LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Popularizacija i promocija znanosti

U Rijeci izložena neobična popularno-znanstvena izložba „[ai] explore”  

Studenti Fakulteta za matematiku i Građevinskog fakulteta u Rijeci spojili su umjetnost i znanost uoči nadolazeće „Noći istraživača”.

Studenti Fakulteta za matematiku i Građevinskog fakulteta u Rijeci spojili su umjetnost i znanost uoči nadolazeće „Noći istraživača”.

Jedna neobična izložba, pod imenom [ai] explore, smjestila se na riječkom korzu. Nesvakidašnja umjetnička djela predstavljaju vizualizaciju inženjerskih problema iz područja građevinarstva. Studenti su vizualizacije kreirali s pomoću matematičkog algoritma HEDAC, a na svakom eksponatu nalazi se QR kod s pričom koja leži iza eksponata te objašnjenje matematičkog algoritma, stoji na stranici grada Rijeke.
 



Izložba predstavlja i ostvarenje ciljeva zbog kojih je krajem prošle, 2022. godine, osnovan Centar za popularizaciju i promociju znanosti. Spoj umjetnosti i znanosti odličan je način za približavanje znanosti široj javnosti, a i poslužilo je kao izvrsna prilika za suradnju između Fakulteta za matematiku i Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Autori te popularno-znanstvene izložbe su Bojan Crnković, Vedrana Mikulić Crnković i Ivona Traunkar (Fakultet za matematiku) te Nina Čeh i Edita Papa Dukić (Građevinski fakultet). Izložba će se održati i u sklopu nadolazeće Noći istraživača, koju organizira Sveučilište u Rijeci u petak, 29. rujna, od 17 do 22 sata, u Exportdrvu na Delti.  
FOTO: MOJA RIJEKA