Prva pomoć za ljubav

Poboljšanjem komunikacije do stabilnije veze

https://pixabay.com/en/engagement-couple-romance-bike-1718244/

Svatko od nas ima određene osobine i ponekad se nađemo u vezi s osobom koja nam je potpuno u suprotnosti. Saznajte kako baš u takvoj vezi poboljšati komunikaciju i doživjeti sljedeću godišnjicu.

Komunikacija je nerijetko zanemaren pojam koji vam može pomoći da odličnim načinom riješite svaki mogući nesporazum. Nije komunikacija samo kada međusobno šaljete poruke za dobro jutro, ona je puno više od toga. Komunikacija je ključ za svaki zdravi odnos, a ovdje ćemo se posebno posvetiti načinu na koji možete kvalitetnije komunicirati s vašom drugom polovicom.

Zamijenite dopisivanje pravim razgovorom

Nalazimo se u svijetu gdje se većina komunikacije odvija preko različitih društvenih medija. Popularni Messenger zamijenio je davno zaboravljena pisma i sada mislimo da se sve može riješiti šaljući poruke preko njega, Vibera ili Whatsappa. I to je prva greška u komunikaciji. Nažalost, kada napišete poruku često shvatite što ste napisali i onda već bude kasno. Osoba kojoj ste poslali poruku obično potpuno krivo protumači napisano jer u tom trenutku vas ne vidi i ne čuje. Napisana riječ nikada ne može zamijeniti razgovor koji dvije osobe vode gledajući jedna drugu.

Psiholozi Sveučilišta Sjeverne Karoline ispitali su 395 studenata o načinu na koji se redovno čuju s partnerom. Istraživanje je pokazalo da upravo oni parovi koji međusobno komuniciraju preko različitih medija i aplikacija imaju najveću šansu za prekid. Iako se svi prilikom težih diskusija volimo sakriti iza ekrana, moramo izaći izvan ugodne zone. Parovi koji su navikli rješavati probleme uživo, uz sve one čudne pauze kada ne znate što biste rekli ili uz povremeno gađanje šlapama, najsigurniji su u budućnost veze.

FOTO: Pixabay

Četiri male čarobne riječi

Ako ste još u djetinjstvu morali naučiti četiri male čarobne riječi, čestitamo. Nalazite se u malenoj skupini današnjeg društva koja je čula za molim, hvala, izvoli i oprosti. U kontekstu komunikacije ove riječi zbilja otvaraju sva vrata. Studije provedene u suradnji Sveučilišta Sjeverne Karoline i Sveučilišta u Kaliforniji dokazale su važnost riječi hvala u vezama. Vrlo je bitno reći hvala vašem partneru, čak i za sitnice. Istraživanje je dokazalo da je ovo automatsko gorivo za uzlet vaše veze na bolju razinu. Nemojte reći hvala samo kada dobijete poklon. Iskoristite riječ hvala i kada vam vaš partner donese kavu ili vam kaže koliko mu značite.

Zamijenite ja sa mi

Studije dokazuju da su parovi koji se referiraju zamjenicom mi, umjesto ja, puno sretniji i dugovječniji zajedno. Prije nego što pretjerate, ne savjetujemo da čitavo vrijeme u razgovoru s prijateljima spominjete mi smo išli, mi smo došli, mi idemo. Ovo se odnosi na komunikaciju koju imate sa svojim partnerom, odnosno partnericom. Usmjerite pažnju pri razgovoru da se predstavljate kao entitet mi. Zašto? Znanstveno objašnjenje korištenja ove zamjenice potvrđuje da će njezino učestalo korištenje dovesti do nesvjesnog ubrzanja rada vaših srca. Dakle, zamjenica mi upravo je postala znanstveno dokazani afrodizijak.

FOTO: Pixabay

Zato vam želimo uspješnu vezu, puno godišnjica i puno, puno, zamjenica mi. Ne zaboravite da komunikacijom ne radite samo na poboljšanju veze, već i na vlastitom napretku. Najvažnije je osjećati se potpuno te znati izraziti svoje osjećaje i pokazati to partneru. Ljubavne su veze pored smijeha, zabavljanja i poneke svađe neprestano unapređenje vlastitog karaktera. 

 

Komentari na članak

Vezani članci

Anketa: Veza na daljinu

„Studentologija: zavodljive istine o ljubavnim navikama“

Provjeravamo istinitost tvrdnje „daleko od očiju, daleko od srca“

Kako održavati vezu na daljinu zdravom i funkcionalnom, recite nam u novoj anketi u sklopu najvećeg studentskog istraživanja o ljubavi.

Citat iz filma 8

Životne lekcije iz filmova

10 inspirativnih filmskih citata

Iz filmova možemo svašta naučiti, kakva stvarnost može, a i ne mora biti. Donosimo vam deset citata koji nam mogu poslužiti kao životne lekcije.

Agencija 404

Predavanje i diskusija u Sveučilišnom centru Varaždin

Bivši studenti Sveučilišta Sjever govore o budućnosti (vizualnih) komunikacija

Alumni Sveučilišta Sjever koji danas rade u agenciji 404 govorit će o svom profesionalnom putu, ali i o tome kako kreativno (ne)komunicirati pred svima zainteresiranima u prostorijama Sveučilišnog centra Varaždin.

https://pixabay.com/en/lovers-moon-love-couple-flower-3640828/

Ljubav je u zraku

7 malih stvari koje vam pokazuju hoćete li ostarjeti zajedno

Tajne za održavanje veza nalaze se u malim stvarima. Ukoliko vi i vaš partner/ica prakticirate ovih sedam stvari sa popisa i njihove varijacije, mogućnost da vaša veza potraje dugo i da ta osoba postane ona s kojom ćete ostarjeti iznimno se povećava.

Karting za dvoje

Nagradni natječaj

Karting Arena Zagreb i Studentski.hr nagrađuju najluđe odgovore na pitanje što je ljubav!

Ususret Valentinovu pitajte svoje partnere, prijatelje ili članove obitelji što je za njih ljubav, a ako budu dovoljno ludi, njihovi će vas odgovori možda smjestiti u karting bolid i pružiti vam pravi adrenalinski užitak za Valentinovo. Igramo se do 13. veljače u ponoć.