Varaždinski Fakultet organizacije i informatike

FOI kroz Tjedan karijera povezuje svoje studente s poduzećima u kojima obavljaju stručnu praksu, a kasnije se u njima i zapošljavaju

Tjedan karijera
Pogledaj fotogaleriju
Tjedan karijera
Tjedan karijera
Tjedan karijera
Tjedan karijera
Tjedan karijera

+5

– Sretni smo što imamo ovakvo događanje na našem fakultetu, ovo je direktno povezivanje nas kao studenata s poslodavcima, a to nam uvelike znači u našoj zemlji na našem tržištu rada. – zaključio je jedan od sudionika Tjedna karijera, FOI-jev student Božo Kvesić.

Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, već osmu godinu zaredom organizira jedno od najvećih karijernih događanja za studente u Hrvatskoj – Tjedan karijera, networking event koji spaja studente i njihove buduće poslodavce.

Ove je godine održan od 14. do 18. listopada, a svake godine organizira ga FOI-jev Centar za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK). Tjedan karijera odmah na početku svake akademske godine nastoji potaknuti studente FOI-ja da o svojoj karijeri počnu razmišljati već za vrijeme trajanja studija i na taj način krenu kreirati svoj put do uspješne karijere.

Velika potražnja za studentima ovog kadra osigurava posao studentima FOI-ja, posebice informatičkog usmjerenja, no studentima je iznimno važno da tijekom obrazovanja shvate koji je njihov pravi potencijal i u kojem će smjeru krenuti kako bi jednog dana zaista bili stručnjaci u svom području rada. Upravo je zato Tjedan karijera usmjeren studentima koji će ubrzo potražiti svoje prvo zaposlenje i cilj mu je pripremiti ih za poslovni svijet u kojem će morati istaknuti svoja znanja i vještine te iskustvo iz prakse koju su stekli tijekom studiranja.

Čak 56 renomiranih poduzeća predstavilo se studentima kroz tzv. Karijerni špancir, odnosno neformalno umrežavanje s poslodavcima, prilikom kojeg studenti u neformalnom razgovoru s djelatnicima saznaju više o poduzećima te otvorenim pozicijama za zapošljavanje ili studentsku praksu.

Studenti su, neovisno o godini studija, mogli dobiti i dodatna stručna znanja kroz 30 radionica, koje su im održali predstavnici tih poduzeća, uključivši se direktno u nastavni proces. Tako studenti u ovih pet dana, koliko traje Tjedan karijera na FOI-ju, mogu iskusiti kako funkcionirati u stvarnom poslovnom okruženju, sudjelovati u simulaciji stvarnih poslovnih zadataka, koristiti računalne programe koje tvrtke koriste u svojem svakodnevnom poslovanju te čuti na primjerima iz prakse s kakvim se rizicima i poteškoćama mogu susresti u poslovanju i dobiti uvid u to koje su poslovne vještine i stečena znanja potrebna u radu s klijentima. 

– Sretni smo što imamo ovakvo događanje na našem fakultetu, ovo je direktno povezivanje nas kao studenata s poslodavcima, a to nam uvelike znači u našoj zemlji na našem tržištu rada. – zaključio je jedan od sudionika Tjedna karijera, FOI-jev student Božo Kvesić.

Kako iskoristiti znanje stečeno na fakultetu i iskustvo stečeno tijekom stručne prakse, koja već sad čini obavezan dio nastave na posljednjim godinama studija na FOI-ju, i usmjeriti ih u stvaranje uspješne karijere informatičara ili ekonomista u Hrvatskoj ili inozemstvu, studenti su saznali direktno od uspješnih poduzetnika i bivših FOI-jevih studenata, i to u okviru dvije velike panel-diskusije u kojima su sudjelovali Danijel Dadović (Ezoic UK), Sanja Hren (Hrvatski Telekom), Goran Kovačević (Infinum), Sandro Lazarić (Arbona), Kristina Leko Kuštrak (AKD), Krešimir Ledinski (EXCEED), Karlo Nadoveza (FOI), Ivana Pomper (Erste&Steiermärkische Bank), Anja Šimunić (PricewaterhouseCoopers) i Marina Zubić (Async Labs).

