Spektakularni Supermjesec

Večeras vas nakon 70 godina na nebu čeka neviđeni spektakl

Supermjesec

U noći s 13. na 14. studenog uperite svoje oči prema nebu jer ćete imati priliku vidjeti najveći i najsjajniji Mjesec u posljednjih 70 godina.

U noći s 13. na 14. studenog uperite oči u nebo koje nam priprema besplatni spektakl koji ćemo pamtiti! Za to postoji i više no divan razlog – svjedočit ćete najsjajnijem i najvećem Supermjesecu nakon 70 godina! Riječ je o najmanjoj udaljenosti između Zemlje i Mjeseca (356, 509 kilometara) od 1948. godine

Da bi Mjesec bio Supermjesec, mora biti pun i mora biti blizu Zemlje. On se, naime, oko Zemlje kreće u ovalnoj orbiti i u jednom je trenu bliže, a u drugom dalje od Zemlje. Položaj Mjeseca najbliži Zemlji zove se perigej, dok se najdalji naziva apogej. Kada se Zemlja, Mjesec i Sunce poravnaju u tom perigeju, dobivamo dojam da je Mjesec veći i sjajniji, odnosno postaje Supermjesec.

Dakle, on će večeras biti sjajniji i veći nego što ćete ga ikada imati prilike u životu vidjeti! Supermjesec sličan večerašnjem moći ćemo sljedeći put vidjeti tek 14. studenog 2034. godine No, ako propustite večerašnji, sljedeći, ali manji, očekuje nas 14. prosinca. Tog će dana kiša meteora Geminidi koja s njime dolazi biti manje vidljiva nego inače.

Gledajte na to i s kozmičke strane: svakoga mjeseca imate priliku doživjeti novi početak, a namjere koje ste postavili u određenoj mjesečevoj fazi mogu dobiti specifične osobine te faze mjeseca. Ovo je prilika da ostanete usredotočeni na kozmičke struje i da plovite s tokom jer – Mjesec se puni i prazni, i to je konstanta u kaotičnom vremenu. Svaka je mijena prilika za postavljanje novih ciljeva i za približavanje većoj misteriji.

Ne propustite ovu jedinstvenu priliku (Super)Mjeseca, iako je riječ o optičkoj iluziji, i uživajte u njegovom punom sjaju i veličini! 

Komentari na članak

Vezani članci

Dino i Rami

Putopis

Autostopom iz Španjolske u Andoru

Nikada prije nisam Uskrs proveo daleko od kuće, kao ove godine kad sam se odlučio preseliti u Valenciju (u Španjolsku) na neodređeno vrijeme. A budući da, očito, u svijetu putnika i zaljubljenika u avanturu svaki praznik predstavlja novu priliku za „put pod noge“, Rami i ja odlučili smo zgrabiti jednu takvu i posjetiti jednu od najmanjih svjetskih zemalja – kneževinu Andorru.

Sladoled

Na današnji dan

Zanimljivosti o smrznutoj slastici koja vraća osmijeh na lice

Omiljena smrznuta slastica slavi svoj dan, a posvećen joj je i cijeli srpanj.

Čokolada 2

Svi vole čokoladu!

Nevjerojatni pozitivni učinci čokolade

Omiljeni slatki užitak za pripadnike svih dobnih skupina svakodnevno se prodaje i konzumira u ogromnim količinama. Osim što učinkovito rješava želju za slatkim, popravlja raspoloženje, može nam poboljšati zdravlje i pomoći u mršavljenju.

Teretana, vježbanje

Zdrava prehrana

Proteinski shakeovi i nisu tako dobri za studente koji žele isklesana tijela

Danas je među mladom populacijom razvijen trend konzumiranja različitih dodataka prehrani, a pogotovo proteina i proteinskih shakeova jer oni doprinose brzom razvoju mišića i mišićne mase. Unatoč njihovoj masovnoj konzumaciji, malo se zna o štetnosti koju prevelik unos ovog nutrijenta može izazvati .

Margarita

Na današnji dan

Osvježavajuća margarita podsjeća na ljeto i nepregledne pješčane plaže

S obzirom na to da je tek veljača, a vi ste siromašan student koji neće tako brzo u Meksiko, dajemo vam alternativu. Pokušajte s cimerima, kolegama, mamom i tatom stvoriti najbolji recept za margaritu!