Ljepote grada Zadra

Zadarske lokacije koje morate posjetiti

Zadar, naslovna slika

Nedavno smo istražili riječke i splitske lokacije, a danas vam donosimo dašak zadarskih. Od Foše, preko Kalelarge, pa sve do Morskih orgulja ovo su zadarske lokacije koje morate posjetiti ako vas put nanese u jedan od najljepših dalmatinskih gradova.

Nije tajna da Zadar svakako spada među poznatije i ljepše gradove na jadranskoj obali. Grad je to s bogatom povijesti i kulturnom baštinom, koji će vam svakim posjetom ponuditi nešto originalno i posve novo. Smješten je u samom srcu Jadrana te je lako dostupna destinacija kopnom, morem i zrakom. Tisućljetna povijest utkana u njegovim ulicama i utjecaj različitih naroda ostavili su bogat trag koji svakodnevno privlači sve veći broj ljudi. Posebnost grada leži u njegovoj jezgri čiji je velik dio oslobođen vozila kako bi pješaci mogli nesmetano uživati u razgledavanju. 

Mnogo je priča i stihova posvećeno ovom dalmatinskom gradu, a slavni je režiser Alfred Hitchcock prilikom posjeta Zadru izjavio kako Zadar ima najljepši zalazak sunca na svijetu, ljepši čak i od onoga u Key Westu na Floridi, kojemu se svake večeri ide pljeskati. Jedna od manje poznatih informacija jest da je Zadar poznat i kao grad u kojem je osnovano prvo sveučilište na prostoru današnje Hrvatske. Riječ je o Generalnom filozofsko-teološkom učilištu dominikanskog reda, a utemeljeno je davne 1396. godine  Postojalo je sve do 1807. godine kada je ukinuto, a zatim je obnovljeno 2002. godine. Grad je danas najpoznatiji po kulturnom repertoaru, zabavnim događanjima i programima, a i lokacijama koje nikako ne smijete zaobići. Zato vam u nastavku donosimo nekoliko njih. 

Stara luka Foša 

Na samom ulazu u srce grada nalazi se Foša. Slikovita luka poslužila je mnogim slikarima kao inspiracija, a ono što ju dodatno čini interesantnom jesu Kopnena vrata, ujedno i glavni ulaz u grad. Kopnena vrata ukrašena su raznim prizorima, a najzanimljiviji je od njih sigurno lik svetog Krševana na konju, zaštitnika grada Zadra, te veliki monumentalni lav. 

Foša i Kopnena vrata, foto: Flickr

Trg pet bunara i Perivoj kraljice Jelene

Nakon prolaska kroz Kopnena vrata nikako ne smijete propustiti Trg pet bunara koji je izravno povezan s Perivojem kraljice Jelene. Pet bunara koji krase ovaj trg izgrađeno je u slučaju dugotrajne opsade grada, za vrijeme opasnosti od turskih napada. S Trga se može direktno ući u Gradski perivoj, danas poznat kao Perivoj kraljice Jelene. Prekrasno je mjesto za odmor i šetnju među velikim krošnjama drveća koja cijeli dan pružaju hladovinu znatiželjnim posjetiteljima. Unutar Perivoja smješten je Lounge&Bar koji je otvoren cijele godine, a posebno je aktualan ljeti kada se tu održavaju razna događanja i koncerti.

Trg pet bunara, foto: Flickr
 

Varoš

Uske ulice i mali prozori na gusto stisnutim zgradama nešto su što karakterizira Varoš. Dio je to grada u koji se u prošlosti rijetko zalazilo. Razne se priče mogu čuti na svakom kantunu, od onih o dolini ćupova koji su služili pijancima za povraćanje, do onih novijih, punih srednjoškolskih uspomena. Danas je Varoš nezaobilazni dio grada koji odiše simpatičnošću i u kojem iza svakog ugla možete načuti ponešto ćakula, a uz to i popiti najfiniju kavu u gradu. 

