Neverbalna komunikacija

Popis zanimljivih pokreta koji su dokaz nevjerojatne psihičke sličnosti svakog čovjeka

Facial expression

Želite li impresionirati osobu koja vam se sviđa, pokušajte se riješiti nesigurnosti i uspravite se. Tako se automatski uvlači trbuh i smanjuju podočnjaci. Budite svoji jer se svaka vaša „mala laž" može otkriti preko vaših izraza lica ili gesti.

Iako su gotovo sva ljudska ponašanja kulturalizirana, tj. naučena ovisno o podneblju gdje smo odrasli, postoje brojna neverbalna vladanja koja su zajednička čitavoj ljudskoj vrsti. Još je u povijesti bilo poznato da je neverbalna komunikacija transkulturalna, a Kvintilijan je naučavao da su geste jezik čitava čovječanstva.   

U svakodnevnom životu (ne)svjesno primjećujemo načine na koji se drugi kreću, izražavaju (preko odjeće, šminke, frizure...) te kako sve to postaje dijelom njihova identiteta. Ono što je zanimljivo jesu sitnice kojima pojedinci odaju lažu li, imaju li tremu i boje li se, sviđa li im se netko ili pak nisu u dobrim odnosima s nekim. Donosimo vam deset zanimljivih pokreta koje želite izbjeći ili ih početi prakticirati želite li se svidjeti sugovorniku. 

Neki od neverbalnih znakova laganja tako mogu biti:  

  • češće i izražajnije gutanje u odnosu na osobe koje govore istinu

  • smanjeno korištenje pokreta rukama i njihovo kontroliranje te ukočeno držanje 

  • rjeđe treptanje, češće lizanje usana 

  • često dodirivanje i trljanje nosa te neprikladan smijeh i često osmjehivanje. 

Ako osoba pri odlučivanju gurne olovku ili prst u usta odaje svoju nesigurnost u odluku i potrebno je ponoviti uvjeravanje osobe. 

Gesta stavljanja ruku iza glave, križanja nogu te naslona na stolicu je upravo gesta kojom osoba šalje signal kako sve zna, ima visoko mišljenje o sebi i svojim sposobnostima, izražava svoj nadmoćan stav.

Kako bi muškarci u društvu žena pokazali agresivan dominantan muški stav posežu za stavljanjem ruku na bokove. Ovaj je pokret nazvan stavom prema cilju jer odaje da je osoba spremna za suočavanje s izazovima pobjede. Obrambenim stavom, prekriženim rukama preko prsa, također mogu pokušati osvojiti djevojku, no u većini su slučajeva ljutiti ili nezainteresirani. 

Allan Pease smatra da su žene svjesne svojih udvaračkih kretnji, a da muškarci imaju smanjenu sposobnost opažanja, slijepi su na signale koje im one upućuju.  
Ako muškarac tijekom komunikacije stoji i pritom se na nešto oslanja, njegove se noge šire čime naglašava svoje prepone. S druge strane, žene su kreativnije u zavođenju. Navodno su sklone pokazivati svoja zapešća koja prema nekim stručnjacima pripadaju u vrlo erotične dijelove tijela, a najerotičniji pokret im je sjedenje s prekriženim nogama

Pri susretu i mimoilaženju suprotnih spolova dolazi do uspravljanja tijela, uvlačenja trbuha i izbacivanja prsa te napinjanja mišića i, nećete vjerovati, smanjivanja podočnjaka. 

Osoba koja nosi naočale nerijetko sugovornike promatra iznad okvira, a u tom se trenutku stvara dojam o snažnoj, pametnoj i autoritativnoj osobi, ali i osjećaj kritičkog ocjenjivanja te je sugovornikova automatska reakcija križanje ruku preko prsa u znak obrane.  

Karakter pušača može se lako odrediti po načinu na koji otpuhuje dim. Nadmoćna i sigurna osoba dim otpuhuje prema gore, dok ona manje samouvjerena i nepovjerljiva osoba dim otpuhuje prema dolje.  

Igrajući se naušnicom i/ili ušnom resicom osoba se smiruje, a istodobno izgleda nervozno. Ovu kretnju koriste i žene pri zavođenju.  

Kaže se da su oči ogledalo duše. Mnogi teoretičari smatraju da je upravo vid najvažniji i najtočniji signal u komunikaciji. Pri uzbuđenju zjenice se mogu raširiti i četiri puta više od normalne veličine. Suprotno tome, ljutito i negativno raspoloženje rezultirat će sužavanjem zjenica.  

Čitajući neverbalnu komunikaciju, moguće je upasti u zamke. Naime, isti signal može imati više značenja, kao što i različiti znakovi mogu značiti isto. Važno je u obzir uzeti okolnosti u kojima se komunikacija odvija te se usredotočiti na grupe znakova, a ne na jedan od njih.  

Komentari na članak

Vezani članci

https://pixabay.com/en/couple-love-friends-bench-park-791461/

Male tajne „popularnih“ ljudi

Trikovi koji će pomoći introvertima da se snađu u društvu

Nekoliko je trikova koji se mogu upotrijebiti za razvijanje socijalnih vještina. Važno je samo ovladati neverbalnom komunikacijom.

Govornička škola 2016.

Debatni klub EFZG i Hrvatska udruga mladih

Uspješno održana druga Govornička škola

Sudionici su stekli znanja o neverbalnoj komunikaciji, prezentacijskim vještinama, naučili su kako biti uvjerljivi pred publikom te kako steći samopouzdanje, učili su kako osnažiti glas pomoću vježbi za glas i izgovor. Također, slušali su predavanje o tome kako biti motivirajući lider.

Geste ruku

Jednostavna komunikacija

FOTO: Put oko svijeta gestama ruku

Geste ruku osnova su koju morate znati za odlazak u neku stranu državu, a značenja tih gesti mogu biti različita ovisno o narodu.

Ljubaznost

Na današnji dan

FOTO: Ljubaznost ne košta ništa, a znači puno

Svjetski je dan ljubaznosti. Uveselite nekoga gestom ljubaznosti. Popravite dan i sebi i njemu.

Neverbalna komunikacija

Neverbalna komunikacija

Sedam pogrešaka u govoru tijela koje druge mogu udaljiti od vas

Nemojte si dopustiti da govorom tijela pokazujete nervozu i nedostatak samopouzdanja. Ispravite pogreške i zadivite potencijalnog poslodavca ili partnera!