Samoobrana

VIDEO: Savjeti i vještine koje će vam pomoći da se obranite od napadača

Samoobrana

Tijekom života usvajamo različite vještine koje su nam potrebne za uspjeh u našem osobnom i profesionalnom životu te često zaboravljamo kako je važno znati i spasiti vlastiti život. Stoga naučite kako se obraniti i zaštititi od različitih napada.

Opasnost od lopova i otmičara nije nikakva novost i, nažalost, u svakom trenutku bilo tko može doživjeti neki napad. No koliko god to zvučalo strašno, nasreću postoje načini kako to izbjeći i ono najvažnije kako se obraniti. Umjesto da hodamo uokolo sa strahom ili mišlju kako se to nama neće dogoditi, moramo preuzeti stvar u svoje ruke. Zato je važno osvijestiti važnost i ozbiljnost tog problema, kako bismo bili unaprijed pripremljeni.

Najbolji način je samoobrana, odnosno svladavanje vještina koje će vam pomoći da se obranite od napadača. Samoobrana se preporuča svima, pogotovo djeci i ženama jer je često riječ o napadačima koji su veći i snažniji od njih. Vježbanje samoobrane pomaže vam da otkrijete i izbjegnete fizičke, ali i psihičke napade jer na taj način razvijate i svoje samopouzdanje.

Naravno, važno je naglasiti kako vještine ne možete naučiti u jednom danu, već je potrebno neko određeno vrijeme kako bi ih potpuno svladali jer najveći je problem naučiti kako pobijediti strah i paniku. Većina ostane paralizirana zbog osjećaja koji se javljaju u trenutku napada te zbog njih ne može ništa učiniti.

No najbolja je obrana prije svega prevencija. Većinu napada te sukoba s napadačem možete i izbjeći, ako poduzmete neke ili sve ove mjere opreza:

  • Prije nego što uđete u kuću/stan ili auto, pogledajte oko sebe kako biste izbjegli napade s leđa.
  • Ako primijetite da vas netko prati, nikada ne ulazite u svoj dom. Također bilo gdje da se nalazite i netko vam se učini sumnjiv, promijenite svoj smjer.
  • Nikada ne ulazite u kuću ako su na vratima vidljivi znakovi provale, već odmah nazovite policiju.
  • Nemojte ići kući ili u trgovinu uvijek istim putem, već pronađite nekoliko različitih putova te ih mijenjajte. To će obeshrabriti napadača koji traži žrtvu.
  • Ako ste žensko i živite sami, na poštanski sandučić stavite samo prezime.
  • Ključeve od auta izvadite iz torbe/džepa i nosite u ruci jer dok tražite ključeve teško ćete primijetiti da vam netko prilazi. Također ključeve uvijek možete iskoristiti za samoobranu.
  • Noću nemojte hodati ulicama koje nisu dobro ili uopće osvijetljene, iako je to možda najkraći put i vama dobro poznat. Mrak je najbolje mjesto gdje se napadač može sakriti.
  • Nemojte paničariti jer to će vam dodano otežati situaciju, već pokušajte zadržati samokontrolu.

Nažalost, koliko se god trudili i slijedili ova pravila, ponekad je napad neizbježan. Zato je važno usvojiti vještine samoobrane. Koliko god napadač bio veći i snažniji od vas, uvijek se možete obraniti jer svi imamo slabe točke. Također iznenadite napadača i pokažite mu da ga se ne bojite i da ste spremni obraniti se. Postoji nekoliko slabih točaka koje bi svi trebali znati jer udarci mogu prouzrokovati veliku bol kod napadača:

Oči – Ubod prstima izazvat će veliku bol koja će dezorijentirati napadača, što će vam omogućiti da pobjegnete.

Nos – Dlanom udarite odozdo u nos, važno je da koristite snagu cijelog tijela. U slučaju da je napadač iza vas, udarite ga snažno laktom.

Uši – Snažnim i brzim udarcem udarite napadača po uhu zbog čega će okrenuti glavu na stranu. To će vam omogućiti da ga udarite drugom rukom u lice.

Vrat i grlo – Snažnim i brzim udarcem rukom udarite napadača sa strane njegovog vrata.  Ako je grlo više izloženo, snažno udarite s podlakticom odnosno više s laktom kako bi napadač ostao bez daha. On će se zbog toga odmaknuti kako bi udahnuo, a vi ćete dobiti vremena da pobjegnete.

Središnji dio trupa – Šakom ili laktom snažno udarite napadača ispod rebara.  

Genitalije – Kada su u pitanju muškarci, genitalije su najbolje mjesto za udarac jer je potrebno neko vrijeme da se napadač oporavi. Udarite ga snažno i bježite!

Noge i koljena – Još jedan način da onesposobite napadača snažan je udarac u koljeno ili cjevanicu.

Kako vještine samoobrane izgledaju u stvarnosti možete pogledati u ovom videu koji će vam pomoći da ih i naučite. Također nemojte oklijevati već upišite tečaj samoobrane i naučite se obraniti.

Komentari na članak

Vezani članci

Studentska soba 2

Savjeti za uređenje

Pretvorite studentsku sobu u pravi dom

Kad prvi put useljavamo u novi prostor, on nam se može neko vrijeme činiti stranim ili tuđim. Kako bismo to spriječili, donosimo vam savjete za uređenje kojim ćete prostor u kojem boravite uljepšati i dati mu vlastiti pečat.

Einstein - E = mc²

Na današnji dan

Objavljena najslavnija formula ikada napisana

U članku objavljenom 27. rujna 1905. godine Albert Einstein objasnio je vezu između energije i mase uvodeći formulu koju mi danas poznajemo kao E = mc².

Studentska soba 2

Što spakirati, a što ne?

Neophodne stvari za život u studentskom domu

Kako se ne bi dogodilo da sa sobom ponesete hrpu predmeta koji vam neće trebati, a sve korisno zaboravite, odlučili smo brucoše uputiti, a starije studente podsjetiti na popis neophodnih stvari za život u studentskom domu.

psi

Korisni savjeti za vrućine

Zaštitite četveronožne prijatelje tijekom toplinskog vala

Ljetne vrućine, a pogotovo toplinski valovi, opasni su za sve. Ipak, našim četveronošcima donose još više rizika. Stoga je potrebno pravilno se informirati i zaštititi ih, a mi vam donosimo sve važne informacije i upute za djelovanje.

Studentski stan

Savjeti za početak samostalnog života

15 pitanja koja obavezno morate postaviti stanodavcu prije najma stana

Mladi ste, studirate i pokušavate pronaći stan koji bi na sve načine ispunio vaše najosnovnije zahtjeve potrebne kako za mirno učenje, tako i za pokoju kavicu ili boravak u parku. Donosimo vam popis stvari na koje biste morali pripaziti prilikom najma stana.