TV sadržaj nadohvat ruke

Od bakinog tabletića do ovisnosti o „streamanju" serija

https://pixabay.com/en/hacking-cyber-blackandwhite-crime-2903156/

Otkako je gledanje filmova i serija preko interneta postalo uobičajena pojava, vrlo je lako izgubiti se u tom svijetu. Kako i ti ne bi postao ovisan o tzv. „streamanju", otkrit ćemo ti što ti ono radi.

Sjediš na kauču u dnevnoj sobi i ispred tebe nalazi se televizor, no ne bilo kakav. Maleni televizor koji je širi nego što je duži. A na njemu se nalazi tabletić koji je baka iskukičala i pada preko ekrana taman dovoljno da prekrije gotovo svako čelo koje se na njemu pojavi ili da te spriječi da vidiš najbitniji trenutak u cijelom filmu.

Ako ti je opisana scena izmamila osmijeh na lice, onda vjerujemo da ćeš se složiti s nama u nastavku. Naime gledanje televizije i uživanje u medijskim sadržajima uvelike se promijenilo od vremena kada je bakin tabletić bio najvažniji ukras. Sada baka više ne može iskukičati dovoljno malen tabletić koji bi mogao stajati na sve užim televizorima i većim ekranima ili neki koji bi se lijepo slagao uz naše laptope i pametne mobitele.

Mogućnost gledanja filmova i serija na prijenosnim uređajima donijela je neopisivo mnogo slobode. Više nije potrebno čekati Uskrs, Božić ili neki drugi veliki blagdan kada su se prikazivali filmovi koje nisi stigao pogledati u kinu (a izašli su prije nekoliko godina, naravno). Uz dodir samo jednog jedinog gumba, uz dodir jedne tipke sada imaš sav taj sadržaj nadohvat ruke.

Sloboda … no, je li uistinu sloboda?

U nastavku navodimo nekoliko razloga zbog kojih ćeš se zamisliti oko postavljenog pitanja.

  1. Napeti završetci, tzv. cliffhangers izazivaju stres.

Sjediš na samom rubu kauča, nadvijen nad laptop koliko god je to moguće i s nevjericom gledaš u taj maleni ekran. Tako je, epizoda tvoje trenutno omiljene serije upravo se bliži kraju i naravno da se radnja, koja je tek sada eskalirala, neće privesti kraju. Epizoda završava nedorečeno, a tvoje tijelo reagira na način da ostaje u stadiju napetosti i na rubu. Ovaj osjećaj izaziva privid budnosti te se na taj način odlučuješ pogledati još jednu epizodu iako si već odavno trebao spavati jer imaš predavanje u 8 ujutro idući dan.

Izvor: Pinterest
  1. Seriju pogledanu do kraja smatraš uspjehom.

Izašao si van i našao si jednakog fana serije koju pratiš, no ti si pogledao jednu epizodu više od njega. Upravo se u tom trenutku osjećaš bolje. Osjećaš se kao da si ostvario bolji rezultat i bio uspješniji od njega. Kada pogledaš novu epizodu omiljene serije ili pak cijelu sezonu označiš je kao ono što si ostvario sa svojih popisa zadataka. Nakon što si to učinio tvoje tijelo proizvodi hormone dopamin i serotonin, hormone zbog kojih se osjećaš dobro. Navedeni te hormoni motiviraju da gledaš i dalje, a osjećaj nakon završetka epizode ih nanovo stvara - upadaš u petlju iz koje nema izlaza.

  1. Nedostatak sati.

Sjeo si pogledati samo jednu epizodu, ali prije nego što si shvatio prošla su dva sata i ti si pogledao puno više nego samo jednu epizodu. Zašto se to događa? Ljudi imaju tendenciju vrijeme shvaćati u komadićima po 30 ili 60 minuta. No s druge strane, serije najčešće traju po 20 ili 40 (do 50) minuta što se ne uklapa u naš uobičajen pogled. I onda kada si si odredio gledanje serije 60 minuta, a ona je završila 10 minuta ranije naravno da ćeš staviti novu epizodu. A kada nova epizoda bude trajala 10 minuta naravno da je nećeš prekinuti jer – tko uopće prekida seriju?

Je li tvoj odgovor na ranije postavljeno pitanje i dalje isti?

 

Komentari na članak

Vezani članci

10 najstrašnijih duhova iz književnosti

Jezivi duhovi stravičnih priča

Deset najstrašnijih duhova iz književnosti

Svi znaju za razne filmske duhove, no često se zaboravlja da su većinom nastali iz originalnih književnih ideja. Kako ne bi bili zanemareni, donosimo popis deset najstrašnijih duhova iz literature.

10 najboljih filozofskih filmova za 21. stoljeće

Za ljubitelje filma

Prijavite se na radionicu za kinooperatere

Zaljubljenici u kinematografiju od 23. do 25. rujna moći će naučiti nešto više o teoriji i praksi rada kao kinooperateri. Osim početničke, tu je i napredna radionica, a moguće je pohađati obje ili samo jednu.

FAK-ov veliki filmski kviz

Zabavi se i osvoji nagrade

FAK-ovci pozivaju na zadnji ovosezonski filmski kviz

FAK-ovci pozivaju na posljednji, oproštajni filmski kviz u ovoj sezoni. Ako te put nanese, kviz će se održati 12. prosinca u 19 sati, u prostoru Produkcije kulture Aplauz (Zvonimirova 63).

Motovun Film Festival

Završetak festivala

Masovnom zdravicom i dodjelom nagrada završen jubilarni Motovun Film Festival

Njemački film „Vestern“ redateljice Valeske Grisebach osvojio je Propeler Motovuna za najbolji film te nagradu FIPRESCI žirija. Najboljim kratkim filmom proglašen je film „Napisano/Nenapisano“ redatelja Adriana Silisteanua.

Mad Max Fury Road

„Rotten Tomatoes“ kaže...

Vruće, vruće, vruće! Najbolji filmovi 2015. godine (zasada)

Iako su ljetni „blockbuster“ hitovi tek počeli zauzimati kino dvorane, ne škodi se osvrnuti na prvih sedam mjeseci filmske industrije.