Tko se boji faksa još?

Nekoliko savjeta kako izbjeći stres prouzrokovan početkom akademske godine

desk

Slušajući pjesmu Ekatarine Velike o jeseni koja dolazi u kožu i krzno ili o jeseni koja caruje Parnim valjkom, pripremamo se za promjenu svakodnevice – u onu fakultetsku. Događa se svake jeseni i svaki je put jednako stresna. No uz nekoliko je savjeta taj stres moguće ublažiti.

Početak listopada sada je već iza nas, prva su predavanja održana ili zakazana, a brucoši su prvi put na vlastitoj koži osjetili entuzijazam odlaska na studij dalje od obiteljskog doma. Sasvim je razumljivo i opravdano biti zbunjen jer većina studenata ne zna što će se i kako učiti, koliko će zahtjevna biti obvezna literatura ili kako doći do dvorane predviđene za pohađanje predavanja. Sve te zadaće i fakultetske obveze mogu prouzročiti određene strahove ili brige, no važno ih je shvatiti kao izazov i suočiti se njima. Donosimo vam nekoliko savjeta kako to učiniti.

Organizirajte druženja

Pokušajte organizirati druženje s prijateljima i kolegama kako biste zajedno, hrabrije i sigurnije, porazgovarali o dobrim, kao i o lošim stranama novoga početka. Odredite zajedno neke ciljeve vezane uz ocjene i učenje te zajedno planirajte vrijeme koje je pred vama. Osjećaj optimizma i poleta, kao i sanjarenje o uspjesima na fakultetu, dat će vam motivaciju i osjećaj da početak nove akademske godine uopće nije tako loše doba.

Napravite popis stvari koje biste trebali imati

Kako po hladnoći ne biste morali često posjećivati menzu ili se zbog gladi siliti na izlazak iz ugrijanog stana ili sobe u studentskom domu, potrebno se opskrbiti kuhinjskim predmetima i pomagalima. U to su svakako uključene čaše, šalice, pribor za jelo, plastične posudice, deterdžent za pranje suđa, spužvica i kuhinjska krpa. Dobro bi došlo i kuhalo za vodu, toster ili pekač za tople sendviče. S obzirom na dolazak zimskih vremenskih nepogoda, ne zaboravite na kišobran, topliju jaknu, džempere i čizme. Pobrinite se i za financijski aspekt – uz predočenje indeksa ili potvrde o upisanoj godini možete besplatno ugovoriti i koristiti paket OTP Indeks čije će vam pogodnosti pomoći da financirate sve te potrepštine i time rasteretite roditelje. Neke su od tih pogodnosti besplatno otvaranje i vođenje studentskog tekućeg, deviznog i žiro računa, besplatno korištenje računa od strane opunomoćenika, besplatna upisnina i članarina za Visa web prepaid karticu te besplatno mobilno i internetsko bankarstvo.

Drugi mali trikovi za zadovoljstvo

Sve nepotrebne stvari koje se nalaze u vašoj sobi bacite u smeće jer će vam samo stvarati nered. Ladice i stolove pospremite, a ormar organizirajte na način da izdvojite ljetnu odjeću od jesenske. Nakon što pregledate literaturu koju ćete obrađivati naredni semestar, počnite s čitanjem onog dijela koji vam teže ide ili ste u njega samo nesigurniji. Koristeći pritom rječnik i enciklopediju, proširit ćete svoje znanje i ojačati vokabular. Za bolju koncentraciju i energiju potrebnu za obavljanje svih aktivnosti hranite se pravilno, što podrazumijeva konzumaciju zdrave, uravnotežene hrane bez preskakanja doručka. Na kraju dana ne zaboravite važnost uspostavljanja pravovremene rutine odlaska na spavanje i navike na jutarnja buđenja. Ne kaže se uzalud: Tko rano rani, dvije sreće grabi.

Komentari na članak

Vezani članci

Razgovor za posao

Šest jednostavnih trikova

Kako zabljesnuti na razgovoru za posao

Ako uskoro imate razgovor za posao, pogledajte nekoliko savjeta koji će vam pomoći da budete što bolji.

https://cdn.pixabay.com/photo/2014/09/26/09/33/girls-462072__340.jpg

Psihološke strategije

VIDEO: Započnite 2018. godinu s pregršt novih prijatelja

Što smo stariji to se naš krug prijatelja sve više smanjuje te ne znamo na koji bismo način upoznali nove i zanimljive ljude. Stoga vam donosimo strategije za pronalaženje novih prijatelja kako biste u 2018. godinu ušli sretni, zadovoljni i okruženi ljudima kojima je stalo do vas.

Ljubavni par

Savjeti za studentice

Ljubavne avanture na ljetovanju: kako izbjeći razočaranje

Na ljetni odmor mnoge će studentice otputovati na more, često u nadi da im se dogodi romantična avantura. No valja biti spreman na svakakve situacije i izbjeći neugodnosti i razočaranja. Zato donosimo savjete za djevojke o tome na što valja obratiti pozornost na ljetovanju.

Poboljšanje pamćenja

Mentalno zdravlje

Savjeti za poboljšanje pamćenja i povećanje koncentracije

Donosimo ti osam savjeta kako svoj mozak održati vitalnim. Oni automatski utječu na poboljšanje pamćenja i koncentracije u svakodnevnim aktivnostima.

svjetski tjedan novca

Panel-rasprava u Svjetskom tjednu novca

Treba li fakultete teretiti za financijsku (ne)pismenost mladih?

Čak se 72% studenata nikada ili vrlo rijetko informira o financijama, a znanja su im poprilično krhka, pokazuju rezultati. Na temu kako fakulteti mogu promijeniti tu sliku, raspravit će profesorica s EFZG-a, predsjednica Štedopisa i predstavnica Ekonomske klinike.