Luka Basa

Začela po alkoholu svetome

Začela po alkoholu svetome

Pustite mlade da piju, da trabunjaju, rade i uče. Da dolaze mamurni na ispite. I da te iste ispite prođu. Educirat će se sami kad im dođe iz guzice u glavu. Kada se jednog dana stvarno dogodi začeće po alkoholu svetome.

Hvala đekiju, štoku i pelinu pa je Hrvatska po nečemu na vrhu ljestvice u Europi! Pitate se po čemu? Niste čuli? S 12,8 litara čistog alkohola po glavi stanovnika smo pri europskom vrhu, reče jedna plava teta sa saborske govornice. Kad već nismo prvi po gospodarskom rastu, neka smo mi mladi pijana stoka. Zapravo, jedino nam preostaje srati i piti. A što ćemo drugo?

Zanimljivo je kako se u posljednje vrijeme svi vole baviti čarobnim napitcima koje hrvatska mladež konzumira u kasnim noćnim, a neki i u jutarnjim satima. I učincima tih istih napitaka na ljudsko tijelo, da ne zaboravim. Sve je počelo upozorenjem, točnije edukativnim plakatom u zagrebačkim tramvajima u kojem se navodi kako alkohol kod žena dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama te može izazvati poremećaje u menstrualnom ciklusu, ali i trudnoću. Istina je da alkohol različito, u tjelesnom smislu, utječe na muškarce i žene, no što je pisac ovime htio reći? Očito da žene i alkohol nisu dobitna kombinacija. Jedno za drugo sigurno ne. Za treće lice muškog roda, budući da očito spavaju s kim god stignu, definitivno jesu sedmica na lotu. To vam je, znate, trebalo biti poučno. U tramvaju. Dok ti se matorac trlja uz butinu... Njemu je ipak od alkohola samo palo samopouzdanje, ali poraslo nešto drugo u tom trenutku. 

Nismo dugo čekali pa je tako upozorenje iz tramvaja dobilo detaljnije tumačenje od tete s početka teksta. Kaže ona da će mlade djevojke koje krenu svakodnevno piti s 15 godina sigurno doživjeti neželjene trudnoće. Reče i ostade živa. Na raspravi oko Izvješća o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu. 

I onda?

Po alkoholu svetom začela je svaki vikend nakon tri medice.

Po alkoholu svetom začela je od mješavine štoka, bambusa i pivice. 

Po alkoholu svetom začela je kad je Džoni niknuo iz leda. 

Po alkoholu svetom začela je vruće srpanjske noći od šest različitih koktela.

I onda je alkohol glavni krivac za maloljetničku trudnoću. Amen. Začela je po alkoholu svetome. Amen. Inače nema spolnog odnosa među maloljetnicima ako nisu alkoholizirani, a eto jesu 90% vremena. Amen.  

Nije problem što mladi piju. Problem je što se stvari često banaliziraju. Sve izgleda da se i u ovoj preciznijoj specifikaciji teksta iz tramvaja želi sve mlade cure koje u izlasku gucnu izredati i prozvati kurvama i alkoholičarkama. Sve se oblokaju ko stoka, pa ostanu trudne. A simptomi odmah krenu. Mučnina, povraćanje... Džoni se ukaže negdje u kutu mračnog kluba ili izviri iz leda, cura ostane trudna i istu večer povraća negdje iza grma. Najjednostavnije rečeno.

I opet, nije problem što mladi piju. Da je alkohol najveći problem u ovoj državi sad bi svi mrtvi pijani ležali na cesti. Ti isti mladi imaju uglavnom i mater i ćaću. Kakvi god da su, njihovi su. Ako će im držati predavanje, divno, ako neće, što je tu je. Želimo li naglasiti važnost edukacije o štetnostima alkohola, o neželjenim posljedicama po zdravlje i što ti ja znam čemu više, to se može učiniti na milijun drugih načina. Na milijun drugih načina koji ne uključuju poluprodike od strane onih kojima jedno izvješće predstavlja lokanje svaki dan i životinjski seks u alkoholiziranom stanju koji rezultira neželjenom trudnoćom. Ako Marica popije čašu vina poslije ručka, znači li to da je alkoholičarka? Valjda jest. Ako popije pivu poslije posla znači li i to da je alkoholičarka? Valjda opet jest.

Natalitet nam je ionako u banani. Kontracepcijska sredstva nisu 100% učinkovita. Što je tu je. Možda je najbolje da prohibicija postane kontracepcijsko sredstvo.

Pustite mlade da piju, da trabunjaju, rade i uče. I da se seksaju na kraju krajeva, bez da ih se naziva pogrdnim imenima i stavlja etikete. Ako vam je toliko stalo, dijelite besplatno kondome navečer po gradu. Budite tako od koristi, bolje nego da trabunjate u prazno po televizijama i lijepite plakate, vi kojima je stalo. Evo, educirajte nas, da ne bude da se sami educiramo kada dođe iz dupeta u glavu. Kada se jednog dana stvarno dogodi začeće po alkoholu svetome. Do tad, budite ponosni. Hrvatska ode u tri smokve, ostaje nam jedino da pijemo i budemo veseli. Život je nekad žut s pjenom, nekad braun gorak, a nekad proziran i jak. Bar smo prvi put prvi u nečemu europskom. Auf Wiedersehen!

Komentari na članak

Vezani članci

Dečki piju

Novo znanstveno otkriće

Zašto se žene ponašaju kao žene, a muškarci kao muškarci?

Znanstvenici iz Izraela konačno su objasnili zašto muškarci misle samo na seks, a žene od početka veze maštaju o svadbi.

boce

Na današnji dan

Michigan – konzumiranje alkohola tek s 21 godinom

Michigan je na današnji dan 1978. godine postala prva savezna država SAD-a koja je podigla zabranu kupovine alkohola s 18 na 21 godinu.

Centar za ženske studije: natječaj

Bogate nagrade

Natječaj za dodjelu Nagrade za studentski rad na temu žena, odnosno rodne problematike

Prema odluci Odbora Centra za ženske studije, a na prijedlog Prosudbenog odbora, Nagrada koja je predmet ovog Natječaja sastoji se od povelje i novčanog iznosa.

Pinterest.com

Potrebe muškaraca i žena

Jesu li žene doista skuplje od muškaraca?

Današnja žena odlazi na kozmetičke tretmane i koristi se kozmetičkim proizvodima iz dvaju razloga – prvi je da izgleda ljepše, a drugi da se osjeća bolje. Muškarci rade jednako iz apsolutno istog razloga. 

Studentski prosvjedi 1968

Sorbus Aucuparia

1968. vs 2014.: pronađi razlike!

Idemo se sada igrati jedne igre. Ja ću vam ispričati jednu priču. Priči je zajedničko mjesto održavanja, ali godina nije. Tko prvi pogodi - dobit će diplomu bez posla.