„Cvit Mediterana“

Stvari koje moraš napraviti kada dođeš u Split

Pogled s klupe

More je čisto, bistro, ima mnogo hlada... Kada uđete u more, pogled vam se pruža na predivnu marjansku borovu šumu, stari samostan u stijeni i nekoliko crkvica. Savršeno za uživanje...

Split je zbog svoje ljepote i unikatnosti s pravom nazivan Cvit Mediterana. To je grad u kojem se isprepliće staro i novo, antika i moderna, a u ljudima tradicija i bunt. Split je hrvatski Rim u malom, a ovo su mjesta koja moraš posjetiti kada dođeš:

1. Zvonik sv. Duje

Zvonik sv. Duje biser je arhitekture i jedan od najoriginalnijih na Jadranskoj obali. Njegova povijest seže još u 13. stoljeće kada je njegova gradnja započeta, a dovršen je tek 3 stoljeća kasnije. Budući da je građen kroz dug period, isprepliće se romanički i gotički stil te se nevjerojatno vizualno slažu što je inače jako teško za izvesti. Zvonik je vrlo atraktivna turistička destinacija jer je omogućeno penjanje na sam vrh s kojeg se pruža veličanstven pogled na Split. Cijena je simbolična, a pogled s vrha zaustavlja dah.

2. Marjan – Vidilica

Ako ste mislili da pogled na Split ne može biti ljepši od onoga sa Zvonika, prevarili ste se. Najljepši pogled na grad pruža se s marjanske Vidilice. Nalazi se na istočnoj strani Marjana, a do Vidilice se dođe stepenicama koje se pružaju od početka zapadne obale do vrha Marjana. Tamo se nalazi i kafić kako biste mogli uz svoje omiljeno piće uživati u pogledu na grad.

FOTO: Wikimedia

3. Okupaj se na Kašjunima

Iako su Bačvice i Žnjan jako popularne i lijepe plaže, marjanski Kašjuni imaju poseban čar. Nalaze se na jugozapadnoj strani park-šume Marjan i samim time obiluju zelenilom. More je čisto, bistro, ima mnogo hlada, a ako se zaželite sladoleda, na plaži se nalazi lounge bar i restoran. Kada uđete u more pogled vam se pruža na predivnu marjansku borovu šumu, stari samostan u stijeni i nekoliko crkvica. Savršena plaža za uživanje.

4. Pojedi sladoled u Hajduka

U Splitu se na sve vezano za Hajduk gleda s posebnim poštovanjem pa nije čudno da i ugostiteljski obrt nosi ime po tom klubu. Kultna splitska slastičarna sa najboljin sladoledon na svitu smjestila se u Matošićevoj ulici. Omjer cijene i kvalitete je u savršenom skladu, a ako želite, na svoj sladoled ćete dobiti divan čokoladni preljev – potpuno besplatno!

5. Pojedi ćevape u Pauline

Malo niže u istoj ulici nalazi se najbolja ćevabdžinica u Splitu – Kantun Paulina. Ta dražesna obiteljska radionica radi najbolje ćevape u gradu (iako autorica ovoga članka misli da su najbolji i na svijetu). Za razliku od sjevera Lijepe Naše, u Splitu se slabo jede kebab. Ono što bi također možda moglo biti čudno onima koji dolaze iz drugih dijelova Hrvatske je to da ćevapi nisu u somunu već u lepinji. Kako je obrt malen, nema mjesta za sjedenje (osim dvije klupice uza zid lokala, ali uvijek pune) pa se i ćevapi jedu stojeći. Ugodna atmosfera, ljubazno osoblje, prefina hrana. Što bi čovjek još mogao poželjeti?

6. Prošetaj Zapadnom

Zapadna obala spaja Rivu i Sustipan. Prekrasna šetnica savršena za ispijanje kave (bez popratnih mirisa kao na Rivi). Također, može se naći jako lijep kut s pogledom na Split za savršenu fotografiju! Ako se uputite iz smjera Rive prema Sustipanu, uočit ćete drvene ležaljke na kojima možete besplatno ležati i slušati more dok ispijate kultnu splitsku limunadu. Nakon što ste se odmorili, svoj put nastavite prema Sustipanu, na podu ćete primijetiti brončane pločice s imenima svih splitskih osvajača olimpijskih medalja.

