Održavanje života elektroničkog ljubimca

Spasite svoj mobitel od kvarova uzrokovanih vodom

Mobitel na stolu

Do sada su rijetki znali kako se ponašati u ovakvom slučaju, no uz našu pomoć možda će sada mnogi saznati kako se mobitel još uvijek može spasiti nakon pada u vodu.

Za onoga kome mobitel ni jednom u životu nije pao u vodu može se reći da je pravi sretnik. No, i ti pravi sretnici gotovo su sigurno bili svjedoci priča prijatelja, poznanika, članova šire i uže rodbine kojima je najbolji džepni prijatelj pao u zahod, bazen, more, potok ili negdje drugdje. Do sada su rijetki znali kako se ponašati u takvom slučaju, no uz našu pomoć i savjete možda će sada mnogi saznati kako se mobitel još uvijek može spasiti od kvara.

1. Izvadite mobitel iz vode

Izvadite mobitel iz vode što je brže moguće, zatim ga odmah isključite. Nemojte ga ponovno uključiti sve dok niste sigurni da je potpuno suh. Nemojte zaboraviti, voda koja je ušla u mobitel može izazvati kratki spoj.

2. Izvadite bateriju iz mobitela

Nakon što je mobitel izvađen iz vode, brzo izvadite bateriju jer će to smanjiti mogućnost oštećenja unutarnjeg dijela strujnog kruga. Sljedeći je korak pažljivo čišćenje cijeloga mobitela papirnatim ručnikom ili mekanom tkaninom.

3. Izvadite SIM karticu

Izvadite SIM karticu te dopustite da se suši sve dok mobitel ne bude ponovno spreman na upotrebu.

4. Isključite vanjske uređaje

Isključite i izvadite bilo kakve vanjske uređaje (primjerice, memorijsku karticu) jer oni pokrivaju rupe ili pukotine na mobitelu.

FOTO: Pixabay

5. Upotrijebite usisavač

Ako imate ručni usisavač, iskoristite ga za otpuhavanje vode iz mobitela. Kako biste se riješili vlage koja je ostala u uređaju, usisavajte svaki dio mobitela po 20 minuta. Nemojte držati usisavač preblizu mobitelu jer bi moglo doći do kvara.

6. Nemojte koristiti sušilo za kosu

Nemojte koristiti sušilo za kosu jer će ono potjerati vodu dublje u mobitel, što je opasno za temeljne elektroničke komponente uređaja. Topao zrak također može otopiti neke njegove dijelove.

7. Riža spašava situaciju

Mobitel možete osušiti stavljajući ga u plastičnu vrećicu ispunjenu rižom jer ćete se tako riješiti vlage. Također, postoji mogućnost da će riža upiti svu vodu iz mobitela i tako usporiti koroziju, odnosno hrđanje. Prije nego što stavite mobitel u plastičnu vrećicu, skinite poklopac i izvadite bateriju, te ih također stavite u vrećicu. Ova procedura traje dva do tri dana. Iako je puno vremena u pitanju, ubrzavanje ovog procesa samo će štetiti mobitelu. Dok se uređaj suši, okrenite ga s vremena na vrijeme kako bi se vlaga što bolje upila.

Osim riže, može se koristiti i silika-gel koji često može biti viđen u malim papirnatim vrećicama, u obliku kuglica, u novokupljenim kutijama od obuće. On zapravo još i bolje upija vodu. Nemojte zaboraviti provjeriti svoj mobitel svakih sat vremena prvih šest sati ovog procesa. Ako uočite vlagu na površini mobitela, ponovno ga prebrišite papirnatim ručnicima ili osušite ručnim usisavačem.

FOTO: Facebook

8. Upotrijebite papirnati ručnik

Izvadite mobitel nakon dva do tri dana iz vrećice te ga stavite na papirnati ručnik na najmanje 24 sata kako biste se riješili ostataka vode ako oni postoje.

9. Ponovno uključite mobitel

Nakon što je prošlo najmanje 24 sata, uvjerite se da je mobitel potpuno suh i čist te zatim stavite bateriju u njega. Obratite posebnu pozornost na čudne zvukove kada ga ponovno uključujete. Ako nešto čujete, to znači da nešto nije u redu s njime, naravno.

10. Provjerite bateriju

Ako mobitel izgleda suho ali se ne želi upaliti, možda je u pitanju prazna baterija. Napunite je, te probajte ponovno. Ako ni punjenje baterije nije pomoglo, odnesite mobitel na popravak. Ako imate jamstvo, nemojte skrivati pravi razlog kvara mobitela jer unutar uređaja postoje indikatori koji pokazuju kako je do njega došlo.

Komentari na članak

Vezani članci

Studentica uči

Lakše preživite prvu navalu kolokvija!

4 savjeta za lakše preživljavanje u vrijeme rokova

Vrijeme kolokvija je za mnoge stresno doba. Donosimo vam neke savjete kako ga lakše preživjeti.

ljutnja

Ljudska psihologija

Kako na miran i staložen način riješiti svaki konflikt

Konflikti su neizbježan dio svakodnevnog života, a za njihovo uspješno rješavanje iznimno je važno znati identificirati četiri tipa ljutnje: bihevioralnu, verbalnu, asertivnu ljutnju te pasivnu agresiju.

Putovanje

Savjeti za uštedu

5 trikova za jeftinije putovanje

Koliko često ste se pronašli kako scrollate po društvenim mrežama i gledate svoje prijatelje ili influencere kako uživaju na raznim, dalekim putovanjima i pitate se kako si to mogu priuštiti? Sanjate o avanturi koja će vam promijeniti život, kulturama koje možete doživjeti i zanimljivim ljudima koje možete upoznati? No, kada zavirite u vlastiti novčanik svi ti snovi padnu u vodu, ali ne mora biti tako.

Držanje za ruke

Da smo barem prije znali!

Savjeti o vezama koje biste si dali u mlađim danima

10 savjeta o vezama koje biste si vjerojatno preporučili da možete vratiti vrijeme.

2

Javna tribina „Cijepljen – biti ili ne biti?“

„Ni jedna odluka nije laka, a posebno ako se tiče našeg zdravlja ili zdravlja naših bližnjih“

Studenti FBF-a organizirali su javnu tribinu o cijepljenju na kojoj je sudjelovalo petero stručnjaka, a kojoj je cilj bio informirati studentsku populaciju i širu javnost o argumentima za cijepljenje i protiv njega.