Problemi na radnom mjestu

Pet znakova da vas vaš pripravnički mentor iskorištava

5 znakova da vas vaš pripravnički mentor iskorištava

Stažiranje je važan period prilagodbe tržištu rada. Nemojte dopustiti da vas kolege iskorištavaju na radnome mjestu.

Period stažiranja je iznimno važan za sve pridošlice nemilosrdnom tržištu radne snage. Često se radi ni za kakva primanja, rad je sveobuhvatan, ali se dobivaju vrijedni uvidi u sam posao ili samu struku. S obzirom na to da pripravnici nemaju radnog iskustva, postoji tendencija da ih se prenatrpa poslom. Ipak, bez obzira na to što ste pripravnik, morate se znati zaštiti na radnome mjestu. Ovo su pet znakova da vas vaš pripravnički mentor iskorištava.

1. Vaš mentor očekuje od vas da ostajete zadnji na poslu

Raditi koji sad duže kako biste odradili posao u odgovarajućem roku je normalno. No, ako ova praksa postaje svakodnevica, pristojno recite svome mentoru da vas ubuduće informira ako ćete morati ostajati duže. Ako izignorira vaš zahtjev, podsjetite ga da ste potpisali ugovor na određeni broj sati i da vi ne možete sustavno ostajati prekovremeno.

FOTO: Pixabay

2. Obavljate previše poslova

Iako se od pripravnika očekuje da idu po kavu, nose ugovore na drugi kraj grada ili obavljaju sitne poslove za svoje nadređene, postoji limit o količini takvih poslova koje možete raditi. Ako su ti poslovi osobne prirode kao što je sustavno ići po kavu šefu ili ići mu pokupiti robu iz kemijske čistione, svakako mu se obratite s tim problemom. Ako ste zabrinuti zbog izravne konverzacije, slobodno nadređenom pošaljite email. Tako će vaš nadređeni biti svjestan problema i vaše je vrijeme vrijedno i treba vas se tretirati jednako kao i sve druge zaposlenike.

3. Vaš mentor vam ne daje povratnu informaciju

Najbolji dio pripravničkog staža je to što se upoznajete s poslom i što dobivate uvid u funkcioniranje različitih sfera poslovanja unutar firme. Vaš mentor trebao bi vam dati povratnu informaciju o vašem radu. Zbog toga slobodno podignite glas i tražite povratnu informaciju. Ako ne znate što radite krivo, nikad nećete znati što radite dobro.

4. Izvršavate iste zadatke za koje je drugi zaposlenik plaćen

Iako je pripravništvo izvrsna odskočna daska za tržište rada ili za dobivanje stalnog zaposlenja u firmi, svakako imajte na umu da vi ne biste trebali izvršavati istu količinu posla kao i osoba koja je zaposlena u firmi na puno radno vrijeme. Zbog toga imajte na umu da date onoliko vremena i truda koliko ste se i dogovorili s vašim mentorom.

Mobitel na stolu, FOTO: Pixabay

5. Niste uključeni u izlaske s kolegama s posla

Kao pripravnik, vi ste vrijedni član tima i trebali biste biti uključeni u sve timske aktivnosti. Iako su neke aktivnosti isključivo za zaposlenike,vi biste svakako trebali biti uključeni u izlaske na kave ili piće s kolegama s posla. Ako vas ne zovu, probajte se pozvati sami.

Komentari na članak

Vezani članci

Leap Summit 2016

Leap Summit Zagreb 2016.

Na zadnjem danu Leap Summita govornici motivirali mlade da mijenjaju svijet

Na zadnjem danu Leap Summita moglo se čuti mnoštvo motivacijskih poruka, korisnih savjeta i informacija za sve koji žele osnovati svoj "startup".

Isto

Sezona u punom jeku

10 situacija u kojima se mogu pronaći oni koji ovo ljeto rade sezonski posao

Brojni su studenti koji su ljeto odlučili iskoristiti na što bolji način i tako otišli nekamo raditi sezonski posao. Da je lako, sigurni smo da nije, kao i to da ponekad poželite odustati, ali vi ste unatoč svemu i dalje motivirani.

Pisanje, životopis, sastanak

Panel-rasprava u Centru za mlade grada Zagreba

Mladi s predstavnicima ministarstava otvaraju pitanje njihove perspektive na tržištu rada

Na panel-raspravi u Centru za mlade grada Zagreba mladi će s predstavnicima ministarstava, institucija i ureda analizirati sadašnje probleme i mogućnosti na tržištu rada te sagledati što je poduzeto i što se planira poduzeti radi poboljšanja njihova položaja.

Ljetna praksa u Erste banci za studente EFZG-a

Erste bank plaćena praksa – „generalna proba”

Ljetna praksa u Erste banci za studente ekonomije

Prijavite se za plaćenu ljetnu studentsku praksu Erste banke pod nazivom „Generalna proba” i steknite kompetencije nužne za budući posao.

Zasjedanje zastupnika

Natječaj Europskog parlamenta

Otputujte na European Youth Event 2018!

Do 31. siječnja traju prijave mladih od 18 do 30 godina za sudjelovanje na European Youth Eventu. Provjerite kako do besplatnog putovanja!