Prehrambene navike studenata

Top 5 jela koja smo počeli jesti tek kad smo krenuli na faks

Autorska fotografija / Tonči Gabelić

– Kad me brat na prvoj godini faksa vidio kako u menzi jedem juhu od cvjetače, pitao me tko sam i što sam učinila s njegovom sestrom. Juhe i variva sam zavoljela više od ičega. – rekla nam je Mirta, studentica hrvatskog jezika i književnosti. 

Vrijeme fakulteta vrijeme je mnogobrojnih promjena, a jedna od najvećih zbiva se u studentskim prehrambenim navikama. Donosimo vam top 5 jela koja smo krenuli jesti tek kad smo krenuli na faks. 

Krpice sa zeljem

Krpice sa zeljem, tradicionalni obrok koji su radile naše bake i od kojeg smo često bježali kad smo bili djeca, tijekom faksa postaju pravo utočište za sve one kojima nedostaje domaća kuhinja, ali i za sve one koji ponekad žele promjenu u sadržaju svog tanjura jer im je dosadio krumpir u svim mogućim varijantama kao prilog uz sva jela.

Tartar iz SC-a

Možemo se složiti kako su lignje, pommes-frittes i pohani sir iz brze menze SC-a najbolja stvar koju su nam donijele zagrebačke menze. Ipak, tek uz njihov kultni tartar postaju obrok kojeg se ne bi posramili ni profesionalni kuhari. Malo se šalimo, ali činjenica je da čak i oni koji ne vole ni krastavce ni majonezu uživaju u tartaru zagrebačkog SC-a.

Variva i juhe

Budimo iskreni, mnogi od nas kod kuće su ponekad preskakali juhu ili varivo, a počeli smo ih cijeniti tek kada smo nakon učestalih obroka od pohanog mesa shvatili blagodati jela na žlicu. Uz to, prosječno varivo s cijenom od oko 2 kn idealan je obrok kad treba uštedjeti.

– Kad me brat na prvoj godini faksa vidio kako u menzi jedem juhu od cvjetače, pitao me tko sam i što sam učinila s njegovom sestrom. Juhe i variva sam zavoljela više od ičega. – rekla nam je Mirta, studentica hrvatskog jezika i književnosti. 

Kava

Da, znamo da kava teoretski ne spada pod hranu, ali sjetite se samo koliko ste puta otišli na kavu umjesto u menzu, koliko ste puta doručkovali kavu ili ju pili kao snack tijekom učenja. Mnogi tek tijekom faksa razviju naviku svakodnevnog ispijanja kave, ali treba imati na umu da s njom ne treba pretjerivati.

Pohano povrće

Uz velike količine svih vrsta pohanog mesa, u menzama možemo pronaći još jedan fenomen – pohano povrće. Kod kuće rijetko tko jede pohanu cvjetaču, pohanu brokulu i pohane tikvice, a na meniju u menzama nalaze se svakodnevno. 

Komentari na članak

Vezani članci

Menza

Koraci nakon gubitka iksice

Upomoć! Izgubio sam iksicu!

Ako izgubiš iksicu ili ti ju netko ukrade, postoje koraci koje trebaš slijediti. Ne brini, postupak nije kompliciran.

Željko Jovanović

Ministar Jovanović potpisao službenu odluku

Odobrena financijska sredstva za uređenje šibenske menze

Dokumentacija bi trebala biti gotova tijekom travnja, a potom će se izdati javni natječaj za izvođača radova. Očekuje se kako bi šibenska menza mogla biti otvorena već početkom akademske godine 2014./2015.

Sastanak direktora SC-a i direktorice prehrane SD Stjepan Radić

Studentski prosvjedi

Sastanak studenata sa sanacijskim upraviteljem prehrane SC-a

Zajednički prosvjed studenata održat će se 10. listopada 2013. u 10 sati na Trgu bana Jelačića te ovim putem pozivamo sve studente da nam se pridruže kako bismo zajedno u mirnom prosvjedu otišli do Markovog trga te tamo tražili povrat svojih studentskih prava.

Menzona

Mobilna aplikacija namijenjena studentima

Menzona: Zbogom lutanje po gradu, zbogom gladi

Sve informacije o zagrebačkim menzama na jednom mjestu

Jesti; izvor: https://pixabay.com/en/hunger-hungry-eating-cookie-413685/

Studentska prehrana

Sve tajne korištenja iksice u menzi

Znate li da na temelju triju razina subvencioniranja prehrane možete znati s koliko novca raspolažete i koliko proizvoda u jednom danu možete kupiti u menzi?