7. Otiđi na poluotok Sustipan

Nakon što ste prošli Zapadnu obalu, doći ćete do male zelene oaze koja se zove Sustipan po srednjovjekovnom samostanu sv. Stjepana pod borovima. To je nekoć bilo groblje, no ono je srušeno i napravljen je prekrasan zeleni park s kojeg se pruža pogled na Split, Marjan i otoke. U podnožju se nalazi restoran Petra Graše pa vjerni fanovi mogu i tamo svratiti te se nadati da će vidjeti svog najdražeg pjevača.

FOTO: Pinterest

8. Peristil i podrumi

Najljepši dio Splita zasigurno je Dioklecijanova palača. Poseban je osjećaj šetati istim ulicama kojima su šetali stari Rimljani prije 1700 godina. Svima je poznato da je Split zapravo palača rimskog cara Dioklecijana koju je podigao oko 300. godine, a rodio se u Saloni, današnjem Solinu. Peristil je predstavljao svojevrstan glavni trg u palači na kojem bi car pozdravljao vojnike i puk. Jako je ugodno sjesti na stepenice koje okružuju Peristil, naručiti čašu crnog vina i slušati gitarista kako prebire po žicama i pjeva nježnu ljubavnu pjesmu iz 80-ih. Posebnu čar imaju i Dioklecijanovi podrumi do kojih se može doći ili s Rive ili spuštanjem stepenicama koje se nalaze na Peristilu. Dolje se nalaze štandovi s nakitom i suvenirima i taj je dio pristupačan svima, ali postoji i veliki dio podruma koji su pretvoreni u muzej i može se ući samo uz kupnju ulaznice.

Dioklecijanova palača, FOTO: Zvonimir Matutinović/Studentski.hr

Mističnost, antička povijest, bijeli mramor, opuštenost, klapski zvuci, fenomenalna kuhinja i mnogo sunca elementi su koji Split čine jednom od najpoželjnijih turističkih destinacija.

P. S. Ne zaboravite dotaknuti prst Grgura Ninskog i zaželjeti želju. Vidimo se!

Komentari na članak

Vezani članci

hajduk

Dan bijelog štapa

Studenti i sportaši zajedno za slijepe i slabovidne

Akciji su se, uz Udrugu slijepih i slabovidnih osoba, pridružili i igrači splitskog Hajduka te studenti Kineziološkog fakulteta. 

Panorama

Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Zagrebu

Otvorene su prijave za besplatan program postakademskog zapošljavanja

Studenti će se kroz program osposobljavati za pokretanje i vođenje gospodarskih i drugih subjekata. Prvi modul izvodit će se putem Ljetne škole koja će se održati od 11. do 22. srpnja 2016. u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu.

Stručni skup o plinu

Sveučilište u Splitu

Održan stručni skup o plinu

Bilo je riječi i o suradnji Sveučilišnog odjela za stručne studije s tvrtkom EVN Croatia, koja ima 30-godišnju koncesiju za izgradnju plinske distributivne mreže i opskrbu plinom u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Peristil u Splitu

Sunčani grad u božićnom ruhu

Split pripremio pregršt događanja ovog adventa

Split ponovno nudi iznimno bogatu adventsku ponudu za sve svoje stanovnike i posjetitelje. Dok se gradom širi miris bakalara, trgovi se pretvaraju u pozornice. Pravom božićnom ugođaju doprinosi mnoštvo kulturnih i zabavnih programa.

Susret mladih grada Splita u travnju – voditelji susreta

Susret mladih grada Splita s Hrvatskim Nadzemljem

Žena je kruna Božjeg stvaranja, poručili su mladi Splićani

Uigrani domaćini, mladi iz Hrvatskog Nadzemlja ni ovoga puta nisu razočarali prisutne te su pripremili po jedan skeč i film o biblijskim ženama, a svojim su humorom i šaljivim dosjetkama nasmijali cijelu dvoranu.