Varoš u Zadru, foto: Flickr

 

Zadarski most

Da mostovi nisu samo hrpe betona i željeza koji služe za ukras, shvatili smo odavno. Tako je i sa Zadarskim mostom. Nedavno je napunio 56 godina, glavna je poveznica Poluotoka sa sjevernim dijelom grada, a na svojim leđima još uvijek hrabro podnosi tisuće užurbanih nogu koje preko njega prelaze svakog dana. 

Zadarski most, foto:Flickr
 

Kalelarga

Iako i dalje službeno nosi naziv Široka ulica (Calle Larga), većina najpoznatiju zadarsku šetnicu zna pod imenom Kalelarga. Opjevana je kao rijetko koja ulica u Hrvatskoj, a može se pohvaliti i vlastitom himnom, pjesmom čuvenog pjevača zadarskih korijena – Tomislava Ivčića, koja nosi naziv upravo ove šetnice. Kalelarga je za stanovnike Zadra više od samo glavne ulice i šetnice. Ona predstavlja simbol grada i mjesto druženja i zabave. Legenda kaže da je upravo Kalelarga kriva za jedne od najljepših ljubavnih početaka i najtužnijih završetaka mnogih generacija. 

Kalelarga, foto: Flickr
 

Rimski forum

Pri samom kraju Kalelarge nalazi se stari rimski forum koji je i danas poprilično očuvan. U okviru Foruma, jedna uz drugu, smještene su dvije građevine, crkva Svetog Donata i zvonik Svete Stošije. Forum danas sjaji u malo modernijem obliku s uređenom zelenom površinom i novim pločnikom. 

Pogled na Rimski Forum s vrha zvonika Sv. Stošije, foto: Luka Basa / Studentski.hr
 
Crkva Sv. Donata ujedno je i najpoznatija građevina u Hrvatskoj koja datira još iz 9. stoljeća. Kružnog je oblika, a ime nosi po Svetom Donatu koji ju je dao izgraditi. Odmah do crkve smješten je zvonik Sv. Stošije koji onim malo više radoznalima bez straha od visina omogućuje upoznavanje grada s visine od 62 metra. Zvonik je u sezoni za posjetitelje otvoren svakim danom, a cijena ulaznice je simboličnih 15 kuna. 

Crkva Svetog Donata i zvonik Svete Stošije, foto: Luka Basa / Studentski.hr
 

Morske orgulje i Pozdrav suncu

Malotko danas nije čuo o Morskim orguljama u Zadru. Ovaj orkestar čiji je dirigent priroda smješten je na najzapadnijem dijelu Rive, a ono što razlikuje morske od običnih orgulja jest činjenica da zvuk nastaje pod utjecajem mora, odnosno morskih valova te plime i oseke. Mjesto je to na kojem možete uživati u glazbi koju proizvode valovi, a usput i napraviti par odličnih fotografija s obzirom na to da se s orgulja pruža pogled na Zadarski kanal, otoke i zalazak sunca. 

Morske orgulje, foto: Luka Basa / Studentski.hr
 

Uz orgulje se nalazi još jedna moderna atrakcija – Pozdrav suncu. Riječ je o svjetlosnoj konstrukciji kružnog oblika koja funkcionira na principu upijanja sunčeve energije. Tijekom dana sunce puni solarne ploče smještene ispod same konstrukcije, a nakon zalaska sunca na Rivi započinje čarolija. Još jedna zanimljiva činjenica jest da je Pozdrav suncu povezan s Morskim orguljama. Naime, zvuk koji proizvode orgulje se prenosi na svjetlosnu konstrukciju utječući na boje i dinamiku slike na staklu te tako u večernjim satima nastaje igra zvuka i svjetla. 

