čini da ste iscrpili sva sredstva i da vas spasiti mogu samo dobitak na lotu ili studentski posao – za koji nemate vremena jer se bliže rokovi. Zarada, nasreću, nije jedini put do financijske stabilnosti, moguće je jednostavnim odlukama naučiti racionalnije upravljati raspoloživim resursima – i uštedjeti.

Usvajajte navike – jednu po jednu

Proteklog mjeseca jednostavno niste uspjeli biti bolja osoba unatoč silnim novogodišnjim odlukama, ali ako dovoljno čvrsto odlučite, svakog mjeseca možete započeti s promjenama. Ako na svom popisu imate mnogo željenih, bit će vam teško pridržavati se svih, a već nekoliko propusta dovest će do osjećaja razočaranja i odustajanja od svih odluka kojima ste htjeli obogatiti svoj život. Zato razmislite o prioritetima i krenite postupno – ako želite biti u boljoj financijskoj situaciji, odredite iznos koji ćete početkom mjeseca odvajati od džeparca koji dobivate, stipendije ili drugog izvora prihoda. Financijski stručnjaci, tvrdi Economic Times, predlažu da to bude deset posto ukupnoga iznosa, ali odluku prilagodite svojim mogućnostima. Krenite skromno i bez mnogo odricanja kako biste lakše mogli održati svoju odluku, a izvrsna će početna motivacija biti ako odredite koliko ćete mjeseci štedjeti i za što će vam ušteđeni novac poslužiti.

Foto: Pixabay

Kupujte ciljano

Samo zato što štedite, ne znači da ni u kojem slučaju novac ne smijete trošiti te da dane trebate provoditi u kalkuliranju i zbrajanju lipa. Svi imamo materijalne potrebe koje mogu biti lako zadovoljene ako odlučite kupovati pametno. Odete li gladni u kupnju namirnica, podsvjesno ćete stimulirati želudac te ćete kupiti i ono što niste planirali, stoga u kupnju morate ići siti te s konkretnim popisom stvari koje vam trebaju. Važno je obratiti pozornost i na popuste – jeste li znali da svaki lanac trgovina određenoga dana u tjednu kreće sa sniženjima? Saznajte o kojem je danu riječ te se tada zaputite u kupnju. Isto činite i pri kupnji odjeće, obuće i tehnoloških pomagala: kada vam zatreba određeni komad, prvo pregledajte ponudu u online katalozima. Pritom iskoristite pogodnosti koje se nude – određene trgovine daju popuste kada se pretplatite na njihove newslettere, a neki početak sniženja najavljuju danima unaprijed pa je dovoljno da željene artikle stavite u košaricu i čekate pravi trenutak. Želite li primjerice investirati skuplje u komade poput kaputa ili jednostavno iskoristiti fantastične ponude aktualne ovih dana, sada je kraj zimske sezone te je idealno vrijeme da vidite što nude sniženja umjesto da te komade u listopadu kupujete po punoj cijeni.

Neka čak i trošenje bude ulaganje

Programi vjernosti koje nude brojni dućani izrazito su korisni jer omogućuju skupljanje bodova koji se kasnije pretvaraju u pogodnosti i nagrade – neka svako vaše trošenje novca bude i pametno ulaganje. Ovakve prilike ne nude samo pojedini dućani i drogerije te nije uvijek potrebno trošiti kako biste nešto dobili. Zanimljiva je činjenica da OTPetica, jedinstveni program vjernosti OTP banke, omogućuje skupljanje bodova čak i pukim korištenjem danas neophodnoga mobilnog bankarstva, beskontaktnih transakcija i niza drugih svakodnevnih aktivnosti pretvorenih u zabavne izazove. Neki su od izazova čak i gledanje videa o primjerice mobilnom bankarstvu i uslugama bankomata iz kojih možete nešto naučiti i zabaviti se rješavanjem kvizova, pritom sakupljajući bodove koje ćete zamijeniti za pogodnosti i nagrade. Osim učenja kroz zabavu, aktivnost zbog koje se možete dobro osjećati i usput profitirati jest recikliranje – jeste li znali da neki od nama najdostupnijih dućana odjećom nude mogućnost da svoju staru odjeću donesete na reciklažu, a zauzvrat daju bonove za popust?

Nagradite se za uspjeh

Svakodnevno bilježenje potrošnje pomoći će vam da izračunate potrebni budžet te uočite na što trošite previše, kao i kako da pametnije raspodijelite novac. Važno je osvijestiti da nije poanta u tome da si uskratite nešto kako biste sačuvali koju kunu – važno je da trošite pametno i koristite sve pogodnosti koje vam se nude. Na kraju, novac nam služi da život živimo što kvalitetnije – ako samo stoji sa strane dok štedite na neophodnim izdacima, postaje sam sebi svrhom i ne pomaže vam da se osjećate dobro. Mjerama uštede postupno se okrenite boljim navikama: ako se jedan mjesec odlučite odreći primjerice fast fooda, imat ćete dvostruki razlog da se osjećate dobro. Hranit ćete se zdravije i nećete biti ovisni o štetnim masnoćama, a u isto ćete vrijeme novac uštedjeti i moći ga prenamijeniti u bolje svrhe. A kada uspješno završite jedan takav mjesec, nagradite se lijepim šopingom i uživajte u njemu. Zaslužili ste – jer bit je u umjerenosti.

Komentari na članak

Vezani članci

Lay Z

Spot novog cool pića

YouTuberska zvijezda u novoj ulozi: Lay Z prirodan do bola

Lay Z-u se sviđa novi blago gazirani bezalkoholni napitak dostupan u okusima limuna i naranče, a postao je i zvijezda njegova videospota.

Isto

Studentski suživot

5 tipova idealnog cimera

Cimer koji zna gdje su mu pare, a gdje čarape – idealan je cimer. Otkrivamo kakav on još treba biti da bi bio poželjan.

Kasica prasica

Simpozij Sveučilišta u Dubrovniku

FORCA 2018: Upoznavanje s financijskim proizvodima za mlade

Na novom izdanju simpozija buduće će se štediše i potrošače upoznati s mogućnostima koje im se pružaju u sferi financijskih proizvoda te će ih se osposobiti za donošenje svakodnevnih financijskih odluka.

Terme Tuhelj

Terme Tuhelj

Terme Tuhelj nude super studentske popuste

Iksicu u ruke i pravac u Terme Tuhelj gdje vas čekaju specijalni popusti.

rezultati istraživanja OTP banka

Rezultati istraživanja o financijskim navikama na fakultetu

Skromni hrvatski studenti žele se educirati i putovati

Studentski.hr i OTP banka proveli su veliko istraživanje financijskih navika studenata u Hrvatskoj. Kako upravljaju vlastitim financijama na fakultetu te koliko su upoznati s osnovama financijskih davanja, otkrilo ih je preko 1000. Žive skromno, a svoje bi posljednje novce iskoristili za edukaciju. Donosimo i druge zanimljive rezultate te imena dobitnika čiji su odgovori zaslužili novčanu nagradu.