Studentski poslovi

Čekajući Zakon o obavljanju studentskih poslova: studenti još uvijek prihvaćaju satnicu od 15 kuna

https://pixabay.com/en/laptop-office-hand-writing-3196481/

Vlada RH nedavno je usvojila nacrt prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova koji bi trebao uvesti značajne promjene prilikom zapošljavanja studenata, a jedna od značajnijih jest uvođenje minimalne satnice. Kakvo je trenutno stanje sa satnicama, provjerili smo u cjenicima četiriju studentskih servisa.

U potrazi za dodatnom zaradom tijekom studiranja velik se broj studenata u Hrvatskoj zapošljava posredstvom studentskih servisa. Satnice koje su studentima ponuđene za određene poslove su razne, od 17 pa do 40 kuna po satu, a sve su formirane i preporučene u cjenicima studentskih servisa koji se mogu pronaći na njihovim službenim internetskim stranicama. Cijene izražene u cjeniku predstavljaju okvir prema kojem bi se naručitelji posla trebali voditi prilikom formiranja satnice za izvršitelje, u ovom slučaju studente.

Nedavno je Vlada Republike Hrvatske usvojila nacrt prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova koji bi nakon 20 godina trebao uvesti značajne promjene prilikom zapošljavanja studenata, a i samog rada putem student sevisa. Ono što je značajan iskorak za sve studente jest prijedlog koji se odnosi na povećanje minimalne satnice na način da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj sukladno posebnom propisu podijeli sa 160. Trenutno bi taj minimum iznosio otprilike 20 do 21 kunu. Osim toga, u nacrt zakona se predviđa 50% uvećanje naknade za rad blagdanima i noćni rad, dužnost poslodavca da isplati studentu naknadu za obavljeni posao najkasnije 15 dana od završetka istoga, kao i kaznu za neizvršavanje ovih obveza u iznosu od 100.000 kuna. 

Kako bismo provjerili trenutno stanje, odlučili smo pregledati cjenike četiriju tudentskskih servisa u Hrvatskoj – zagrebačkog, osječkog, splitskog i riječkog te istim službama postaviti nekoliko pitanja vezanih uz satnice koje su u njima izražene. Odgovori na naša pitanja stigli su od osječkog i splitskog servisa, dok od zagrebačkog i riječkog do trenutka zaključenja ovog osvrta nismo dobili povratnu informaciju.

Formiranje satnica velikim dijelom ovisi o stanju na tržištu rada, točnije odnosu ponude i potražnje, a o tome postoji li dodatni kriterij koji se uzima u obzir prilikom formiranja okvirnih satnica, obrazložio nam je rukovoditelj osječkog studentskog servisa Tihomir Milinović.

Kriterija u smislu nekog pisanog pravilnika ili zakonskih odredbi nema, ali naše dugogodišnje iskustvo, suradnja, razgovor i pokušaj uspostave korektnog odnosa i sa studentom kao izvršiteljem posla i poslodavcem kao naručiteljem daju nam pravo i mogućnost isticanja i predlaganja najoptimalnije cijene sata za pojedini posao. Krajnja cijena ovisi o nizu elemenata, a neki od njih su: fizička ili intelektualna zahtjevnost, stručne sposobnosti i dodatne vještine koje se traže, zatim određene licence za obavljanje nekih poslova, dnevno ili noćno vrijeme obavljanja posla, a često i neke urođene sposobnosti izvršitelja posla kao na primjer komunikativnost ili spontanost.

Iz splitske podružnice dodaju kako prilikom formiranja satnica u obzir uzimaju prijedloge studenata i studentskog centra. 

Cjenik usluga rada preko studentskog servisa izrađuje se prema ponudi i potražnji tržišta, prijedlogu studenata te Studentskog Centra koji obvezno prihvaća i potvrđuje Upravno Vijeće.

Kada je riječ o minimalnim satnicama koje su izražene u cjenicima, za studente sa splitskog i osječkog područja one se kreću u rasponu od 17 do 18 kuna po satu. Iz oba studentska servisa ističu kako su minimalne satnice u njihovim cjenicima obvezne, to jest da se istih poslodavci moraju pridržavati te da uvijek pri dogovorima nastoje postići veću cijenu sata za studentski rad. No iz Osijeka dodaju kako još uvijek ima studenata koji prihvaćaju i one satnice koje su ispod cjenikom propisanog i preporučenog minimuma. 

Minimalne satnice su obvezne i uvijek nastojimo upozoriti i tražiti ispravak te povećanje barem do one najniže satnice izražene u našem cjeniku kojemu bi svakako trebalo dodati predznak – okvirni! No dešava se i to da nekad osobno pozovem studenta i upitam zašto je satnica npr. 15 kuna pa sam, evo baš neki dan, dobio odgovor da zašto mene zanima za koliko će on raditi i da je na ugovor stavio potpis kojim potvrđuje da se slaže s tom zaradom.

Sitan pomak, ali minus čine cjenici zagrebačkog i riječkog studentskog servisa u kojima se mogu pronaći poslovi za koje je preporučena satnica manja od 17 ili 18 kuna. Tako se u cjeniku zagrebačkog studentskog servisa mogu pronaći poslovi za koje je minimalna vrijednost od 16 i 15 kuna po satu (posao portira 15 kn/sat) pa i ona najmanja od 14 kuna po satu za posao prodaje na kiosku, dok u Splitu za prodaju na kiosku vrijedi preporučenih minimalnih 18 kuna po satu.

