Luka Basa

Začela po alkoholu svetome

Začela po alkoholu svetome

Pustite mlade da piju, da trabunjaju, rade i uče. Da dolaze mamurni na ispite. I da te iste ispite prođu. Educirat će se sami kad im dođe iz guzice u glavu. Kada se jednog dana stvarno dogodi začeće po alkoholu svetome.

Hvala đekiju, štoku i pelinu pa je Hrvatska po nečemu na vrhu ljestvice u Europi! Pitate se po čemu? Niste čuli? S 12,8 litara čistog alkohola po glavi stanovnika smo pri europskom vrhu, reče jedna plava teta sa saborske govornice. Kad već nismo prvi po gospodarskom rastu, neka smo mi mladi pijana stoka. Zapravo, jedino nam preostaje srati i piti. A što ćemo drugo?

Zanimljivo je kako se u posljednje vrijeme svi vole baviti čarobnim napitcima koje hrvatska mladež konzumira u kasnim noćnim, a neki i u jutarnjim satima. I učincima tih istih napitaka na ljudsko tijelo, da ne zaboravim. Sve je počelo upozorenjem, točnije edukativnim plakatom u zagrebačkim tramvajima u kojem se navodi kako alkohol kod žena dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama te može izazvati poremećaje u menstrualnom ciklusu, ali i trudnoću. Istina je da alkohol različito, u tjelesnom smislu, utječe na muškarce i žene, no što je pisac ovime htio reći? Očito da žene i alkohol nisu dobitna kombinacija. Jedno za drugo sigurno ne. Za treće lice muškog roda, budući da očito spavaju s kim god stignu, definitivno jesu sedmica na lotu. To vam je, znate, trebalo biti poučno. U tramvaju. Dok ti se matorac trlja uz butinu... Njemu je ipak od alkohola samo palo samopouzdanje, ali poraslo nešto drugo u tom trenutku. 

Nismo dugo čekali pa je tako upozorenje iz tramvaja dobilo detaljnije tumačenje od tete s početka teksta. Kaže ona da će mlade djevojke koje krenu svakodnevno piti s 15 godina sigurno doživjeti neželjene trudnoće. Reče i ostade živa. Na raspravi oko Izvješća o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu. 

I onda?

Po alkoholu svetom začela je svaki vikend nakon tri medice.

Po alkoholu svetom začela je od mješavine štoka, bambusa i pivice. 

Po alkoholu svetom začela je kad je Džoni niknuo iz leda. 

Po alkoholu svetom začela je vruće srpanjske noći od šest različitih koktela.

I onda je alkohol glavni krivac za maloljetničku trudnoću. Amen. Začela je po alkoholu svetome. Amen. Inače nema spolnog odnosa među maloljetnicima ako nisu alkoholizirani, a eto jesu 90% vremena. Amen.  

Nije problem što mladi piju. Problem je što se stvari često banaliziraju. Sve izgleda da se i u ovoj preciznijoj specifikaciji teksta iz tramvaja želi sve mlade cure koje u izlasku gucnu izredati i prozvati kurvama i alkoholičarkama. Sve se oblokaju ko stoka, pa ostanu trudne. A simptomi odmah krenu. Mučnina, povraćanje... Džoni se ukaže negdje u kutu mračnog kluba ili izviri iz leda, cura ostane trudna i istu večer povraća negdje iza grma. Najjednostavnije rečeno.

I opet, nije problem što mladi piju. Da je alkohol najveći problem u ovoj državi sad bi svi mrtvi pijani ležali na cesti. Ti isti mladi imaju uglavnom i mater i ćaću. Kakvi god da su, njihovi su. Ako će im držati predavanje, divno, ako neće, što je tu je. Želimo li naglasiti važnost edukacije o štetnostima alkohola, o neželjenim posljedicama po zdravlje i što ti ja znam čemu više, to se može učiniti na milijun drugih načina. Na milijun drugih načina koji ne uključuju poluprodike od strane onih kojima jedno izvješće predstavlja lokanje svaki dan i životinjski seks u alkoholiziranom stanju koji rezultira neželjenom trudnoćom. Ako Marica popije čašu vina poslije ručka, znači li to da je alkoholičarka? Valjda jest. Ako popije pivu poslije posla znači li i to da je alkoholičarka? Valjda opet jest.

Natalitet nam je ionako u banani. Kontracepcijska sredstva nisu 100% učinkovita. Što je tu je. Možda je najbolje da prohibicija postane kontracepcijsko sredstvo.

Pustite mlade da piju, da trabunjaju, rade i uče. I da se seksaju na kraju krajeva, bez da ih se naziva pogrdnim imenima i stavlja etikete. Ako vam je toliko stalo, dijelite besplatno kondome navečer po gradu. Budite tako od koristi, bolje nego da trabunjate u prazno po televizijama i lijepite plakate, vi kojima je stalo. Evo, educirajte nas, da ne bude da se sami educiramo kada dođe iz dupeta u glavu. Kada se jednog dana stvarno dogodi začeće po alkoholu svetome. Do tad, budite ponosni. Hrvatska ode u tri smokve, ostaje nam jedino da pijemo i budemo veseli. Život je nekad žut s pjenom, nekad braun gorak, a nekad proziran i jak. Bar smo prvi put prvi u nečemu europskom. Auf Wiedersehen!

Komentari na članak

Vezani članci

piće

Sajam whiskyja

Ljubitelji whiskyja dolaze na svoje ovoga mjeseca

Želite li probati najkvalitetnije whiskyje i saznati nešto o njima? Dođite na Whisky Fair ZG015

FOTO: Barbara Boltiš/ Komuna

Simpozij na Hrvatskim studijima

Na Kampusu Borongaj raspravljalo se o položaju žena u medijima

U organizaciji Udruge studenata komunikologije i novinarstva Komuna održan je 9. simpoziji na Hrvatskim studijima na temu „Žene u medijima“.

Iowa

Neredi u Iowi

Studentski "Project X": Prevrtali aute, čupali ulične lampe...

Prevrtani su auti, čupane su ulične lampe, rušeni su prometni znakovi, uzvikivalo se "U-S-A-" jer zašto ne.

Mozgovi muškarci vs. žene

Nove spoznaje o spolnim razlikama

Razlike u obrađivanju emocija između muškaraca i žena

Rezultati novog istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Neuroscience donose nove spoznaje o različitostima u obrađivanju emocija kod muškaraca i žena. Znanstvenici se nadaju da će ovo istraživanje poboljšati mogućnosti liječenja raznih poremećaja emocionalne regulacije.

Ženska torba

Nadohvat ruke

Predmeti koje bi trebala sadržavati svaka ženska torba

Za one koji pakiraju torbu ne samo za plažu već i za posao donosimo popis stvari koje bi se u njoj trebale naći kako biste si olakšali život u vrelim ljetnim danima.