Prehrambene navike studenata

Top 5 jela koja smo počeli jesti tek kad smo krenuli na faks

Autorska fotografija / Tonči Gabelić

– Kad me brat na prvoj godini faksa vidio kako u menzi jedem juhu od cvjetače, pitao me tko sam i što sam učinila s njegovom sestrom. Juhe i variva sam zavoljela više od ičega. – rekla nam je Mirta, studentica hrvatskog jezika i književnosti. 

Vrijeme fakulteta vrijeme je mnogobrojnih promjena, a jedna od najvećih zbiva se u studentskim prehrambenim navikama. Donosimo vam top 5 jela koja smo krenuli jesti tek kad smo krenuli na faks. 

Krpice sa zeljem

Krpice sa zeljem, tradicionalni obrok koji su radile naše bake i od kojeg smo često bježali kad smo bili djeca, tijekom faksa postaju pravo utočište za sve one kojima nedostaje domaća kuhinja, ali i za sve one koji ponekad žele promjenu u sadržaju svog tanjura jer im je dosadio krumpir u svim mogućim varijantama kao prilog uz sva jela.

Tartar iz SC-a

Možemo se složiti kako su lignje, pommes-frittes i pohani sir iz brze menze SC-a najbolja stvar koju su nam donijele zagrebačke menze. Ipak, tek uz njihov kultni tartar postaju obrok kojeg se ne bi posramili ni profesionalni kuhari. Malo se šalimo, ali činjenica je da čak i oni koji ne vole ni krastavce ni majonezu uživaju u tartaru zagrebačkog SC-a.

Variva i juhe

Budimo iskreni, mnogi od nas kod kuće su ponekad preskakali juhu ili varivo, a počeli smo ih cijeniti tek kada smo nakon učestalih obroka od pohanog mesa shvatili blagodati jela na žlicu. Uz to, prosječno varivo s cijenom od oko 2 kn idealan je obrok kad treba uštedjeti.

– Kad me brat na prvoj godini faksa vidio kako u menzi jedem juhu od cvjetače, pitao me tko sam i što sam učinila s njegovom sestrom. Juhe i variva sam zavoljela više od ičega. – rekla nam je Mirta, studentica hrvatskog jezika i književnosti. 

Kava

Da, znamo da kava teoretski ne spada pod hranu, ali sjetite se samo koliko ste puta otišli na kavu umjesto u menzu, koliko ste puta doručkovali kavu ili ju pili kao snack tijekom učenja. Mnogi tek tijekom faksa razviju naviku svakodnevnog ispijanja kave, ali treba imati na umu da s njom ne treba pretjerivati.

Pohano povrće

Uz velike količine svih vrsta pohanog mesa, u menzama možemo pronaći još jedan fenomen – pohano povrće. Kod kuće rijetko tko jede pohanu cvjetaču, pohanu brokulu i pohane tikvice, a na meniju u menzama nalaze se svakodnevno. 

Komentari na članak

Vezani članci

Prženi kukci

Usudite se probati

FOTO: Neobična svjetska jela od šišmiša, zmija i tarantula

Da se u različitim kulturama različito jede, dokaz su ove vrlo neobične „namirnice”. Što je nama možda neprihvatljivo, u drugim kulturama je sasvim uobičajeno. Ovo su jela koja će vam se ili sviđati ili gaditi.

FOTO: Pixabay

Studentska prehrana

Objavljeno radno vrijeme osječkih studentskih restorana tijekom blagdana

U blagdanskom razdoblju restorani neće raditi po uobičajenom radnom vremenu, a na sam Božić i drugi dan Božića neće raditi uopće.

SCZG dvorište

Glad ne pita

Nesvakidašnji prizor u SC-u: poznati nogometaš jede u menzi!

Filip Krovinović na svojem je Instagram profilu objavio story koji jasno prikazuje kako je ispraznio tanjur u menzi zagrebačkoga Studentskog centra.

SC Split logo

Promotivni video splitskog Studentskog centra

VIDEO: Pogledajte kako izgledaju splitske menze, studentski domovi i Student servis

Pogledajte promotivni video splitskog Studentskog centra!

Sveučilišni kampus u Splitu

Studentska prehrana

Još jedan novitet u menzi oduševio studente; košta samo 1,40 kn

Obavijest splitskog SC-a o novitetu u menzi izazvala je niz pozitivnih komentara studenata. Posebno su oduševljeni oni koji paze na zdravu prehranu.