Korisni savjeti za vrućine

Zaštitite četveronožne prijatelje tijekom toplinskog vala

psi

Ljetne vrućine, a pogotovo toplinski valovi, opasni su za sve. Ipak, našim četveronošcima donose još više rizika. Stoga je potrebno pravilno se informirati i zaštititi ih, a mi vam donosimo sve važne informacije i upute za djelovanje.

Četveronošci na vrućine ne reagiraju na način kao što to rade ljudi. Umjesto ljudskog načina rashlađivanja znojenjem, oni to rade putem respiratornih organa ili jedinog područja gdje nemaju dlake, šapica. Zbog toga često glasno dahću za vrijeme jakih ljetnih vrućina. Problem se može pojaviti kada se njihovo tijelo previše zagrije, pa je potrebno kao odgovoran vlasnik naučiti kako ih zaštititi da do toga uopće ne dođe, a u slučaju pojave, pravovaljano reagirati.

Normalna tjelesna temperatura pasa i mačaka je samo za 1 stupanj veća od one ljudske, 38 °C. U trenutku kada ona dosegne 41 °C, može doći i do smrti. Stoga je potrebno kontrolirati koliko će vremena vaši četveronošci provoditi na direktnom suncu. Nije preporučljivo puno ih šišati ljeti, iako se čini logično. Naime, kada im je dlaka jako ogoljena, uobičajeni način cirkulacije i kontrole temperature može zakazati i dovesti do daljnih problema. U slučaju blažih opekotina od sunca, možete ih namazati aloa vera gelom.

FOTO: Pinterest

Tijekom ljetnih dana nije preporučljivo izvoditi pse u šetnju u kasnijim jutarnjim i ranijim popodnevnim satima. Najbolje bi bilo da ljetno istrčavanje i vesele šetnje ostavite za rano jutro ili kasnu večer. Preporučljivo je u šetnji stati i odmoriti se svakih 15 minuta, kao i hodati stranom ulice koja nije najsunčanija. Također, nikada ne ostavljajte pse u autu. Temperatura u njemu može biti i za 10-ak stupnjeva veća od one vani.

Kada idete van iz kuće, a psa ili mačku ostavljate same, pokušajte im rashladiti prostor bilo to paljenjem klime ili ventilatora, i zapamtite, ako je vama vruće, vašim ljubimcima je također. Pametnija opcija od polijevanja psa hladnom vodom je postavljanje mokrog hladnog ručnika na površinu njegova tijela. Umjesto šoka koji bi nastupio od hladne vode, ručnik će ga blago i vremenski dulje hladiti.

Komentari na članak

Vezani članci

Produktivnost2

Ususret ispitima

Savjeti za povećanje koncentracije i produktivnosti

Nakon ovih pet ključnih koraka uspjet ćete se koncentrirati na skriptu ispred vas.

14 zanimljivosti

Zanimljivosti o domaćim životinjama i kućnim ljubimcima

FOTO: 14 stvari koje sigurno niste znali o ovim životinjama!

Iako smatramo da znamo mnogo o životinjama, postoje brojne zanimljivosti koje su većini nepoznanica. Donosimo vam 14 najzanimljivijih činjenica o svim vrstama životinja, od kojih će vas neke zasigurno oboriti s nogu.

gozba, hrana

Korisni savjeti

Saznajte što žudnja za određenom vrstom hrane znači za vaše zdravlje

Česta potreba za istom vrstom hrane može značiti da vašem organizmu nešto nedostaje. Saznajte što neprestano grickanje čipsa, sira ili obožavanje slatkiša, bijelog kruha i mesa otkrivaju o vašem stanju.

Ljeto na Gradini

Otvoreno 14. Ljeto na Gradini

FOTO: Prava romantika na Trsatskoj gradini – upaljeno 5000 svijeća

S čak 5000 svijeća koje gledaju na Kvarner, zasjala je Trsatska gradina stvorivši nezaboravan ugođaj za brojne posjetitelje koji su u romantičnoj atmosferi pozdravili ljeto.

https://pixabay.com/photos/books-bookcase-library-bookshelf-2007660/

Knjige i životinje

Organizira se plažno izdanje dobrotvornog sajma knjiga

Booksa i Futura pozivaju sve ljubitelje knjiga i životinja na dobrotvorni sajam knjiga. Iako će knjiga biti napretek, u prvom je planu pomaganje životinjama.