LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Globalno ključanje 

Koja je temperaturna granica koju ljudsko tijelo može podnijeti? 

Toplinski val koji je zahvatio Europu sa sobom je donio rizik za ljudsko tijelo i zdravlje. 

Toplinski val koji je zahvatio Europu sa sobom je donio rizik za ljudsko tijelo i zdravlje. 

“Tjedan pakla” ili settimana infernale, talijanski je naziv za toplinski val koji je zahvatio Europu. Rekordne temperature koje prelaze 50 stupnjeva Celzijusa zabilježene su u Kini i SAD-u te su ih natjerale na bizarne poteze: hlađenje pacijenata pomoću vreća za leševe napunjenih ledom. Nažalost, ni u Velikoj Britaniji nije bolja situacija, tamo je zabilježen najtopliji lipanj u povijesti mjerenja, prenosi BBC. 

Ujedinjeni narodi upozorili su da živimo u eri “globalnog ključanja”, a visoke temperature još su prošle godine odnijele 60 000 života diljem Europe. Profesor Damian Bailey sa Sveučilišta South Wales odlučio je napraviti pokus u kojem je provjerio kako visoke temperature utječu na ljudsko tijelo. 

Pokus se proveo u komori veličine prosječne sobe gdje se precizno može kontrolirati temperaturu, vlažnost i razine kisika unutar tog hermetički zatvorenog prostora. 

"Kada središnja temperatura poraste na otprilike 41-42 stupnja Celzijusa, počinjemo uočavati stvarno, stvarno značajne probleme i ako se ne liječe, osoba će umrijeti kao rezultat, podleći će hipertermiji", rekao je prof. Bailey za BBC. 

Ljudsko tijelo izgrađeno je za rad na središnjoj temperaturi od oko 37 stupnjeva, a kako se ta temperatura povećava, dolazi do oštećenja tkiva srčanog mišića i mozga. To može rezultirati vrtoglavicom i nesvjesticom kako se temperatura približava 40 stupnjeva, ali može postati i smrtonosno.  
FOTO: PIXABAY