Tko se boji faksa još?

Nekoliko savjeta kako izbjeći stres prouzrokovan početkom akademske godine

desk

Slušajući pjesmu Ekatarine Velike o jeseni koja dolazi u kožu i krzno ili o jeseni koja caruje Parnim valjkom, pripremamo se za promjenu svakodnevice – u onu fakultetsku. Događa se svake jeseni i svaki je put jednako stresna. No uz nekoliko je savjeta taj stres moguće ublažiti.

Početak listopada sada je već iza nas, prva su predavanja održana ili zakazana, a brucoši su prvi put na vlastitoj koži osjetili entuzijazam odlaska na studij dalje od obiteljskog doma. Sasvim je razumljivo i opravdano biti zbunjen jer većina studenata ne zna što će se i kako učiti, koliko će zahtjevna biti obvezna literatura ili kako doći do dvorane predviđene za pohađanje predavanja. Sve te zadaće i fakultetske obveze mogu prouzročiti određene strahove ili brige, no važno ih je shvatiti kao izazov i suočiti se njima. Donosimo vam nekoliko savjeta kako to učiniti.

Organizirajte druženja

Pokušajte organizirati druženje s prijateljima i kolegama kako biste zajedno, hrabrije i sigurnije, porazgovarali o dobrim, kao i o lošim stranama novoga početka. Odredite zajedno neke ciljeve vezane uz ocjene i učenje te zajedno planirajte vrijeme koje je pred vama. Osjećaj optimizma i poleta, kao i sanjarenje o uspjesima na fakultetu, dat će vam motivaciju i osjećaj da početak nove akademske godine uopće nije tako loše doba.

Napravite popis stvari koje biste trebali imati

Kako po hladnoći ne biste morali često posjećivati menzu ili se zbog gladi siliti na izlazak iz ugrijanog stana ili sobe u studentskom domu, potrebno se opskrbiti kuhinjskim predmetima i pomagalima. U to su svakako uključene čaše, šalice, pribor za jelo, plastične posudice, deterdžent za pranje suđa, spužvica i kuhinjska krpa. Dobro bi došlo i kuhalo za vodu, toster ili pekač za tople sendviče. S obzirom na dolazak zimskih vremenskih nepogoda, ne zaboravite na kišobran, topliju jaknu, džempere i čizme. Pobrinite se i za financijski aspekt – uz predočenje indeksa ili potvrde o upisanoj godini možete besplatno ugovoriti i koristiti paket OTP Indeks čije će vam pogodnosti pomoći da financirate sve te potrepštine i time rasteretite roditelje. Neke su od tih pogodnosti besplatno otvaranje i vođenje studentskog tekućeg, deviznog i žiro računa, besplatno korištenje računa od strane opunomoćenika, besplatna upisnina i članarina za Visa web prepaid karticu te besplatno mobilno i internetsko bankarstvo.

Drugi mali trikovi za zadovoljstvo

Sve nepotrebne stvari koje se nalaze u vašoj sobi bacite u smeće jer će vam samo stvarati nered. Ladice i stolove pospremite, a ormar organizirajte na način da izdvojite ljetnu odjeću od jesenske. Nakon što pregledate literaturu koju ćete obrađivati naredni semestar, počnite s čitanjem onog dijela koji vam teže ide ili ste u njega samo nesigurniji. Koristeći pritom rječnik i enciklopediju, proširit ćete svoje znanje i ojačati vokabular. Za bolju koncentraciju i energiju potrebnu za obavljanje svih aktivnosti hranite se pravilno, što podrazumijeva konzumaciju zdrave, uravnotežene hrane bez preskakanja doručka. Na kraju dana ne zaboravite važnost uspostavljanja pravovremene rutine odlaska na spavanje i navike na jutarnja buđenja. Ne kaže se uzalud: Tko rano rani, dvije sreće grabi.

Komentari na članak

Vezani članci

Bankomat, isplata

Pametno s novcima

Svaki student treba imati – račun u banci; ovo su osnovne stvari na koje treba pripaziti prilikom njegova otvaranja

Ako si jedan od onih koji još nema bankovni račun ili pak želiš provjeriti jesi li ga ugovorio po najboljim uvjetima, donosimo ti informacije koje moraš znati!

https://pixabay.com/photos/window-view-sitting-indoors-girl-1081788/

Predvidljivo iracionalni

Nekoliko savjeta kako spriječiti overthinking

Overthinking, pojava kod koje osobe previše razmišljaju o problemima, o svojoj prošlosti ili budućnosti, sa sobom nosi negativne posljedice poput stresa i neispavanosti. Protiv takvog razmišljanja može se boriti pozitivnim mislima, vježbanjem ili zapisivanjem vlastitih misli.

8 trikova za pakiranje

Mukama je došao kraj

FOTO: 8 trikova za jednostavno pakiranje

Donosimo vam 8 jednostavnih trikova za pakiranje uz koje će svaki mali kofer biti dovoljno velik.

Spektar novčanica

Kako do uspjeha

Učite od starijih: Navike koje su zajedničke svim milijarderima

Put do uspjeha je jako težak i dug, no pomoću „insidera” saznajemo kako je to uspjelo Oprah Winfrey i Enveru Yucelu.

Voće i povrće

Znanstvene preporuke

Savjeti za zdraviju svakodnevicu

Znanstvenici su istraživanjima došli do jednostavnih savjeta za bolji i zdraviji život. Donosimo ih!