Durexovo istraživanje

VIDEO: Korištenje mobitela uništava seksualni život

Durex istraživanje_velika očekivanja

Bi li parovi trebali ići na odmor bez mobitela? Durex je pokrenuo #donotdisturb društveni eksperiment da odgovori na pitanje.

Durex, brand br. 1 u svijetu, koji se brine o seksualnom zadovoljstvu, objavio je istraživanje koje proučava navike parova i njihova velika očekivanja u seksu te utjecaj gadgeta na ljubavni život tijekom putovanja. Ono slijedi znanstvenu studiju i društveni eksperiment proveden sa stvarnim parovima tijekom stvarnog putovanja koje je zabilježeno u videu. Brand očekuje kako će ovo istraživanje dati odgovor na pitanje kako da parovi poboljšaju doživljaj vođenja ljubavi dok su na odmoru.

U istraživanju je sudjelovalo 2000 ispitanika. Rezultati pokazuju da ih čak 52 posto očekuje bolje seksualno iskustvo dok su na odmoru, dok 60 posto njih priznaje kako zapravo doživi razočaranje. Podaci ne čude ako uzmemo u obzir kako ni pola njih nije sklono potaknuti partnera na vođenje ljubavi ako je njihov partner u krevetu i radi nešto na svom telefonu. Nadalje, 41 posto ispitanika priznalo je kako noći s partnerom na odmoru provode koncentrirajući se svatko na svoj telefon, umjesto jedno na drugo. 

Rezultati dokazuju da digitalne smetnje na odmoru negativno utječu na naše ljubavne veze. Više je od četvrtine ispitanih tako reklo kako pregledavanje telefona na odmoru uzrokuje svađe s partnerom. Od toga 59 posto kaže kako njihov partner provodi previše vremena na pametnim uređajima, a više od polovice njih smatra kako čitava veza pati zbog toga  72 ispitanika su priznala kako koriste telefone tijekom seksa.

Uz ove podatke, istraživanje je omogućilo dragocjen uvid u razlike između različitih dobnih skupina ispitanika. Čak petina ispitanih priznala je kako telefon i tablet onemogućuju njihov seksualni život na odmoru, a taj broj se povećao na trećinu kad je riječ o ljudima do 35 godina starosti – tj. onih koji su odrasli sa svom tom tehnologijom. Povrh toga, 15 posto priznaje kako rjeđe vodi ljubav nego prije upravo zbog pojave gadgeta u njihovom životu. Taj broj ponovno raste i iznosi čak trećinu kad su u pitanju ispitanici mlađi od 35 godina.

Društvene mreže igraju osobitu ulogu jer čak 65 posto ispitanika objavljuje postove čak tri puta dnevno, a 42 posto priznaje kako tijekom odmora objavljuje slike posebnih trenutaka rađe nego da provode vrijeme s partnerom. Opuštanje uz bazen ili na plaži najbolje je vrijeme da se isključimo i odmorimo, no gotovo polovica ispitanika priznala je korištenje pametnih uređaja čak i tada – žene prednjače u tome za 27 posto, u odnosu na muškarce.

Durex vjeruje kako postoji rješenje. Ipak, 57 posto ispitanika priznaje kako bi im partneri više zagolicali maštu kad bi isključili pametne uređaje i usredotočili se na partnera. Kako bi provjerio jesu li ove brojke istinite, pozvao je stvarne parove na putovanje iz snova i sudjelovanje u društvenom eksperimentu. Parovi su podijeljeni na one koji su se odrekli korištenja uređaja tijekom putovanja i one koji su ih mogli zadržati, a sve je zabilježeno budnim okom kamere. Video #donotdisturb eksperiment nudi fascinantni uvid u to kako uređaju utječu na parove i ostvarenje njihovih velikih očekivanja u seksu.

Dr. Sharif Mowlabocus iz Centra za seksualnu neusklađenost na Sveučilštu u Sussexu proveo je dodatno istraživanje koje se nastavlja na rezultate Durexovog istraživanja. Ono je pokazalo kako hotelsku sobu mnogi smatraju sobom za neometano korištenje uređaja zbog besplatnog WiFi pristupa. Također je naglasio kako postoje indikacije da korištenje uređaja od strane jednog partnera potiče drugog, čime se povećava problem.

 Sudionici vjeruju kako bi odmor trebao biti vrijeme opuštanja – od posla, kućanskih obveza i društvenih mreža. Ipak, hotelska je soba postala poput medijskog centra, zbog učitavanja fotografija, prijavljivanja na lokacijama, slanja poruka i chatova, pregleda vijesti. Moguće bi rješenje bilo kad bi se uspostavile granice, pa kad bi se na primjer ograničila uporaba telefona ili kad bi se koristili samo u predvorju. – zaključio je dr. Mowlabocus.

 Da su odmori prije bili vrijeme namijenjeno opuštanju i povezivanju s partnerom, složio se Volker Sydow, globalni voditelj branda Durex. 

– Ipak, ovaj je eksperiment pokazao kako sve veća ovisnost o prenosivoj tehnologiji za potrebe zabave i povezivanja, čak i tijekom odmora, sprečava uživanje u ljubavnim vezama. Durex je zato pozvao parove da se odmore od svojih uređaja dok su na putovanju te da uživaju u svom partneru, a ne telefonu. – istaknuo je.

Bi li parovi trebali ići na odmor bez uređaja? Pogledajte!

 

Komentari na članak

Vezani članci

Komarci 1

Rezultati istraživanja

Znanost odgovorila na pitanje zašto neke ljude komarci više grizu

Ukoliko ste jedna od onih osoba čije muke kreću dolaskom toplih večeri – lupkanje po nogama i rukama, crveni plikovi koji svrbe i tako dalje, onda znajte da spadate u 20% populacije kojoj komarci ne mogu odoljeti.

Men

Seks i veze

FOTO: Najseksi dijelovi muškoga tijela

U fotogaleriji pogledajte koji su najprivlačniji dijelovi muškoga tijela prema odabiru naših vjernih čitateljica.

Stres

Rezultati istraživanja

Češanje i nekontrolirano dodirivanje tijela smanjuju agresiju

– Moguće je da su znakovi stresa poput češanja evolucijski način da se umanji opasnost u situacijama gdje je konačan ishod agresija. Davanjem do znanja svojem agresoru i drugima u okruženju kako ste pod stresom može pomoći u deeskalaciji konflikta. – ističe Whitehouse.

Pun mjesec

Josip Maslov

Izgubljena generacija

Zato kad poskupe jogurti u menzi, nemoj samo zbunjeno gledati nego reci: „Pa majku vam jebem, dokle vako?“ Kad se zatekneš kako kmečiš da nema posla, volontiraj negdje i možda ti se već sutra negdje otvori prilika. Dečko te vara s Majom iz 6. paviljona – odjebi šupka! Bandić je u zatvoru i brineš se da ti više nema tko srediti posao – pokreni ga sam. Stvari su istodobno i komplicirane i jednostavne.

Seks

Seksualni život

Lansirani novi Durexovi proizvodi za podizanje temperature u spavaćoj sobi

Tvrtka Durex provela je istraživanje o zadovoljstvu seksualnim životom. Uz njega dolazi prijedlog koji će svaku ljetnu akciju učiniti uzbudljivijom, intenzivijom i senzualnijom, dok će istovremeno partneri biti potpuno sigurni.