Satnice od 16 i 15 kuna nalaze se i u cjeniku riječkog Student servisa, a preporučene su za posao čišćenja kancelarije (16 kn/sat) te za posao portira i redara (15 kn/sat). Usporedbe radi, splitski Student servis za posao portira ponudio je minimalnu vrijednost od 20 kn/sat. Kako nismo dobili odgovor od niti iz Zagreba niti iz Rijeke, ne možemo tvrditi da je situacija sa satnicama koje su izražene u cjeniku jednaka onoj u praksi.

Kada je riječ o maksimalnim preporučenim satnicama, iste se većinom odnose na poslove koji zahtijevaju težak fizički rad, kao što su poslovi utovara ili istovara određene robe i materijala. Ukoliko promatramo plaćanje studentskog rada po odrađenim satima, najveća vrijednost koja je preporučena jest 40 kuna. U Splitu je tako, osim poslova koji zahtijevaju težak fizički napor, ista satnica preporučena i za posao dizajnera, a u Osijeku i Zagrebu za posao inkorespodenta kod prevoditeljskih usluga.

Kako smo doznali od splitskog Student servisa, ponuda poslova je veća od potražnje pa bi samim time satnice za određene poslove trebale biti veće od postavljenih okvira. 

U oglasima koje mi objavljujemo poslodavci se drže cijena sata za poslove za koje i potražuju studente, dapače čak satnice su i nešto više jer je ponuda veća od potražnje.

Da je tako, govore oglasi objavljeni na stranicama Studentskog centra Split. Od 30-ak oglasa za poslove prodaje, za koje je u cjeniku većim dijelom preporučena satnica od 18 kuna, nekolicina je onih  u kojima je ponuđena tolika satnica. Za radno mjesto prodavača u oglasima prevladava satnica veća za 4 do 5 kuna više po satu od preporučene, a tu su i oni koji premašuju očekivanja ponudom od 10 kuna više po satu od preporučenog okvira.

Foto: screenshot / SC Split

Studenti u Hrvatskoj trenutno obavljaju poslove temeljem Pravilnika o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata, a isti je donesen 1996. godine Novi zakon koji bi trebao staviti studente u povoljniji položaj još uvijek čeka saborsko izglasavanje, a prema riječima rukovoditelja osječkog studentskog servisa s nestrpljenjem ga očekuju svi djelatnici servisa u Republici Hrvatskoj.  

Osobno, ja i moji djelatnici, kao svi serviseri u RH (u stalnim smo, gotovo svakodnevnim kontaktima sa svim studentskim servisima u RH) uz niz drugih pogodnosti, promjena, ubrzanja poslovnog procesa, zaštite sudionika, jedva čekamo da Zakon stupi na snagu jer je prijedlog jasno definiran da će minimalna satnica biti obavezna (minimalni mjesečni neto dogodak u RH podijeljeno sa 160 sati, što je sada oko 21 kn). Dakle, imat ćemo jasno, zakonom propisano uporište minimalnog sata, ali i dalje ne dopustiti da on bude sveobuhvatan, jedinstven za sve ili većinu poslova, već da bude baza na koju će se nadograđivati veća cijena osnovom već gore nabrojanih karakteristika svakog pojedinog posla!

O tome je li vrijeme za promjene u reguliranju zapošljavanja studenata, hoće li se donošenjem novog zakona situacija promijeniti i hoće li studenti konačno odahnuti od ponižavajućih satnica, još uvijek traju rasprave, a kako će zaista biti, pokazat će vrijeme.  

Komentari na članak

Vezani članci

2. Career Boot Camp

„Career Boot Camp”

Sudjeluj na 2. „Career Boot Campu” i pronađi posao prije završetka fakulteta

Ako studiraš na završnim godinama fakulteta, svjestan si potrebe da već danas moraš početi raditi na svojoj karijeri i želiš da te posao čeka nakon diplome, posao.hr te poziva da se uključiš u 2. Career Boot Camp i već sad pronađeš posao!

Afganistan - žena

Zakon jačega

Afganistan: novi zakon dopušta nasilje nad ženama

Zapadne zemlje polako odustaju od stvaranja demokratskih standarda u Afganistanu pa lokalni zlostavljači dobivaju ono što žele.

Marko Pavić

Mjere aktivne politike zapošljavanje

Ministar Pavić: Vlada jača pripravništvo, broj zahtjeva za SOR smanjen za 40%, porasla zaposlenost u RH

Zbog razlike u cijenama rada Vlada radi na povećanju broja osoba uključenih u program pripravništva, a na smanjenju broja korisnika mjere stručno osposobljavanje. Istovremeno, vlada pozitivan trend na hrvatskom tržištu rada  – prepolovljena je stopa nezaposlenosti mladih.

Ugovor

Studentski rad

Zakon o obavljanju studentskih poslova stupa na snagu; student-servisi sami određuju način rada do donošenja pravilnika

Novi Zakon o obavljanju studentskih poslova 8. studenog stupit će na snagu, no nedostaju pravilnici neophodni za studentski rad. Oni će biti doneseni kroz sljedeća dva mjeseca. Na koji će način dotad student-servisi obavljati posredovanje, nije utvrđeno Zakonom, stoga su tu odluku preuzeli sami student-servisi.

Ispunjavanje obrazaca

HZZ raspisuje natječaj za studente

Natječaj za zapošljavanje studenata u Njemačkoj za vrijeme ljetnih praznika

Zapošljavanje traje do najviše tri mjeseca tijekom ljetnih praznika u 2014. godini, a prijaviti se mogu svi zainteresirani redovni studenti sveučilišta (uključivo i visokih škola) sa dobrim znanjem njemačkog jezika.