Korisni savjeti za vrućine

Zaštitite četveronožne prijatelje tijekom toplinskog vala

psi

Ljetne vrućine, a pogotovo toplinski valovi, opasni su za sve. Ipak, našim četveronošcima donose još više rizika. Stoga je potrebno pravilno se informirati i zaštititi ih, a mi vam donosimo sve važne informacije i upute za djelovanje.

Četveronošci na vrućine ne reagiraju na način kao što to rade ljudi. Umjesto ljudskog načina rashlađivanja znojenjem, oni to rade putem respiratornih organa ili jedinog područja gdje nemaju dlake, šapica. Zbog toga često glasno dahću za vrijeme jakih ljetnih vrućina. Problem se može pojaviti kada se njihovo tijelo previše zagrije, pa je potrebno kao odgovoran vlasnik naučiti kako ih zaštititi da do toga uopće ne dođe, a u slučaju pojave, pravovaljano reagirati.

Normalna tjelesna temperatura pasa i mačaka je samo za 1 stupanj veća od one ljudske, 38 °C. U trenutku kada ona dosegne 41 °C, može doći i do smrti. Stoga je potrebno kontrolirati koliko će vremena vaši četveronošci provoditi na direktnom suncu. Nije preporučljivo puno ih šišati ljeti, iako se čini logično. Naime, kada im je dlaka jako ogoljena, uobičajeni način cirkulacije i kontrole temperature može zakazati i dovesti do daljnih problema. U slučaju blažih opekotina od sunca, možete ih namazati aloa vera gelom.

FOTO: Pinterest

Tijekom ljetnih dana nije preporučljivo izvoditi pse u šetnju u kasnijim jutarnjim i ranijim popodnevnim satima. Najbolje bi bilo da ljetno istrčavanje i vesele šetnje ostavite za rano jutro ili kasnu večer. Preporučljivo je u šetnji stati i odmoriti se svakih 15 minuta, kao i hodati stranom ulice koja nije najsunčanija. Također, nikada ne ostavljajte pse u autu. Temperatura u njemu može biti i za 10-ak stupnjeva veća od one vani.

Kada idete van iz kuće, a psa ili mačku ostavljate same, pokušajte im rashladiti prostor bilo to paljenjem klime ili ventilatora, i zapamtite, ako je vama vruće, vašim ljubimcima je također. Pametnija opcija od polijevanja psa hladnom vodom je postavljanje mokrog hladnog ručnika na površinu njegova tijela. Umjesto šoka koji bi nastupio od hladne vode, ručnik će ga blago i vremenski dulje hladiti.

Komentari na članak

Vezani članci

intervju

Savjeti za poboljšanje životopisa

U samo nekoliko koraka do povećanja prilike za posao

Kako biste sami sebi osigurali bolju budućnost, donosimo vam nekoliko trikova za popunjavanje životopisa te savjeta za bezbolan i uspješan početak vaše karijere.

Besani u New Yorku, film o ljubavnoj patnji

Savjeti za poboljšanje samopouzdanja

Naučite kako zračiti samopouzdanjem i optimizmom!

Mnogo puta smo pogledali neku osobu koja je zračila optimizmom i za koju se činilo da sve može. Kako poboljšati vlastite izglede i postati baš takva osoba, donosimo u obliku koraka za poboljšanje samopouzdanja.

facebook

Zaštita od hakiranja

Facebook uvodi dodatne mjere zaštite korisničkih računa

Facebook je uveo dodatne mjere zaštite korisničkih računa od potencijalnog hakiranja od strane države ili njenih službenih organa.

Sudbina laptopa

Iz HGSPOT-a poručuju

Kako odabrati pravi laptop za fakultet

U razgovoru s HGSPOT-om doznali smo koje su bitne karakteristike na koje studenti trebaju paziti prilikom kupnje laptopa.

https://www.flickr.com/photos/132053576@N03/18721001439

Olakšajte si život

10 savjeta za korištenje Microsoft Worda koji će vam uštedjeti dragocjeno vrijeme

Microsoft Word ima brojne pogodnosti i kratice koje će vam uštedjeti dosta vremena, samo ih trebate otkriti. Iz tog vam razloga donosimo 10 savjeta kako si olakšati rad u ovom programu.