A gdje je to, točno?

Smiješna strana življenja u malom mjestu

Naslovna

Ako ne dolazite iz većih ili poznatijih hrvatskih gradova, vrlo dobro znate kako je živjeti baš tamo. Posvećujemo tekst svim kolegicama i kolegama koji su barem jednom morali objašnjavati gdje je „to“ točno.

Hrvatska je relativno malena europska zemlja s otprilike četiri i pol milijuna stanovnika. Pored Rijeke, Zagreba, Osijeka i Splita, svi su čuli za Karlovac, Zadar ili Vukovar. No, koliko je vas čulo za Brdovec, Civljane ili Kanfanar? Ovaj tekst posvećujemo svima koji dolaze iz tih ili još manjih mjesta. Svima koji su morali objašnjavati da imaju vodu, struju i da se ne služe različitim domaćim životinjama kao prijevoznim sredstvima. Donosimo najčešće i najkomičnije situacije koje čine dio svakodnevice u manjim mjestima.

Gdje? Blizu čega? Ne, nije mi poznato.

Svaki put, ali svaki put ste morali izvući iz rukava zemljopisnu kartu i zaokružiti mjesto napisano malenim slovima. Nitko nije siguran gdje je vaše mjesto, a pogotovo kako doći do njega. I vama to neki put nije jasno. Ali, uhvatite se kako često spominjete izraze poput nije još asfaltirano.

PHOTO: Pinterest

Trgovine

U vašem mjestu postoji nekoliko dućana. Da biste došli do većeg trgovačkog centra, morate se voziti pola sata autom ili mijenjati dva autobusa. Tako ste osuđeni kupovati namirnice u obližnjem lokalnom marketu. To vam predstavlja napor iz nekoliko razloga. Prvi je razlog što tamo uopće nema velikog izbora artikala. Drugi je razlog što ćete tamo uvijek sresti nekog od prijatelja vaših roditelja koji će vas pitati kako je na faksu. Ako i ne sretnete nekoga, velika je mogućnost da netko od njih radi na blagajni. No, najveći je razlog zbog kojeg ne volite lokalni market, kafić ili restoran (ovo posljednje znači da ste iz malo većeg mjesta) radno vrijeme. 

PHOTO: Pinterest

Alkoholna okupljanja

U vašem se mjestu (možda) nalazi osnovna škola s igralištem. Tamo ste se znali igrati kao djeca. Kao malo veći, tamo ste s nekoliko prijatelja probali prvu pivu. Zatim ste postali stariji i bilo vam je potrebno vam mjesto za opuštanje gdje ne morate nužno plaćati novu rundu samo da vas ne bi izbacili iz kafića. Treba vam sigurna lokacija za ekipu. Pod uvjetom da u vašem mjestu uopće postoji dovoljan broj stanovnika vašeg godišta da biste se uopće zvali ekipa. I nema te lokacije. Jednostavno ne možete pronaći mjesto za okupljanje bez da vas s prozora gleda nekoliko baka, jedna sumnjiva mama i nekoliko tetki s tatine strane. Zato se skrivate u nečiju garažu. Po mogućnosti, u susjednom mjestu. Najgore od svega, iako vas je malo, svejedno postoje ljudi iz osnovne ili srednje škole koje baš i ne obožavate, a velika je mogućnost da ih sretnete.

PHOTO: Pinterest

Internet i mobitel

Iako živimo u vremenu kada su društveni mediji glavni oblik komunikacije, vi se u 21. stoljeću još uvijek borite s vlastitom telefonskom mrežom. Pravi je doživljaj kada vas nazove kolegica kako bi vam javila da je saznala kada je ispit (vaš internet to nije dozvolio), a vi onda morate trčkarati iz sobe u kuhinju i na balkon da „ulovite“ bolji signal. Da, znamo, mnogo vas se s ovim nije još susrelo i smatra to nečim iz, možda, 90-ih. Ali, pouzdano znamo da ovakvi slučajevi postoje. Primjerice, često dolaskom kiše vama odlazi internet. Vaše selo ima kablove iz 80-ih godina prošlog stoljeća (možda i kojeg stoljeća prije) koji jednostavno nisu dorasli brzinama koje prelaze pola megabajta po sekundi. Tako je gledanje novog nastavka vaše omiljene serije online jednostavno nemoguća misija.

 

PHOTO: Memecenter

Auto

Puno se puta pitate kako bi vam izgledala svakodnevica da nemate položen vozački. Gdje god krenuli, potreban vam je auto. Budući da živite u malom mjestu gdje je nemoguće naći studentski posao, čitava vam ušteđevina odlazi na gorivo. To vam gorivo treba za odlazak na kiosk koji je otprilike 50 kilometara izvan vašeg mjesta stanovanja. Ako živite na nekom od područja gdje zna biti i snijega, tek ste onda u gužvi. Svakog vas jutra čeka problem odleđivanja vrata. I kašnjenje. Jer naravno da ćete u ovoj situaciji kasniti. Znate da živite u manjem mjestu kada vam se pokvari nešto na autu, a vaš je mjesni mehaničar zauzet sljedeća tri mjeseca. Autodijelove morate naručivati s interneta, a centrala za taksi, naravno, nikada nije čula za vaše prebivalište.

PHOTO: Memecenter

Vijesti

Iako nemate internet, vijesti vam ne promiču. Dežurne bakice na svojim prozorima obavještavaju vas o aktualnim novostima brže od bilo kojeg internetskog portala. Prije nego što ulovite vikend da dođete doma s fakulteta, već znaju koji ste kolokvij prošli (ili niste) i kojoj ste kolegici ili kolegi zapeli za oko. Dežurni izvjestitelji u vašem mjestu znaju apsolutno sve. Osim možda podatka o tome kako poboljšati internetsku vezu.

PHOTO: Pinterest

Komentari na članak

Vezani članci

back to the '90s

Bezbrižna vremena djetinjstva

18 razloga zbog kojih je vaš život bio bolji u devedesetima

Ako ste i vi dijete devedesetih, ukrcajte se u naš vremeplov i podsjetite se svih divnih stvari zbog kojih je vaš život tih godina bio sjajan.

Traveling couple

Životna „to-do” lista

Pitat će te starost, gdje ti je bila mladost

Mladost iskoristite na najbolji mogući način jer bi vam se, u protivnom, moglo dogoditi da ostatak života provedete pitajući se što bi bilo kad bi bilo. Zato vam donosimo popis stvari koje morate napraviti dok ste još mladi jer poslije možda nećete imati vremena, a ni prilike.

Svjetski savez mladih Hrvatska

Svjetski dan posvećen osobama s Downovim sindromom

SSMH upozorava: Društvo umanjuje dostojanstvo ranjivih

Svjetski savez mladih Hrvatska želi naglasiti da sva ljudska bića od trenutka začeća imaju pravo na život. Shodno tome, pozivaju sve, posebno donositelje odluka, da stanu iza svakog ljudskog života, a posebno onih najranjivijih – nerođenih.

Pokaži mi novac

Nije nam lako

13 situacija u kojima ćete se pozvati na onu „Ja sam student“

Kao studenti često se pokušavamo izvući iz neugodnih situacija i najčešće se izvlačimo upravo uz izliku da smo studenti

Meditacija

Duhovna vježba

Meditacija kao ključ zdravoga života

Stres zbog fakulteta ili nekih drugih situacija u vašem životu loše utječe na vaše zdravlje i svakodnevno funkcioniranje. Stoga je bitno svakoga dana odvojiti vrijeme za meditaciju pomoću koje ćete ostvariti pozitivne rezultate.