Samoobrana

VIDEO: Savjeti i vještine koje će vam pomoći da se obranite od napadača

Samoobrana

Tijekom života usvajamo različite vještine koje su nam potrebne za uspjeh u našem osobnom i profesionalnom životu te često zaboravljamo kako je važno znati i spasiti vlastiti život. Stoga naučite kako se obraniti i zaštititi od različitih napada.

Opasnost od lopova i otmičara nije nikakva novost i, nažalost, u svakom trenutku bilo tko može doživjeti neki napad. No koliko god to zvučalo strašno, nasreću postoje načini kako to izbjeći i ono najvažnije kako se obraniti. Umjesto da hodamo uokolo sa strahom ili mišlju kako se to nama neće dogoditi, moramo preuzeti stvar u svoje ruke. Zato je važno osvijestiti važnost i ozbiljnost tog problema, kako bismo bili unaprijed pripremljeni.

Najbolji način je samoobrana, odnosno svladavanje vještina koje će vam pomoći da se obranite od napadača. Samoobrana se preporuča svima, pogotovo djeci i ženama jer je često riječ o napadačima koji su veći i snažniji od njih. Vježbanje samoobrane pomaže vam da otkrijete i izbjegnete fizičke, ali i psihičke napade jer na taj način razvijate i svoje samopouzdanje.

Naravno, važno je naglasiti kako vještine ne možete naučiti u jednom danu, već je potrebno neko određeno vrijeme kako bi ih potpuno svladali jer najveći je problem naučiti kako pobijediti strah i paniku. Većina ostane paralizirana zbog osjećaja koji se javljaju u trenutku napada te zbog njih ne može ništa učiniti.

No najbolja je obrana prije svega prevencija. Većinu napada te sukoba s napadačem možete i izbjeći, ako poduzmete neke ili sve ove mjere opreza:

  • Prije nego što uđete u kuću/stan ili auto, pogledajte oko sebe kako biste izbjegli napade s leđa.
  • Ako primijetite da vas netko prati, nikada ne ulazite u svoj dom. Također bilo gdje da se nalazite i netko vam se učini sumnjiv, promijenite svoj smjer.
  • Nikada ne ulazite u kuću ako su na vratima vidljivi znakovi provale, već odmah nazovite policiju.
  • Nemojte ići kući ili u trgovinu uvijek istim putem, već pronađite nekoliko različitih putova te ih mijenjajte. To će obeshrabriti napadača koji traži žrtvu.
  • Ako ste žensko i živite sami, na poštanski sandučić stavite samo prezime.
  • Ključeve od auta izvadite iz torbe/džepa i nosite u ruci jer dok tražite ključeve teško ćete primijetiti da vam netko prilazi. Također ključeve uvijek možete iskoristiti za samoobranu.
  • Noću nemojte hodati ulicama koje nisu dobro ili uopće osvijetljene, iako je to možda najkraći put i vama dobro poznat. Mrak je najbolje mjesto gdje se napadač može sakriti.
  • Nemojte paničariti jer to će vam dodano otežati situaciju, već pokušajte zadržati samokontrolu.

Nažalost, koliko se god trudili i slijedili ova pravila, ponekad je napad neizbježan. Zato je važno usvojiti vještine samoobrane. Koliko god napadač bio veći i snažniji od vas, uvijek se možete obraniti jer svi imamo slabe točke. Također iznenadite napadača i pokažite mu da ga se ne bojite i da ste spremni obraniti se. Postoji nekoliko slabih točaka koje bi svi trebali znati jer udarci mogu prouzrokovati veliku bol kod napadača:

Oči – Ubod prstima izazvat će veliku bol koja će dezorijentirati napadača, što će vam omogućiti da pobjegnete.

Nos – Dlanom udarite odozdo u nos, važno je da koristite snagu cijelog tijela. U slučaju da je napadač iza vas, udarite ga snažno laktom.

Uši – Snažnim i brzim udarcem udarite napadača po uhu zbog čega će okrenuti glavu na stranu. To će vam omogućiti da ga udarite drugom rukom u lice.

Vrat i grlo – Snažnim i brzim udarcem rukom udarite napadača sa strane njegovog vrata.  Ako je grlo više izloženo, snažno udarite s podlakticom odnosno više s laktom kako bi napadač ostao bez daha. On će se zbog toga odmaknuti kako bi udahnuo, a vi ćete dobiti vremena da pobjegnete.

Središnji dio trupa – Šakom ili laktom snažno udarite napadača ispod rebara.  

Genitalije – Kada su u pitanju muškarci, genitalije su najbolje mjesto za udarac jer je potrebno neko vrijeme da se napadač oporavi. Udarite ga snažno i bježite!

Noge i koljena – Još jedan način da onesposobite napadača snažan je udarac u koljeno ili cjevanicu.

Kako vještine samoobrane izgledaju u stvarnosti možete pogledati u ovom videu koji će vam pomoći da ih i naučite. Također nemojte oklijevati već upišite tečaj samoobrane i naučite se obraniti.

Komentari na članak

Vezani članci

Korištenje smartphonea

Pretjerano punjenje baterije

Održavanje života baterije pametnih mobitela

Što se događa kada se litij-ionska baterija prepuni?

Međunarodni dan piratskog govora

Na današnji dan

Međunarodni dan piratskog govora

Danas se širom svijeta slavi jedan od najotkačenijih i najšašavijih izmišljenih praznika!

"Psihostimulansi među studentima"

Klub mladih Split

Predavanje na temu „Psihostimulansi među studentima”

11. svibnja, s početkom u 19 sati, u Klubu mladih Split održat će se predavanje na temu „Psihostimulansi među studentima“.

Studenti uživaju

Life hackovi

Olakšaj si studentski život ovim sitnicama!

Donosimo ti nekoliko savjeta kako olakšati ovaj, ionako već dovoljno težak, studentski život.

stres

Briga za zdravlje

U pet jednostavnih koraka do smanjenja blagdanskog stresa

Iako lijepo, blagdansko razdoblje sa sobom donosi i mnogo stresa. Uz nervozu oko sitnica poput odabira darova za najmilije, za studente su tu i akademske obaveze koje su se odjednom nagomilale. Ako vam je dosta svega i trebate pomoć kako biti opušteniji i zdraviji, ovo je tekst za vas.