U prirodu s društvom

Zagrebačke zelene lokacije koje treba posjetiti

Maksimir- jezero

Dosad ste imali prilike pročitati zanimljivosti o Zagrebu, pjesme koje su mu posvećene te saznati što bi svaki brucoš trebao napraviti za vrijeme boravka u glavnome gradu. U ovom vam članku donosimo popis zanimljivih zelenih lokacija za opuštanje i aktivan odmor.

Zagreb je prepun prekrasnih lokacija koje vrijedi posjetiti. Neke su od njih na stalnom popisu svakom turistu koji prolazi Zagrebom i želi vidjeti njegove najpopularnije lokacije poput Trga bana Jelačića, zagrebačke katedrale, Zrinjevca, Gornjega grada... No postoje i one mirnije lokacije koje neće obići oni turisti koji se u Zagrebu zadrže tek jedan ili dva dana, a u kojima vrijedi uživati – pogotovo ako studiraš u Zagrebu nekoliko godina. Donosimo vam popis zelenih oaza u kojima se možete opustiti, ali ih i koristiti za rekreaciju.

Medvednica

Zagrebačka gora bdije nad Zagrebom i krije brojne zanimljivosti. Svatko može pronaći ponešto za sebe. Možete se prošetati Medvedgradom, burgom sagrađenim još u 13. stoljeću, saznati ponešto o Barbari Celjskoj, tj. Crnoj Kraljici, a usput laganim hodom stići i do Kraljičinog zdenca na kojem se uz vodu i prekrasan pejsaž možete odmoriti i uživati u prekrasnome okruženju. Sljeme je vrh Medvednice do kojega možete doći pješice jednom od brojnih staza koje vode do vrha, ali i autobusom koji polazi s Mihaljevca. Nekada se do vrha moglo i žičarom koja, nažalost, više ne postoji. S vrha puca pogled na grad koji je zanimljivo doživjeti i noću. U blizini samoga vrha možete i ljeti i zimi uživati na Činovničkoj livadi, a u obližnjim planinarskim domovima pojesti grah s kobasicom i zasladiti se finim štrudlom – jabuka ili sir, odabir je na vama. Sljemenske staze kriju izvore pitke vode i živopisne slapiće. Uputite li se Bikčevićevom stazom, naići ćete i na grob nepoznatog vojnika. Volite li prirodu i šetnje ili se samo želite malo sakriti od gradske vreve, na Medvednici uvijek možete pronaći utočište. Dok se šećete, na zaboravite na planinarski kodeks – pozdravi i odzdravi planinarima koji ti idu u susret.

FOTO: Pinterest

Maksimir

Prva asocijacija na Maksimir zasigurno je NK Dinamo i Zoološki vrt grada Zagreba. No u parku se nalazi pet jezera koja danas služe za rekreaciju – šetnja, trčanje, vožnja biciklom aktivnosti su koje možete stalno vidjeti. Na jezerima se ponekad mogu uočiti i čamci, ali i brojne kornjače. U parku se nalazi i zanimljiva kulturna baština poput ljetnikovca biskupa Haulika, paviljona jeka, švicarske kuće, obeliska, kapelice svetog Jurja te vidikovca koji se dodatno proslavio u završnim scenama hrvatskog filmskog klasika Tko pjeva, zlo ne misli. Maksimir vrijedi posjetiti zbog brojnih sadržaja koje pruža, a ako se budete iznova vraćali, svaki će vas put iznova oduševiti.

Tuškanac

Park šuma Tuškanac nalazi se u samom srcu grada. Prođete Dežmanovim prolazom i gotovo ste odmah u parku. Prošećite se Dubravkinim putom, pozdravite Krležu, sjednite na drvenu klupu i uživajte u šumi tik uz strogi centar glavnoga grada.

Jarun i Bundek

Divna zagrebačka jezera koja svakodnevno nude brojne sadržaje i događaje. Osim za rekreaciju, na ovim se jezerima možete i kupati i sunčati potpuno besplatno. Na Jarunu, osim bicikliranja i rolanja, možete uživati u veslanju, jedrenju i akrobacijama u Wake parku. Na Bundeku i Jarunu često se održavaju različiti koncerti, kina na otvorenom, predstave pa vjerujemo da svatko može pronaći nešto za sebe.

Jarun, FOTO: Kata Vladislavić

Botanički vrt

Još malo prirode u srcu asfaltne džungle. Oaza tišine, ljepote i mirisa nalazi se nedaleko od Glavnog zagrebačkog kolodvora. Ovaj je park uređen u engleskom romantičarskom i francuskom baroknom stilu te u njemu možete vidjeti i zaštićene i endemične vrste, a nećete požaliti ako ga posjetite u proljeće.

Savski nasip

Savski nasip nalazi se nadohvat ruke stanarima zagrebačkih studentskih domova. Nasip je idealan za trčanje, vožnju biciklom, a nekada je bio prepun života jer su se uz njega nalazila kupališta i Babinjak – sunčalište i nudistička plaža za žene.

Članak je nastao u sklopu projekta Informiranje – pravo mladih koji provodi udruga SIK uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Komentari na članak

Vezani članci

STAND-UP COMEDY SHOW "OFF THE HOOK"

STAND-UP COMEDY SHOW „OFF THE HOOK“

Dylan Moran dolazi u Hrvatsku!

Nakon rasprodane britanske turneje, u Hrvatsku iduće godine dolazi poznati svjetski „stand up“ komičar. Dylan Moran će u Splitu i Zagrebu predstaviti svoj novi „show“ „OFF THE HOOK".

Markov trg 2

Na današnji dan

Dan grada Zagreba

Dan grada Zagreba obilježava se na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada. Tim povodom danas se u Zagrebu održavaju brojna zanimljiva (i besplatna) događanja.

Stres; izvor: Pixabay

Muke po gubitku

Što učiniti ako izgubite osobnu iskaznicu

Gubitak osobne iskaznice izrazito je stresna situacija. U takvom je trenutku najbolje ostati priseban, smiriti se i poduzeti određene korake. Što biste trebali napraviti ako je izgubite, donosimo u članku.

Navike promjeni, zdravlje pokreni

Korak prema zdravlju

„Navike promjeni, zdravlje pokreni“ ove godine u Maksimiru

Građani će ove godine moći sudjelovati u još više aktivnosti jer osim pješačke staze, organizatori pripremaju i brojne popratne aktivnosti. Tako će na događanju biti moguće izmjeriti tlak i razinu šećera u krvi te popričati s liječnicima i stručnjacima o tome što se sve može učiniti za svoje zdravlje.

Konferencija "Intranslaw"

Transportno pravo

Pravni fakultet jedan je od organizatora međunarodne konferencije "Intranslaw"

Transport je danas dominantno intermodalan te se odvija sinergijom usluga različitih grana prometa. Stoga, znanstveno-stručna međunarodna konferencija "Intranslaw" pruža priliku stručnjacima u području transporta i osiguranja da se okupe i razmijene specijalizirana znanja i iskustva.