Pametno uloženo vrijeme

Pet sati učenja tjedno garantira uspjeh u karijeri

skok u zrak

Dijelimo s vama pravilo od pet sati koje obične ljude pretvara u uspješne. Provjerite kako poboljšati studentsku i svaku drugu karijeru.

Studentsko razdoblje svakako sadrži mnogo prednosti, može nam pružiti milijun lijepih uspomena kojima ćemo se moći nasmijati za 10-20 godina kada kolegu ili kolegicu s fakulteta sretnemo na ulici, ali studiranje nije samo prelijepa bajka. Ponekad je stresno. Ponekad vam se sav naporan rad može činiti uzaludnim jer ne vidite dugoročne rezultate i poboljšanja. U studentskoj dobi moguće je zapeti u naizgled bezizlaznoj situaciji u kojoj nam se nikakav napredak ne čini moguć. Kada smo pod dojmom da svi naši prijatelji i kolege postižu sjajne rezultate na kolokvijima, dobivaju poslovne prilike ili ih profesori neprestano hvale, dok se nama samima u životu ne događa baš ništa.

Ako ste se i vi pronašli u ovome, onda morate saznati za petosatno pravilo. Ovo jednostavno pravilo koriste mnogi uspješni ljudi diljem svijeta kako bi se iz svoje prosječnosti pretvorili u uspješen biznismene, piše Lifehack. Prema ovom pravilu trebate provesti pet sati tjedno na promišljeno i svjesno učenje bez da vas omete drugi posao. Učenje se može sastojati od raznih oblika, primjerice čitanja ili eksperimentiranja, a najbolje ćete rezultate postići ako redovito kombinirate različite metode. 

Čitanje

Čitanje je navika koju njeguju mnogi uspješni ljudi. Mnogi prestanu redovito čitati nakon što pročitaju zadnju obaveznu lektiru u sklopu svog srednjoškolskog obrazovanja, ali čitanje je važno. Ono pomaže u proširenju vokabulara i učenju. Kada se odlučite čitati više, prođite knjižnicom i vratite se žanru koji se voljeli kad ste bili mlađi ili posudite nešto vezano uz vaš omiljeni predmet na fakultetu. Kao i kod svih navika, najvažnije je početi. Zadajte si cilj da pročitate jedno poglavlje ili određeni broj stranica svakog dana. Bill Gates snažno se zalagao za čitanje i sam je čitao oko 50 knjiga svake godine, naglašavajući kako je to jedan od najvažnijih načina na koje on uči.

FOTO: Tumblr

Ponavljanje

Ponavljanje je majka znanja, kaže stara izreka. Posvetite pet sati tjedno učenju nečeg što će vas obogatiti, a zatim to ponavljajte. U ovom smislu ponavljati možete i ležerno, primjerice imati posebnu bilježnicu u koju ćete zapisivati što ste sve novo naučili i koje sve vještine još želite imati, te kako ih možete savladati. Za ponavljanje je neopisivo važno da bude strukturirano i konstatno. Ako pokušate samo učiti bez vremena da promislite i ponovite sve novo što ste saznali, postat ćete previše opterećeni. Svako toliko bacite pogled unazad na sve što ste svladali.

Pokušaji

Iskustvo novih stvari, pokušaj u nečemu što nam je nepoznato – to je ključ napretka u životu. Svakog tjedna odvojite vrijeme za rad na novim idejama i teorijama, ma koliko sulude one možda izgledale. Dajte svojoj kreativnosti krila. Inovacija nikada ne dolazi iz neprestano ponavljanja jednoga te istog. Čak i ako vaš pokušaj ne uspije, iz njega ćete naučiti vrijednu lekciju.

Ne miješajte rad i učenje

Ovo je greška koje mnogi nisu ni svjesni da je čine jer nam i rad i učenje izazivaju osjećaj umora, no ako pomiješate ove dvije stvari, velika je vjerojatnost da ćete se osjećati kao da ste zapeli na mjestu. Ako ste isključivo fokusirani na dnevni rad, ne dajete sebi mjesta za razvitak i napredak. Petosatno pravilo odnosi se na namjerno učenje, ne na svakodnevni posao na kojem možda nešto naučite. Zacrtajte sami za sebe specifične ciljeve. Što želite naučiti? Kako se želite popraviti? Vaš odgovor na ova dva pitanja je ono čemu se trebate posvetiti barem pet sati tjedno. Također, ne zaboravite si dati dovoljno vremena da svoj cilj ostvarite. Uspjeh se nikad ne dogodi preko noći. 

FOTO: Pixabay

Stavite fokus na napredak, ne na produktivnost

Produktivnost je važan dio uspjeha, ali nije jedini. Konstatno učenje i rad na sebi održat će vas na vrhu jednom kad tamo stignete. Možete biti teško i činiti se nepotrebno odvojiti pet sati na tjedan za nešto čiji rezultati neće biti odmah vidljivi, ali neki budući vi će vam zahvaliti. Jednom kada budete bolji nego što ste danas, bit ćete sretni zbog truda i rada koji vas je doveo do uspjeha. Zato, iako je važno napraviti i sve dnevne zadatke, ne zaboravite i planirati za budućnost. Gradite najbolju moguću verziju sebe. 

Komentari na članak

Vezani članci

Sat s Brailleovim pismom

Novi izum prilagođen slijepim osobama

Pametni sat koji mailove prevodi u Brailleovo pismo

Dot Watch, pametni sat za slijepe i slabovidne osobe, prevodi tekstove, mailove i notifikacije u Brailleovo pismo. Na površini sata dižu se i spuštaju čunjići koji slijepima omogućuju da pomoću dodira pročitaju obavijesti. Kad nema nikakvih obavijesti, uređaj se pretvara u običan sat.

Crne cipele

Sam svoj majstor

Jednostavni trikovi pomoću kojih ćete svaku tvrdu cipelu učiniti udobnom

I najuži i najtvrđi model cipela može se prilagoditi vašem stopalu uz malo topline ili hladnoće.

Studentice farmacije

Mladi umovi vrijedni divljenja

Hrvatski studenti farmacije proglašeni najboljima na svijetu

Blistava budućnost očekuje mlade genijalce iz Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatska.

čitanje

Sve ono što nam nitko nije rekao

13 knjiga koje se moraju pročitati prije tridesete

Svo znanje svijeta nalazi se u knjigama. Zašto ga onda ne iskoristiti? Donosimo ono najpotrebnije što svakako morate pročitati.

INmusic Festival 2016

Nagradni natječaj

Smisli slogan i osvoji ulaznicu

Bliži se toplo i nezaboravno ljeto, a pravi takav početak označavaju upravo glazbeni festivali na otvorenom. Vodimo te na jedan od njih, a kako te ništa ne bi iznenadilo tijekom partijanja, donosimo i neke trikove za nesmetani užitak i bezbrižan provod.