Spektakularni Supermjesec

Večeras vas nakon 70 godina na nebu čeka neviđeni spektakl

Supermjesec

U noći s 13. na 14. studenog uperite svoje oči prema nebu jer ćete imati priliku vidjeti najveći i najsjajniji Mjesec u posljednjih 70 godina.

U noći s 13. na 14. studenog uperite oči u nebo koje nam priprema besplatni spektakl koji ćemo pamtiti! Za to postoji i više no divan razlog – svjedočit ćete najsjajnijem i najvećem Supermjesecu nakon 70 godina! Riječ je o najmanjoj udaljenosti između Zemlje i Mjeseca (356, 509 kilometara) od 1948. godine

Da bi Mjesec bio Supermjesec, mora biti pun i mora biti blizu Zemlje. On se, naime, oko Zemlje kreće u ovalnoj orbiti i u jednom je trenu bliže, a u drugom dalje od Zemlje. Položaj Mjeseca najbliži Zemlji zove se perigej, dok se najdalji naziva apogej. Kada se Zemlja, Mjesec i Sunce poravnaju u tom perigeju, dobivamo dojam da je Mjesec veći i sjajniji, odnosno postaje Supermjesec.

Dakle, on će večeras biti sjajniji i veći nego što ćete ga ikada imati prilike u životu vidjeti! Supermjesec sličan večerašnjem moći ćemo sljedeći put vidjeti tek 14. studenog 2034. godine No, ako propustite večerašnji, sljedeći, ali manji, očekuje nas 14. prosinca. Tog će dana kiša meteora Geminidi koja s njime dolazi biti manje vidljiva nego inače.

Gledajte na to i s kozmičke strane: svakoga mjeseca imate priliku doživjeti novi početak, a namjere koje ste postavili u određenoj mjesečevoj fazi mogu dobiti specifične osobine te faze mjeseca. Ovo je prilika da ostanete usredotočeni na kozmičke struje i da plovite s tokom jer – Mjesec se puni i prazni, i to je konstanta u kaotičnom vremenu. Svaka je mijena prilika za postavljanje novih ciljeva i za približavanje većoj misteriji.

Ne propustite ovu jedinstvenu priliku (Super)Mjeseca, iako je riječ o optičkoj iluziji, i uživajte u njegovom punom sjaju i veličini! 

Komentari na članak

Vezani članci

Mislim dakle postojim

Sigurno će barem jedna biti „vaša”

Izreke u kojima se može pronaći svaki student

Pročitajte 10 inspirativnih izreka u kojima se može pronaći svaki student!

Završetak

Studentski projekt

DENTAKL – spektakl stomatologa koji prikazuje drugu stranu studiranja

Protekle je tri godine Dentakl svojim vrckastim karakterom privukao pažnju šire javnosti te je nagrađen za svoju inovativnost. Stoga svi oni koji se boje stomatologa ne smiju propustiti novo izdanje.

Petak 13.

Nesretan dan ili puko praznovjerje?

Korijeni praznovjerja zbog kojih nam petak trinaesti ulijeva strah u kosti

Ako biste zlokobni datum najradije prespavali, velika je vjerojatnost da patite od paraskavedekatriofobije. No, istraživanja su pokazala da nema razloga za zabrinutost.

Svjetski dan znanosti

Da ne razbijate glavu...

Zašto je neboder viši noću, kako ljudi mogu zagrijati prostoriju i slična znanstvena objašnjenja

Mnoge nam stvari prođu kroz glavu kad učimo ili obavljamo neke druge zadatke. Za svaku stvar koja nas okružuje postoji znanstveno objašnjenje. Otkrijte je li neboder viši noću, kako funkcionira sticky note, što treba za zagrijati sobu i druge znanstvene teorije.

Teddy Bear, naslovna

Na današnji dan

Tragično porijeklo najslađih nam plišanih medvjedića

Na današnji je dan 1903. godine omiljeni plišani medvjedić prvi put reklamiran pod imenom „Teddy Bear“. Bez obzira na pomalo tragičnu inspiraciju koja se krije iza imena plišavaca, danas oni uveseljavaju i djecu i odrasle diljem svijeta.