Povratak u prošla vremena

Popis stvari koje su nam se prije 20 godina činile izrazito važnima

djeca jedu

Lijepo je prisjetiti se onoga što nam je u djetinjstvu zaokupljalo pažnju. Neke stvari činile su se izrazito bitnima te nismo ni pomišljali kako će sve izgledati za nekoliko godina.

Kad pogledamo unazad otprilike 20 godina, shvaćamo koliko su nam bile bitne neke stvari koje danas više nisu ni u uporabi ili su ih zamijenile bolje inovacije. Rane 2000-e bile su godine djetinjstva većine današnjih studenata. Zato se mnogi sa smiješkom na usnama prisjećaju nekih stvari koje su nam bile izrazito važne u životu i za koje smo mislili da će zauvijek ostati tako. 

Disketa i CD

U to vrijeme tehnologija još nije bila razvijena kao danas. USB-stickovi došli su tek kasnije, dok su se prije za pohranu podataka koristile diskete, a onda CD-i. Za razliku od današnjih stickova s velikom memorijom, disketa i CD imali su puno manji prostor pohrane. Čak i ona najrazvijenija disketa, tri i pol-inčna mikrodisketa imala je memoriju od 1.44 MB. No, takve su nam stvari izgledale očaravajuće i najveća nam je briga bila da uspijemo spremiti sve što nam je potrebno, a da stane u memoriju.

Fotoaparat

Isto tako ograničavali smo se i fotografijama. Digitalni fotoaparati, koji su nas svojom pojavom također očarali, imali su za ono vrijeme veliku memoriju, no svejedno ne dovoljnu za sve naše fotografije. Zato smo birali samo najbolje slike koje će ostati pohranjene, a ostale brisali kako bi se oslobodio prostor za nove. Uspjeti fotografirati sve što želimo i imati dovoljno memorije činila nam se zahtjevna te vrlo važna stvar.

Tehničke olovke

Onaj tko je koristio običnu olovku bio je i sam običan, a onaj tko je pisao tehničkom olovkom bio je cool. Nekima je na popisu želja bila samo jedna tehnička olovka. Onima koji je nisu imali činila se kao dragocjeno otkriće. Nismo mogli ni zamisliti da ćemo jednog dana moći svi pisati njima te si priuštiti i više njih.

Čitač brojeva

Izrazito bitna stvar bila je znati tko nas zove kad zazvoni telefon. Uz čitač brojeva osjećali smo se kao detektivi ili proroci. Ovaj se izum doimao vrhuncem tehnologije, a našem zadovoljstvu nije bilo kraja. Kada bismo vidjeli broj prijatelja koji nam je dosađivao, mogli smo izbjeći razgovor s njim tako da se mama javi i kaže da nismo kod kuće. Kako smo voljeli ovu stvar!

Internet spojen na telefon

Prije svakakvih internetskih usluga koje danas koristimo povoljno, prije dva desetljeća morali smo se spajati na internet preko telefonske linije, koja bi bila onemogućena tijekom korištenja interneta, a i cijene minuta provedenih online bile su visoke. Zato smo morali biti brzi i kratki prilikom pretraživanja. Kako nam se samo činilo dragocjeno vrijeme provedeno surfajući.

Tetovaže u žvakama

Ova stvar nije povezana s tehnologijom, no jednako nam je bila važna. U Chunga-lunga i sličnim gumama žvakačama nalazila se sličica koja se mogla prilijepiti na kožu, tzv. tetovaža. Ta je stvar bila nešto najuzbudljivije u djetinjstvu. Neizmjerno je važno bilo dobiti dobru tetovažu, a proces izrade tetovaže bio je još važniji: ne previše vode, a dovoljno da se ravnomjerno zalijepi.

Poklon uz proizvod

Koliko smo samo željeli da mama kupi omekšivač uz koji se dobiva plišana igračka ili magnet. Još i danas na našim hladnjacima stoji mali plišani medvjedić Cocolino koji na nožicama ima magnet. Takvo što bilo nam je neopisivo vrijedno, posebice jer je bilo poklon uz kupnju. Nije nam bilo manje drago ni dobiti čašu u kojoj su stajale Nutella ili Linolada. Kad je nestalo tog ukusnog namaza, ostala je čaša iz koje smo ponosno pili.

Serije na TV-u

U ono vrijeme serije su se vezale isključivo uz televiziju. Stići doma na vrijeme kad počne serija i čekati cijeli jedan dan da saznamo što se dalje zbilo bila je prava misija. Nitko nije ni pomislio da će za nekoliko godina moći otvoriti internetsku stranicu i pogledati, ako želi, i cijelu jednu sezonu.

Komentari na članak

Vezani članci

Instant Video

Oduševljenje korisnika

Facebook Messenger novim dodatkom drži korak sa Snapchatom

Nova opcija Facebook Messengera trebala bi uskoro biti dostupna u Hrvatskoj za iOS i Android pametne telefone.

25 stvari iz 90-ih o kojima je svaka cura sanjala

Uspomene iz djetinjstva

FOTO: 25 sitnica iz 90-ih o kojima je svaka cura sanjala

Sjećate li se kako je Xena bila cool ili kako ste zaluđeno čitali OK! časopis dok ste slušali Britney Spears? Ovaj vas tekst vraća u ta vremena!

Ljubomora

(Negativne) emocije

Sve o zelenom čudovištu zvanom ljubomora

Saznajte što je ljubomora, koji su njeni uzroci, je li ona nužno loša, ali i kako je suzbiti.

Crtići

Povratak u prošlost

Zanimljivosti o crtićima iz djetinjstva koje sigurno niste znali

Koliko god godina imali, crtane filmove pogledamo svi s vremena na vrijeme. Iako smo kao djeca jedva čekali crtiće ujutro i vikendom, i sada nam može biti zanimljivo pogledati ih kao razbibrigu od svakodnevnih aktivnosti kako bismo se nasmijali i opustili.

Virtualna stvarnost u Klubu Zona

Virtualni svijet u Klubu Zona

Uspješno izvršeno još jedno putovanje u svemir

Brojni zainteresirani Splićani imali su priliku vidjeti u Klubu Zona koliko je široka primjenjivost tehnologije za virtualnu stvarnost. Nisu skrivali oduševljenje viđenim.