U prirodu s društvom

Zagrebačke zelene lokacije koje treba posjetiti

Maksimir- jezero

Dosad ste imali prilike pročitati zanimljivosti o Zagrebu, pjesme koje su mu posvećene te saznati što bi svaki brucoš trebao napraviti za vrijeme boravka u glavnome gradu. U ovom vam članku donosimo popis zanimljivih zelenih lokacija za opuštanje i aktivan odmor.

Zagreb je prepun prekrasnih lokacija koje vrijedi posjetiti. Neke su od njih na stalnom popisu svakom turistu koji prolazi Zagrebom i želi vidjeti njegove najpopularnije lokacije poput Trga bana Jelačića, zagrebačke katedrale, Zrinjevca, Gornjega grada... No postoje i one mirnije lokacije koje neće obići oni turisti koji se u Zagrebu zadrže tek jedan ili dva dana, a u kojima vrijedi uživati – pogotovo ako studiraš u Zagrebu nekoliko godina. Donosimo vam popis zelenih oaza u kojima se možete opustiti, ali ih i koristiti za rekreaciju.

Medvednica

Zagrebačka gora bdije nad Zagrebom i krije brojne zanimljivosti. Svatko može pronaći ponešto za sebe. Možete se prošetati Medvedgradom, burgom sagrađenim još u 13. stoljeću, saznati ponešto o Barbari Celjskoj, tj. Crnoj Kraljici, a usput laganim hodom stići i do Kraljičinog zdenca na kojem se uz vodu i prekrasan pejsaž možete odmoriti i uživati u prekrasnome okruženju. Sljeme je vrh Medvednice do kojega možete doći pješice jednom od brojnih staza koje vode do vrha, ali i autobusom koji polazi s Mihaljevca. Nekada se do vrha moglo i žičarom koja, nažalost, više ne postoji. S vrha puca pogled na grad koji je zanimljivo doživjeti i noću. U blizini samoga vrha možete i ljeti i zimi uživati na Činovničkoj livadi, a u obližnjim planinarskim domovima pojesti grah s kobasicom i zasladiti se finim štrudlom – jabuka ili sir, odabir je na vama. Sljemenske staze kriju izvore pitke vode i živopisne slapiće. Uputite li se Bikčevićevom stazom, naići ćete i na grob nepoznatog vojnika. Volite li prirodu i šetnje ili se samo želite malo sakriti od gradske vreve, na Medvednici uvijek možete pronaći utočište. Dok se šećete, na zaboravite na planinarski kodeks – pozdravi i odzdravi planinarima koji ti idu u susret.

FOTO: Pinterest

Maksimir

Prva asocijacija na Maksimir zasigurno je NK Dinamo i Zoološki vrt grada Zagreba. No u parku se nalazi pet jezera koja danas služe za rekreaciju – šetnja, trčanje, vožnja biciklom aktivnosti su koje možete stalno vidjeti. Na jezerima se ponekad mogu uočiti i čamci, ali i brojne kornjače. U parku se nalazi i zanimljiva kulturna baština poput ljetnikovca biskupa Haulika, paviljona jeka, švicarske kuće, obeliska, kapelice svetog Jurja te vidikovca koji se dodatno proslavio u završnim scenama hrvatskog filmskog klasika Tko pjeva, zlo ne misli. Maksimir vrijedi posjetiti zbog brojnih sadržaja koje pruža, a ako se budete iznova vraćali, svaki će vas put iznova oduševiti.

Tuškanac

Park šuma Tuškanac nalazi se u samom srcu grada. Prođete Dežmanovim prolazom i gotovo ste odmah u parku. Prošećite se Dubravkinim putom, pozdravite Krležu, sjednite na drvenu klupu i uživajte u šumi tik uz strogi centar glavnoga grada.

Jarun i Bundek

Divna zagrebačka jezera koja svakodnevno nude brojne sadržaje i događaje. Osim za rekreaciju, na ovim se jezerima možete i kupati i sunčati potpuno besplatno. Na Jarunu, osim bicikliranja i rolanja, možete uživati u veslanju, jedrenju i akrobacijama u Wake parku. Na Bundeku i Jarunu često se održavaju različiti koncerti, kina na otvorenom, predstave pa vjerujemo da svatko može pronaći nešto za sebe.

Jarun, FOTO: Kata Vladislavić

Botanički vrt

Još malo prirode u srcu asfaltne džungle. Oaza tišine, ljepote i mirisa nalazi se nedaleko od Glavnog zagrebačkog kolodvora. Ovaj je park uređen u engleskom romantičarskom i francuskom baroknom stilu te u njemu možete vidjeti i zaštićene i endemične vrste, a nećete požaliti ako ga posjetite u proljeće.

Savski nasip

Savski nasip nalazi se nadohvat ruke stanarima zagrebačkih studentskih domova. Nasip je idealan za trčanje, vožnju biciklom, a nekada je bio prepun života jer su se uz njega nalazila kupališta i Babinjak – sunčalište i nudistička plaža za žene.

Članak je nastao u sklopu projekta Informiranje – pravo mladih koji provodi udruga SIK uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Komentari na članak

Vezani članci

erasmus+

Informativna prezentacija

Sve o Erasmus+ programu za osječke studente

Studenti Sveučilišta u Osijeku pozvani su na Erasmus+ info dan kako bi saznali sve o mogućnostima studentske razmjene u zemljama EU. Informativna prezentacija održat će se 26. veljače u 12 sati.

Coca-colina podrška mladima, 4. krug

Obrazovni programi

Coca-Cola uči mlade životnim i poslovnim vještinama

– Mlada osoba koja je tek završila fakultetsko obrazovanje i prvi se put susreće s tržištem rada vrlo teško uspijeva steći uvid u to koje vještine i znanja treba unapređivati. Coca-Cola HBC Hrvatska, kao istaknuti poslodavac, to je izvrsno prepoznala. – istaknula je Katarina Lehpamer.

Bowling club Zagreb

Sadržaj u Zagrebu koji morate isprobati

Mjesto odličnog provoda za sve uzraste i svačiji džep

Sve što jednom studentu treba za dobru zabavu jest kombinacija dobrog društva, obilja smijeha, malo sporta ili adrenalina i još mnogo toga po vašem izboru. Upravo zato vam donosimo savršen prijedlog za predispitno opuštanje i zabavu prije ljetnog raspusta.

SCZG izvana

Po dobroj staroj tradiciji

Zagrebački Studentski centar spaja vikend, menza ne radi sve do ponedjeljka

Dobra je vijest da će menze u studentskim domovima „Stjepan Radić", „Cvjetno naselje" i „Lašćina" kao dežurne raditi cijelo vrijeme.

Anksioznost

Poziv na oprez studenticama

Poznati manijak s crnim brkovima i dalje masturbira u okolici Studentskog doma „Lašćina”

Već 4 mjeseca ima susrete s njim. Uvijek ga sreće u jutarnjim satima, u blizini Studentskog doma „Lašćina”, osnovne škole i vrtića. Nakon ponovnog susreta studentica nam je prenijela svoja iskustva s uličnim manijakom i pozvala sve studentice na oprez.