Varaždinski Fakultet organizacije i informatike

FOI kroz Tjedan karijera povezuje svoje studente s poduzećima u kojima obavljaju stručnu praksu, a kasnije se u njima i zapošljavaju

Tjedan karijera
Pogledaj fotogaleriju
Tjedan karijera
Tjedan karijera
Tjedan karijera
Tjedan karijera
Tjedan karijera

+5

– Sretni smo što imamo ovakvo događanje na našem fakultetu, ovo je direktno povezivanje nas kao studenata s poslodavcima, a to nam uvelike znači u našoj zemlji na našem tržištu rada. – zaključio je jedan od sudionika Tjedna karijera, FOI-jev student Božo Kvesić.

Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, već osmu godinu zaredom organizira jedno od najvećih karijernih događanja za studente u Hrvatskoj – Tjedan karijera, networking event koji spaja studente i njihove buduće poslodavce.

Ove je godine održan od 14. do 18. listopada, a svake godine organizira ga FOI-jev Centar za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK). Tjedan karijera odmah na početku svake akademske godine nastoji potaknuti studente FOI-ja da o svojoj karijeri počnu razmišljati već za vrijeme trajanja studija i na taj način krenu kreirati svoj put do uspješne karijere.

Velika potražnja za studentima ovog kadra osigurava posao studentima FOI-ja, posebice informatičkog usmjerenja, no studentima je iznimno važno da tijekom obrazovanja shvate koji je njihov pravi potencijal i u kojem će smjeru krenuti kako bi jednog dana zaista bili stručnjaci u svom području rada. Upravo je zato Tjedan karijera usmjeren studentima koji će ubrzo potražiti svoje prvo zaposlenje i cilj mu je pripremiti ih za poslovni svijet u kojem će morati istaknuti svoja znanja i vještine te iskustvo iz prakse koju su stekli tijekom studiranja.

Čak 56 renomiranih poduzeća predstavilo se studentima kroz tzv. Karijerni špancir, odnosno neformalno umrežavanje s poslodavcima, prilikom kojeg studenti u neformalnom razgovoru s djelatnicima saznaju više o poduzećima te otvorenim pozicijama za zapošljavanje ili studentsku praksu.

Studenti su, neovisno o godini studija, mogli dobiti i dodatna stručna znanja kroz 30 radionica, koje su im održali predstavnici tih poduzeća, uključivši se direktno u nastavni proces. Tako studenti u ovih pet dana, koliko traje Tjedan karijera na FOI-ju, mogu iskusiti kako funkcionirati u stvarnom poslovnom okruženju, sudjelovati u simulaciji stvarnih poslovnih zadataka, koristiti računalne programe koje tvrtke koriste u svojem svakodnevnom poslovanju te čuti na primjerima iz prakse s kakvim se rizicima i poteškoćama mogu susresti u poslovanju i dobiti uvid u to koje su poslovne vještine i stečena znanja potrebna u radu s klijentima. 

– Sretni smo što imamo ovakvo događanje na našem fakultetu, ovo je direktno povezivanje nas kao studenata s poslodavcima, a to nam uvelike znači u našoj zemlji na našem tržištu rada. – zaključio je jedan od sudionika Tjedna karijera, FOI-jev student Božo Kvesić.

Kako iskoristiti znanje stečeno na fakultetu i iskustvo stečeno tijekom stručne prakse, koja već sad čini obavezan dio nastave na posljednjim godinama studija na FOI-ju, i usmjeriti ih u stvaranje uspješne karijere informatičara ili ekonomista u Hrvatskoj ili inozemstvu, studenti su saznali direktno od uspješnih poduzetnika i bivših FOI-jevih studenata, i to u okviru dvije velike panel-diskusije u kojima su sudjelovali Danijel Dadović (Ezoic UK), Sanja Hren (Hrvatski Telekom), Goran Kovačević (Infinum), Sandro Lazarić (Arbona), Kristina Leko Kuštrak (AKD), Krešimir Ledinski (EXCEED), Karlo Nadoveza (FOI), Ivana Pomper (Erste&Steiermärkische Bank), Anja Šimunić (PricewaterhouseCoopers) i Marina Zubić (Async Labs).

– Njegujemo odnos s našim bivšim studentima tijekom cijele godine kroz razna pozvana predavanja, posjete njihovim poduzećima, radionice za studente i diskusije. – ponosno ističe dr. sc. Katarina Pažur Aničić, docentica na FOI-ju i voditeljica Centra za podršku studentima i razvoj karijera, osnovanog 2012. godine.

Osim mogućnosti zaposlenja nakon završenog fakulteta mnoga poduzeća koja su se predstavila na Tjednu karijera 2019. nude studentima mogućnost stjecanja studentske prakse, a koja će vrlo vjerojatno od sljedeće akademske godine postati i obavezni dio nastave na preddiplomskim studijima FOI-ja, najavila je dekanica izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep. Na taj način FOI želi učiniti sve svoje studijske programe još atraktivnijima svim mladim ljudima koji su u procesu odabira studija, baš poput studijskog programa Informacijski sustavi koji među 800 programa spada u 20 najatraktivnijih u Hrvatskoj. Jedan od razloga leži zasigurno u činjenici da se oko 80 posto studenata tog studija nakon odrađene obavezne studentske prakse u tim poduzećima odmah nakon diplomiranja i zapošljava.

FOI je tako od ove godine započeo i suradnju u vidu strateških partnerstva s atraktivnim hrvatskim tvrtkama koje će dodatno uključiti u nastavne procese kroz održavanje radionica, stručnih vježbi, motivacijskih predavanja i slično, a sve u cilju da se proces studiranja modernizira i aktualizira te da bude u korak sa stvarnim potrebama na tržištu rada.

Komentari na članak

Vezani članci

Plenković i uprava

Fakultet organizacije i informatike

Premijer posjetio FOI, obećao pomoć Europske unije u izgradnji kampusa

Predsjednik Vlade RH naglasio je da je potrebno stvoriti sve pretpostavke da bi se FOI nastavio razvijati kao sveučilišni grad.

FOI - zgrada fakulteta

Nagradni natječaj

Fond od 70 700 kuna namijenjen brucošima FOI-ja

Erste banka je u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike pripremila nagradni natječaj za brucoše. Natječaj i suradnja bit će predstavljeni 16. lipnja.

Odijelo

Tjedan karijera

Šetnica ispred doma u Osijeku pretvara se u Karijerni korzo

Iz programa prvog Tjedna karijera Sveučilišta u Osijeku izdvajamo Karijerni korzo, koji će se održati 15. svibnja od 10:00 do 14:00 na šetnici ispred Novog studentskog doma.

FOI Varaždin

Obavezne edukacije

Pripreme za izradu završnih i diplomskih radova na FOI-ju

Od ove akademske godine Fakultet organizacije i informatike organizira pripremu/edukaciju studenata za izradu završnog/diplomskog rada studenata preddiplomskih i diplomskih studija.

Fakultet organizacije i informatike(FOI)

Predavanje na FOI-u

ReversingLabs o podizanju studiranja na novu razinu

Dvojac iz ReversingLabsa – Hrvoje Samardžić i Dado Horvat – u Varaždinu će govoriti o tome zašto je proaktivnost tijekom faksa nužna za stjecanje iskustva koje čini razliku.