LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lucija Adžić

Produktivno (ne)učenje

U nedostatku motivacije za učenjem, svake se godine motiviram za pronalazak novog hobija baš u vrijeme ispita.

U nedostatku motivacije za učenjem, svake se godine motiviram za pronalazak novog hobija baš u vrijeme ispita.

Nova godina, nova kolumna, nova ja. Haha, ne. Ako ste čitali deset novogodišnjih odluka kojih se nismo držali, onda znate da to tako ne ide. OK, sad kad smo se riješili svih onih neumjesnih pitanja poput 'di ćeš za Novu?', 'što ćeš obući?' i 'čega si se odrekao/la?', ajmo dalje. Pitam ja vas ŠTO ĆETE ZA ISPITNI ROK? Učiti, dakako. Ali što ćete dok ne budete učili? Čistiti stan? Tražiti jeftine letove ili putovanja? Popravljati gumu na bicikli koja čeka od jeseni, a ti nikako da kupiš taj imbus ključ veličine 5 koji se u Peveca prodaje za 79 kuna? Što ćete obući? Treba izaći na taj ispit k'o gospodin ili gospođa. Ja ću pasti, al' moj ponos ne smije nikada!

U nedostatku motivacije za učenjem svake se godine motiviram za pronalazak novog hobija baš u vrijeme ispita. Svašta radiš samo da ništa ne radiš – moja mama kad me vidi za laptopom. Svaki. Put. I to je uglavnom istina. Kampanjka sam još od četvrtog osnovne i učim otprilike dva dana prije ispita ono baš sa 110% snage. Ostatak vremena se skitam po stanu, parkovima i novim kvartovima tražeći nešto da me zaokupi i nadglasa grižnju savjesti. A bila sam na puno rokova. Na svima, točnije. Sad mislite da sam neka propalica, je l'?

Nisam, samo studiram novinarstvo. Skitam jer volim istraživati i fotkati. I to mi je hobi broj jedan, uvijek. Ali ima nešto u tim rokovima i čim skinem raspored ispita sa stranice faksa, nešto se u meni probudi što me tjera da počnem raditi nešto drugo. Prošle sam godine na zimskom roku zapela na tutorijalima kako napraviti veliku vunenu pletenu deku pomoću plastičnih cijevi za vodu. Pokušala sam naučiti plesti, najprije s olovkama, ali nije išlo. Kompliciranije je nego zvuči, moram priznati. A i sve cijevi koje imamo doma služe nečemu.

Zatim sam na ljetnom počela raditi bookmarke. U nekoj sam ladici imala omotnica, flomaster zlatne boje i A5 kartice jer sam nekoliko mjeseci prije planirala slati čestitke za Božić prijateljima. Sounds good, doesn’t work. I omotnice i kartice su ostale neiskorištene sve do ljeta. Flomićem sam podcrtavala skripte. Malo sam izbacivala bijes na karticama, malo sam šarala, a onda sam slučajno jednu prepolovila po dužini. Gle, pa ovo ima oblik bookmarka, pomislim ja. Napravila sam par bijelo-crnih verzija i podijelila prijateljima. Nek dobiju te bookmarke kad već nisu božićne čestitke. Jedan sam pokušala napraviti u obliku logoa Game of Thrones. Ako ikad pokušate isto, sjetite se uzeti dovoljno oštar skalpel.

Na ljetnom mješovitom roku sam se sjetila svog starog analognog fotića i baš mi se odličnom učinila ideja da ga isprobam i vidim radi li. Pa radi sasvim dobro. Osim što je ta analogna fotografija dosta skupa i ja se tresem, pa ih je pola ispalo mutno. Mama kaže da su baš dobre. Jeste li znali da film i izrada fotografija koštaju otprilike k'o i jedan ECTS?! Pa ti vidi hoćeš li učiti o ekspoziciji ili o teoriji kultivacije.

Par mjeseci kasnije zakačio me rujanski rok. Na leđa sam si natovarila četiri ispita, a kao novi projekt odabrala sam popravak stare bicikle. Dugo sam o tome razmišljala i, otprilike tjedan dana prije odlaska u Zagreb, kupila sve potrebno da ju popravim. Bilo je napeto. I vanjske i unutarnje gume su bile loše, a lanac je zahrđao. Nokti su mi popucali, a ruke su mi bile crne par dana. Jeste li znali da nova pumpa također košta isto kao jedan ECTS?

Sad sam u potrazi za novim idejama, bliži se novi rok. Oh, gle! Barbie se igra s minijaturnim toaletnim papirom...

FOTO: FOTO: PIXABAY