Zadarski pozdrav suncu, foto: Flickr

Zadarski arhipelag i plaže

Otoci unutar zadarskog arhipelaga još su jedna prednost ponude grada i okolice. Dobra trajektna i katamaranska povezanost grada i otoka tome ide u prilog, a svaki od njih je poseban na svoj način. Na većim otocima poput Ugljana možete uživati u raznim turističkim sadržajima dok si na onim manjim možete priuštiti život Robinsona Crusoea i tako pobjeći od svakodnevice

Osim svega spomenutog u gornjem tekstu ne smijemo zaobići velik broj plaža na zadarskom području, kao i kristalno čisto i toplo more. Ona plaža koju valja istaknuti jest šljunčana plaža Borik koja se nalazi sjeverno od grada. Također, rijetko se u bilo kojem gradu možete okupati u samom centru, no to nije slučaj kod Zadra. Tome svjedoči manifestacija Milenijski skok koja se održava svake godine u srpnju, a tom prilikom tisuće kupača istovremeno skaču u more sa Zadarske rive.

Pogled s jedne od Zadarskih plaža, foto: Flickr

Nacionalni parkovi u okolici

Otprilike 30-ak kilometara sjeverno od Zadra nalaze se Nacionalni park Paklenica i Nacionalni park Sjeverni Velebit. Do ova dva nacionalna parka možete doći autobusom, a istim se i vratiti do Zadra. Nacionalni park Paklenica poznat je po skulpturama u stijenama koje je stvorila priroda i planinskim livadama. Ako ste avanturističkog duha možete se okušati u penjanju po stijenama. Prirodni izvori pitke vode pružit će vam pravo osvježenje od vrućina, a duh prirode ispunit će vas osjećajem bezbrižnosti. Također, na putu do ova dva nacionalna parka imate priliku stati na Masleničkom mostu, najvišem mostu za bungee jumping u Hrvatskoj. Da biste skočili bungee jedino što vam je potrebno jest želja za dozom adrenalina i mrvica hrabrosti. 
 
Kanjon Nacionalnog parka Paklenica, foto: Flickr
 
Spoj povijesnih znamenitosti, modernih arhitektonskih atrakcija i zabavnih događanja čine ovaj grad primamljivim kako starijim, tako i mlađim generacijama. Neke od lokacija koje smo naveli sigurno bi oduševile i one s najistančanijim nepcima. Nadamo se da smo vam bar donekle zaigrali maštu i spasili vas odluka o ovogodišnjem ljetovanju. Vjerujte nam, tko jednom posjeti Zadar s jednakom željom kao prvog puta posjećivat će ga do kraja života. Za kraj, složit ćemo se s Alfredom Hitchcockom i pustiti vas da uživate u jednom od najljepših zalazaka sunca na svijetu. 

Zalazak sunca na rivi, foto: Luka Basa / Studentski.hr
 

Komentari na članak

Vezani članci

Harry Potter filmovi

Tjedan Harryja Pottera u Zadru

Studenti Odjela za informacijske znanosti organiziraju Tjedan Harryja Pottera

Čitaonice, projekcije filmova, radionice, kvizovi, razne igre te improvizirani Metloboj!

Forum

Obilazak grada

Studenti dobivaju svog vodiča po Zadru!

Udruga CINAZ organizira obilazak za studente i mlade koji žele saznati više o staroj jezgri grada i njegovim kulturno-povijesnim spomenicima.

Hej, imamo li rok trajanja?

„Studentologija: zavodljive istine o ljubavnim navikama”

„Lito ide mala”, a mi se pitamo koga vi ljubite

Romantična šetnja plažom ili seks u moru? Još je ostalo malo vremena da nam otkrijete svoja ljubavna iskustva s ljetovanja!

Kampiranje

Savjeti za sretno kampiranje

12 savjeta kako izbjeći neugodnosti na kampiranju

Kampiranje u prirodi s ekipom idealan je predah od studentskih i poslovnih obveza. Donosimo savjete kako na izletu izbjeći neplanirane situacije.

Humanitarni koncert Bozicno srce

Humanitarni koncert za zadarske obitelji

„Božićno srce“ u Zadru

 U Zadru se 20. prosinca održava humanitarni koncert pod nazivom „Božićno srce“ u Maraschino baru s početkom u 23 sata. Na koncertu će nastupiti klapa Babalubam.