– Njegujemo odnos s našim bivšim studentima tijekom cijele godine kroz razna pozvana predavanja, posjete njihovim poduzećima, radionice za studente i diskusije. – ponosno ističe dr. sc. Katarina Pažur Aničić, docentica na FOI-ju i voditeljica Centra za podršku studentima i razvoj karijera, osnovanog 2012. godine.

Osim mogućnosti zaposlenja nakon završenog fakulteta mnoga poduzeća koja su se predstavila na Tjednu karijera 2019. nude studentima mogućnost stjecanja studentske prakse, a koja će vrlo vjerojatno od sljedeće akademske godine postati i obavezni dio nastave na preddiplomskim studijima FOI-ja, najavila je dekanica izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep. Na taj način FOI želi učiniti sve svoje studijske programe još atraktivnijima svim mladim ljudima koji su u procesu odabira studija, baš poput studijskog programa Informacijski sustavi koji među 800 programa spada u 20 najatraktivnijih u Hrvatskoj. Jedan od razloga leži zasigurno u činjenici da se oko 80 posto studenata tog studija nakon odrađene obavezne studentske prakse u tim poduzećima odmah nakon diplomiranja i zapošljava.

FOI je tako od ove godine započeo i suradnju u vidu strateških partnerstva s atraktivnim hrvatskim tvrtkama koje će dodatno uključiti u nastavne procese kroz održavanje radionica, stručnih vježbi, motivacijskih predavanja i slično, a sve u cilju da se proces studiranja modernizira i aktualizira te da bude u korak sa stvarnim potrebama na tržištu rada.

Komentari na članak

Vezani članci

FOI; 11. dani međunarodne suradnje

11. „Dan međunarodne suradnje"

O dobrobitima boljeg pozicioniranja u međunarodnom okruženju na FOI-ju

Novo izdanje „Dana međunarodne suradnje" Fakulteta za organizaciju i informatiku zabilježilo je najveći broj sudionika i posjetitelja dosad, a organizatori su im pripremili vrlo bogat program.

PObjednički tim FON Hackathon

Velik uspjeh na regionalnom natjecanju

Tim Fakulteta organizacije i informatike osvojio prvo mjesto na FON Hackathonu

Zero Molecule činili su sadašnji i bivši studenti Danijel Vincijanovič, Božidar Labaš, Denis Pavlović i David Ante Macan, a mentor tima bio je asistent na FOI-ju Boris Tomaš.

Rasprava

Karijerno promišljanje

Tjedan karijera obilježit će bogat program; jedan je od sudionika Ivan Pernar

Tjedan karijera održat će se od 4. do 8. ožujka u Dubrovniku. Središnji događaj manifestacije panel je naziva „Gdje je nestao čovjek”, s gostima među kojima izdvajamo Ivana Pernara, Hrvoja Katušića i Nina Dubretića.

FOI: darivanje knjiga

Buđenje interesa za čitanje

Na FOI-ju obilježen Međunarodni dan darivanja knjiga

FOI je povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga organizirao akciju prikupljanja knjiga i slikovnica. Započela je 8. veljače i traje do 22. veljače.

Fakultet organizacije i informatike(FOI)

Fakultet organizacije i informatike

Karijerni špancir velika je novost Tjedna karijera

Tjedan karijera događaj je usmjeren na karijerno promišljanje te povezivanje poslodavaca, alumnija i studenata. Najveća je ovogodišnja novost karijerni špancir, odnosno dio programa kada će poslodavci zauzeti FOI-jeve hodnike te se umrežavati s potencijalnim budućim zaposlenicima.