Prehrambene navike studenata

Top 5 jela koja smo počeli jesti tek kad smo krenuli na faks

Autorska fotografija / Tonči Gabelić

– Kad me brat na prvoj godini faksa vidio kako u menzi jedem juhu od cvjetače, pitao me tko sam i što sam učinila s njegovom sestrom. Juhe i variva sam zavoljela više od ičega. – rekla nam je Mirta, studentica hrvatskog jezika i književnosti. 

Vrijeme fakulteta vrijeme je mnogobrojnih promjena, a jedna od najvećih zbiva se u studentskim prehrambenim navikama. Donosimo vam top 5 jela koja smo krenuli jesti tek kad smo krenuli na faks. 

Krpice sa zeljem

Krpice sa zeljem, tradicionalni obrok koji su radile naše bake i od kojeg smo često bježali kad smo bili djeca, tijekom faksa postaju pravo utočište za sve one kojima nedostaje domaća kuhinja, ali i za sve one koji ponekad žele promjenu u sadržaju svog tanjura jer im je dosadio krumpir u svim mogućim varijantama kao prilog uz sva jela.

Tartar iz SC-a

Možemo se složiti kako su lignje, pommes-frittes i pohani sir iz brze menze SC-a najbolja stvar koju su nam donijele zagrebačke menze. Ipak, tek uz njihov kultni tartar postaju obrok kojeg se ne bi posramili ni profesionalni kuhari. Malo se šalimo, ali činjenica je da čak i oni koji ne vole ni krastavce ni majonezu uživaju u tartaru zagrebačkog SC-a.

Variva i juhe

Budimo iskreni, mnogi od nas kod kuće su ponekad preskakali juhu ili varivo, a počeli smo ih cijeniti tek kada smo nakon učestalih obroka od pohanog mesa shvatili blagodati jela na žlicu. Uz to, prosječno varivo s cijenom od oko 2 kn idealan je obrok kad treba uštedjeti.

– Kad me brat na prvoj godini faksa vidio kako u menzi jedem juhu od cvjetače, pitao me tko sam i što sam učinila s njegovom sestrom. Juhe i variva sam zavoljela više od ičega. – rekla nam je Mirta, studentica hrvatskog jezika i književnosti. 

Kava

Da, znamo da kava teoretski ne spada pod hranu, ali sjetite se samo koliko ste puta otišli na kavu umjesto u menzu, koliko ste puta doručkovali kavu ili ju pili kao snack tijekom učenja. Mnogi tek tijekom faksa razviju naviku svakodnevnog ispijanja kave, ali treba imati na umu da s njom ne treba pretjerivati.

Pohano povrće

Uz velike količine svih vrsta pohanog mesa, u menzama možemo pronaći još jedan fenomen – pohano povrće. Kod kuće rijetko tko jede pohanu cvjetaču, pohanu brokulu i pohane tikvice, a na meniju u menzama nalaze se svakodnevno. 

Komentari na članak

Vezani članci

Batak

Tamara Kordovan

Život je kratak, pojedi batak

Kao osoba s ograničenim budžetom jer studentske su satnice male isto kao i stipendije, nema posla, država je u banani, idem u "birtiju" popit pet piva jer mi je život užasan i nemam love, odlučila sam vam predstaviti najbolje namirnice i jela iz studentske kuhinje jer znam da to svakom studentu dobro dođe.

Menza na Sveučilištu Sjever, kampus u Koprivnici

Studentska prehrana

Sa Sveučilišta Sjever objašnjavaju razloge odgode otvaranja menze

Premda je planirano otvaranje studentske menze u Koprivnici u lipnju, ono je odgođeno za rujan. Sveučilište Sjever u priopćenju navodi i razloge tome.

Linija u menzi

U studentskoj glavi

O čemu razmišljamo dok čekamo red u menzi

Super, nema mjesta. Gdje ima soli i papra? Neću kraj tebe, djeluješ kao serijski ubojica. Sjest ću tu. Zašto nije bilo pohanog sira? Šta je ovo, koji đavo? Nije fino. Zašto sam dala 15 kn za ovo. Gladna sam ko vuk, može proći. Salata nije začinjena. Sad sam našla biti izbirljiva u vezi hrane. Nadam se da ima soli negdje. Naravno da ne. Mah, preživjet ću.

Filozofski fakultet u Zagrebu

Informirajte se i sudjelujte

Poziv na tribinu o menzi Filozofskog fakulteta

Potičemo vas da sudjelujete u tribini, iznesete svoj stav i izborite se za svoja prava!

Savski nasip

Josip Maslov

Studentski heroji

Svi oni su djelovali u ime revolucije, bilo na facebooku, bilo okupljeni na sastancima u vlažnim podrumima i svi oni su sanjali pobjedu uz pomoć mapa, planova, jeftinih politika i fantastičnih ideja i svi su oni zajedno razjedinjeni - prdnuli u vjetar.