TV sadržaj nadohvat ruke

Od bakinog tabletića do ovisnosti o „streamanju" serija

https://pixabay.com/en/hacking-cyber-blackandwhite-crime-2903156/

Otkako je gledanje filmova i serija preko interneta postalo uobičajena pojava, vrlo je lako izgubiti se u tom svijetu. Kako i ti ne bi postao ovisan o tzv. „streamanju", otkrit ćemo ti što ti ono radi.

Sjediš na kauču u dnevnoj sobi i ispred tebe nalazi se televizor, no ne bilo kakav. Maleni televizor koji je širi nego što je duži. A na njemu se nalazi tabletić koji je baka iskukičala i pada preko ekrana taman dovoljno da prekrije gotovo svako čelo koje se na njemu pojavi ili da te spriječi da vidiš najbitniji trenutak u cijelom filmu.

Ako ti je opisana scena izmamila osmijeh na lice, onda vjerujemo da ćeš se složiti s nama u nastavku. Naime gledanje televizije i uživanje u medijskim sadržajima uvelike se promijenilo od vremena kada je bakin tabletić bio najvažniji ukras. Sada baka više ne može iskukičati dovoljno malen tabletić koji bi mogao stajati na sve užim televizorima i većim ekranima ili neki koji bi se lijepo slagao uz naše laptope i pametne mobitele.

Mogućnost gledanja filmova i serija na prijenosnim uređajima donijela je neopisivo mnogo slobode. Više nije potrebno čekati Uskrs, Božić ili neki drugi veliki blagdan kada su se prikazivali filmovi koje nisi stigao pogledati u kinu (a izašli su prije nekoliko godina, naravno). Uz dodir samo jednog jedinog gumba, uz dodir jedne tipke sada imaš sav taj sadržaj nadohvat ruke.

Sloboda … no, je li uistinu sloboda?

U nastavku navodimo nekoliko razloga zbog kojih ćeš se zamisliti oko postavljenog pitanja.

  1. Napeti završetci, tzv. cliffhangers izazivaju stres.

Sjediš na samom rubu kauča, nadvijen nad laptop koliko god je to moguće i s nevjericom gledaš u taj maleni ekran. Tako je, epizoda tvoje trenutno omiljene serije upravo se bliži kraju i naravno da se radnja, koja je tek sada eskalirala, neće privesti kraju. Epizoda završava nedorečeno, a tvoje tijelo reagira na način da ostaje u stadiju napetosti i na rubu. Ovaj osjećaj izaziva privid budnosti te se na taj način odlučuješ pogledati još jednu epizodu iako si već odavno trebao spavati jer imaš predavanje u 8 ujutro idući dan.

Izvor: Pinterest
  1. Seriju pogledanu do kraja smatraš uspjehom.

Izašao si van i našao si jednakog fana serije koju pratiš, no ti si pogledao jednu epizodu više od njega. Upravo se u tom trenutku osjećaš bolje. Osjećaš se kao da si ostvario bolji rezultat i bio uspješniji od njega. Kada pogledaš novu epizodu omiljene serije ili pak cijelu sezonu označiš je kao ono što si ostvario sa svojih popisa zadataka. Nakon što si to učinio tvoje tijelo proizvodi hormone dopamin i serotonin, hormone zbog kojih se osjećaš dobro. Navedeni te hormoni motiviraju da gledaš i dalje, a osjećaj nakon završetka epizode ih nanovo stvara - upadaš u petlju iz koje nema izlaza.

  1. Nedostatak sati.

Sjeo si pogledati samo jednu epizodu, ali prije nego što si shvatio prošla su dva sata i ti si pogledao puno više nego samo jednu epizodu. Zašto se to događa? Ljudi imaju tendenciju vrijeme shvaćati u komadićima po 30 ili 60 minuta. No s druge strane, serije najčešće traju po 20 ili 40 (do 50) minuta što se ne uklapa u naš uobičajen pogled. I onda kada si si odredio gledanje serije 60 minuta, a ona je završila 10 minuta ranije naravno da ćeš staviti novu epizodu. A kada nova epizoda bude trajala 10 minuta naravno da je nećeš prekinuti jer – tko uopće prekida seriju?

Je li tvoj odgovor na ranije postavljeno pitanje i dalje isti?

 

Komentari na članak

Vezani članci

Natječaj FAK 2016

Natječaj za najbolju recenziju Matej Lovrić

Gledajte, pišite i idite besplatno u kino cijele godine

Bogat nagradni fond omogućili su glavni sponzori, a pobjednika će odabrati žiri u čijem su sastavu filmski kritičar Slobodne Dalmacije Marko Njegić, televizijska kritičarka Tportala Zrinka Pavlić, redateljica i scenaristica Sonja Tarokić, književnik i profesor Franjo Janeš te glavni urednik web-portala Serijala Krešimir Vinšćak.

Bruce Lee

Na današnji dan

Bruce Lee tijekom opskurnih životnih epizoda otkrio ključ besmrtnosti

Na današnji dan rođen je najpoznatiji kineski glumac svih vremena. Još kao mladić opredijelio se za kung-fu, a spoj plesa i popularne borilačke vještine dao je dobitnu kombinaciju za ono što će Bruce Lee kasnije postati.

Akademija dramske umjetnosti

Hrpa filmova i tulum

Filmska revija Kazališne akademije od 17. do 19. travnja

Revija studentskih filmova koji su nastali u Akademijinoj produkciji održava se zajedno s KRADU – Kazališnom revijom Akademije dramske umjetnosti.

11 božićno-filmskih činjenica koje niste znali!

Božić na filmski

11 božićno-filmskih činjenica koje sigurno niste znali

Tko je trebao glumiti vilenjaka u „Elfu“? Zašto je Grinch zelen? Odakle ideja Burtonu za „The Nightmare before Christmas“? Donosimo vam zanimljivosti o božićnim filmovima koje niste znali.

Neparožderi

Motovun Film Festival

Odlični filmovi za mlade na Buzz@teenu

Motovun Film Festival u Buzetu pretpremijerno prikazuje tri naslova iz svog glavnog programa, a za mlade priprema čak devet hrvatskih i stranih filmova uz gostovanja koja će zasigurno razveseliti i malu i veliku publiku.