Prehrambene navike studenata

Top 5 jela koja smo počeli jesti tek kad smo krenuli na faks

Autorska fotografija / Tonči Gabelić

– Kad me brat na prvoj godini faksa vidio kako u menzi jedem juhu od cvjetače, pitao me tko sam i što sam učinila s njegovom sestrom. Juhe i variva sam zavoljela više od ičega. – rekla nam je Mirta, studentica hrvatskog jezika i književnosti. 

Vrijeme fakulteta vrijeme je mnogobrojnih promjena, a jedna od najvećih zbiva se u studentskim prehrambenim navikama. Donosimo vam top 5 jela koja smo krenuli jesti tek kad smo krenuli na faks. 

Krpice sa zeljem

Krpice sa zeljem, tradicionalni obrok koji su radile naše bake i od kojeg smo često bježali kad smo bili djeca, tijekom faksa postaju pravo utočište za sve one kojima nedostaje domaća kuhinja, ali i za sve one koji ponekad žele promjenu u sadržaju svog tanjura jer im je dosadio krumpir u svim mogućim varijantama kao prilog uz sva jela.

Tartar iz SC-a

Možemo se složiti kako su lignje, pommes-frittes i pohani sir iz brze menze SC-a najbolja stvar koju su nam donijele zagrebačke menze. Ipak, tek uz njihov kultni tartar postaju obrok kojeg se ne bi posramili ni profesionalni kuhari. Malo se šalimo, ali činjenica je da čak i oni koji ne vole ni krastavce ni majonezu uživaju u tartaru zagrebačkog SC-a.

Variva i juhe

Budimo iskreni, mnogi od nas kod kuće su ponekad preskakali juhu ili varivo, a počeli smo ih cijeniti tek kada smo nakon učestalih obroka od pohanog mesa shvatili blagodati jela na žlicu. Uz to, prosječno varivo s cijenom od oko 2 kn idealan je obrok kad treba uštedjeti.

– Kad me brat na prvoj godini faksa vidio kako u menzi jedem juhu od cvjetače, pitao me tko sam i što sam učinila s njegovom sestrom. Juhe i variva sam zavoljela više od ičega. – rekla nam je Mirta, studentica hrvatskog jezika i književnosti. 

Kava

Da, znamo da kava teoretski ne spada pod hranu, ali sjetite se samo koliko ste puta otišli na kavu umjesto u menzu, koliko ste puta doručkovali kavu ili ju pili kao snack tijekom učenja. Mnogi tek tijekom faksa razviju naviku svakodnevnog ispijanja kave, ali treba imati na umu da s njom ne treba pretjerivati.

Pohano povrće

Uz velike količine svih vrsta pohanog mesa, u menzama možemo pronaći još jedan fenomen – pohano povrće. Kod kuće rijetko tko jede pohanu cvjetaču, pohanu brokulu i pohane tikvice, a na meniju u menzama nalaze se svakodnevno. 

Komentari na članak

Vezani članci

Menza Index

I dalje bez uporabne dozvole

Vrata splitske menze Index još uvijek zatvorena

Unatoč obećanjima iz prosinca prošle godine o otvaranju odmah nakon Nove godine, splitska studentska menza i teretana i dalje nisu otvorene za studente. Problem je u tome što nema uporabne dozvole.

https://pixabay.com/en/alcohol-hangover-event-death-drunk-428392/

Preživjeti dan

Kako se boriti s mamurlukom nakon najvećeg slavlja u godini

Mnogi će prilikom slavlja posegnuti za kojom čašicom više, a niz kvalitetnih namirnica spriječit će negativne posljedice za organizam.

Linija u menzi

Studentska prehrana

Specifične prehrambene potrebe studenata konačno na repertoaru, posvećena im je tribina na Savi

Dana 30. siječnja u 19 sati u kinu Forum u sklopu Doma na Savi održat će se tribina Informiranje studenata sa specifičnim studentskim potrebama.

SCZG dvorište

Studentski centar Zagreb

Tijekom praznika bit će dežurne dvije zagrebačke menze, Student servis radi skraćeno

Tijekom nadolazećih praznika dvije studentske menze izmjenjivat će dežurstva, a Student servis i Poslovnica za smještaj u određene dane radit će skraćeno. Donosimo konkretan raspored rada zagrebačkog Studentskog centra.

Jadno povrće

Student Vulgaris

Student, pa još i vegetarijanac

Hrvatska je zemlja u kojoj 78 posto ljudi smatra vegetarijanstvo početnim korakom priključivanja sekti. Naravno, dio nemesojeda trenutno studira (ne samo na Filozofskom), što znači kako se većinom hrane u okolnim menzama. No, jesu li hrvatske menze prilagođene studentima koji ne jedu meso?