Savjeti za studentski džep

Kako izbjeći financijske probleme na faksu?

OTP banka

Studentski život je jedno od najljepših razdoblja u životu mlade osobe, no postoji i ona mračna strana. Svi studenti imaju dvije stvari zajedničke - želju za bogatim studentskim životom i manjak novca kojim bi isfinancirali sve te želje i potrebe.

Već je poznato da su Hrvati veliki "kavopije" pa jednostavno ne možeš proći pored obližnjeg kafića ili nekim gradskim trgom, a da ne vidis "cvike" na čelu i kavicu koja se ispija i po više sati. Laganini, fjaka, to je hrvatska idila. Studenti nimalo ne zaostaju za time pa je zapravo čudnije vidjeti napola punu dvoranu na fakultetu, nego pun kafić studenata za vrijeme predavanja.

Dođu tu još i brojni izlasci, kino, hrana, odjeća, prijevoz, trošak mobitela i razni drugi "grebatori" studentskog budžeta. Izlaz se zato traži u raznim studentskim part-time poslovima, a ima i onih koji su "više u uredu", nego na faksu. Sve to s ciljem što "debljeg džepa", kako studentski dani ne bi bili obilježeni besparicom i kako se ne bi propustili sve one blagodati koje studentski život pruža.

Štednja? Što je to?

Da, studenti i štednja teško mogu ići u istu rečenicu. Malo tko može odoljeti napastima studentskog života, bilo da novce čuva u čarapi ili na računu u banci. Uostalom, studentski dani su tu da postanu nezaboravni dio odrastanja, a moći ćete štedjeti dosta jednom kad diplomirate i krenete s pravim poslom. No, ipak postoje načini kako da uštedite nešto novca i prestanete jesti čips za večeru.

Zna se da kad sjedne plaća ili stipendija, onda ste glavna faca i častite sve redom. Nažalost, studentska primanja su obično kratkog vijeka pa već za tjedan-dva brojite kune u redu za menzu i razmišljate kako ćete se prošvercati u tramvaju ako ne kupite pokaz ovaj mjesec. Zato kada i imate neku lovu, nosite sa sobom samo onoliko koliko procijenite da "smijete" potrošiti tu večer u izlasku ili na običnoj cugi. Lijepo je počastiti ekipu, ali ne morate zbog par skupih rundi ispaštati ostatak mjeseca.

Isto vrijedi i za kupovanje namirnica. Neka istraživanja govore da nikad ne bi smjeli ići gladni u kupovinu hrane, jer ćete na kraju natrpati košaricu totalno nepotrebnim stvarima, pretežito junkom, a ostatak mjeseca ćete gladovati.

Koristite popuste

Prije nego krenete plaćati članarinu (u knjižnici, teretani i sl.) ili kupovati nešto za što ćete izdvojiti puno novca u nekom određenom periodu, raspitajte se daju li kakve popuste za studente. Često vam potvrda s faksa, iksica ili indeks mogu poslužiti kao odlična "kartica s popustima" i možete uštedjeti hrpu love, a svejedno kupiti ono što ste željeli.

Također, skupljajte nagradne bodove, koristite membership kartice i iskorištavajte kupone u svakodnevnoj kupovini. Na prvu vam se možda ne čini kao velika ušteda, no sjetite se da je akademska godina duga i da će vam na kraju vaš studentski budžet biti jako zahvalan što ga ne "navlačite" od plaće do plaće.

Studentski rad

Jasno da ćemo vam savjetovati da pronađete neki honorarni posao tokom faksa. Naravno, ne smijete nikako zanemariti akademske obaveze nauštrb posla, tako da pokušajte pronaći posao koji vam ipak ostavlja dovoljno vremena za obaveze na fakultetu, doprinosi vašem budžetu i donosi vam vrijedno iskustvo koje će vam biti korisno u daljnjem životu. Studentski poslovi mogu, osim financijske koristi, imati i onu puno važniju. Naime, radeći razne poslove stječete radnu naviku te znanja i vještine iz različitih područja, a upoznavajući nove ljude stvarate veze za daljnje suradnje.

Svakako da se na to nadovezuje volontiranje i praksa, što vrlo često nije plaćeno, ali isto tako može dovesti do odličnih suradnji i prilika za posao. Zato uvijek razmišljajte dugoročno i ne samo kroz financijsku sferu, već gledajte širu korist.

A kako ne bi imali nepotrebnih troškova tokom studija, promislite i o odabiru banke. Potražite banku koja odgovara vašim potrebama, nudi vam podršku i potrebne informacije te su usluge krojene za studentski budžet. OTP banka je jedna o onih koja vam pruža besplatno ugovaranje i korištenje paketa OTP Indeks osmišljenog u bliskoj suradnji sa studentima, a ako paket ugovorite između 1. rujna i 10. studenoga 2016. ulazite u izvlačenje za jedan od 15 smartphone uređaja Apple iPhone 6 16 GB Silver u nagradnoj igri "I ja želim smartphone u svom paketu!". 

Osim u poslovnici OTP banke, besplatan paket OTP Indeks možete ugovoriti i online! Posjetite službenu stranicu OTP banke Ponuda za studente, putem online obrasca u samo par koraka izaberite usluge koje želite koristiti u svom paketu, ponesite osobnu iskaznicu, Indeks ili potvrdu o upisanoj akademskoj godini i između dva predavanja svratite do poslovnice.

Spojite ugodno s korisnim i uskoro tipkajte na svom novom iPhoneu!

Komentari na članak

Vezani članci

Djedica s poklonima

Božićna ušteda

Savjeti za preživljavanje blagdanskih troškova na studentskom budžetu

Studentski je budžet sam po sebi vrlo oskudan, što predstavlja veliki problem kada su u pitanju blagdanski troškovi. No, nije sve tako crno jer postoje načini kako izaći na kraj s tolikim troškovima, a da ne potrošite sav novac.

studentski kredit

Studentski troškovi

Jesi li štedljivi student ili uopće ne paziš na potrošnju?

Kako se bliži nova akademska godina, sigurno sve više razmišljate o ozbiljnijim stvarima, odnosno, financijama koje su sastavni dio studentskog života. Saznajte koji su najčešći studentski troškovi osim izlazaka i kava.

INmusic festival

Od 20. do 22. lipnja na Jarunu

Uživajte na INmusicu uz moderne mogućnosti plaćanja

INmusic, jedan od najpoznatijih open air glazbenih festivala na ovim prostorima nastavlja s praksom korištenja novih tehnologija te bezgotovinskog i beskontaktnog plaćanja, a ludu zabavu bez razmišljanja o gotovini omogućuje OTP banka.

Bezvoljnost

Troškovi studentskog života

Što napraviti kada studentske pogodnosti zakažu?

Iako je studentsko doba prepuno financijskih pogodnosti, često se uhvatimo kako brinemo o nužnim troškovima života, mozgamo o visokoj školarini, grizemo se kad si želimo nešto priuštiti ili samo ispijati kave, žalimo za putovanjima na koja nismo otišli.

OTP banka

Studentski krediti

Razbijamo predrasude o kreditima

Iako kredit zvuči jako odraslo i zastrašujuće, OTP banka dokazuje da nam on zapravo pruža priliku za osamostaljenje.