Taize europski susret mladih

Nezaboravne uspomene iz Valencije

Trg u Valenciji

Više od 15 tisuća mladih iz cijele Europe sudjelovalo je na 38. „Hodočašću povjerenja“. Među njima bilo je i osamstotinjak Hrvata koji izvještavaju o tome zašto se Taize susreti ne smiju propustiti.

Svake godine, između Božića i Nove godine, Taizé priprema „europski susret“ u jednom od većih gradova Europe u kojem sudjeluju tisuće mladih iz čitave Europe i šire. Među gradovima domaćinima bili su Pariz, Barcelona, Ženeva, Bruxelles, London, Rotterdam, Varšava, Zagreb, Prag... Više o Taize zajednici možete saznati ovdje.

IZVOR: Facebook

Početak puta

Mnogi su iščekivali ovaj susret od trenutka kada su u Pragu čuli da će domaćin idućeg susreta u razdoblju od 28. prosinca 2015. do 1. siječnja 2016. godine biti upravo Valencija. Međutim, zbog terorističkih napada i nesigurne situacije, velik je broj mladih odustao tako da je u Valenciju stiglo samo osamstotinjak Hrvata vođenih vjerom, radošću i motom „malo nas je, al' nas ima“ - i nisu nikako mogli ostati neprimjećeni.

Organizacija susreta

Nije lak zadatak smjestiti 15 tisuća mladih koji dolaze u približno isto vrijeme u ne tako velik grad bez problema. Međutim, zahvaljujući odličnoj organizaciji te velikom broju vrijednih i dinamičnih volontera, sve je proteklo u najboljem redu. Nakon početnog prijema po školama i sličnim ustanovama, mladi su bili podijeljeni po župama unutar Valencije te nedaleko od nje unutar kojih su se rasporedili po obiteljima. Naime, iako su svi trebali ponijeti vreće za spavanje u slučaju da budu smješteni u dvorane, zahvaljujući neopisivom gostoprimstvu lokalaca, gotovo su svi mladi bili „udomljeni“.

Program susreta

Uobičajen dan započinjao je jutarnjom molitvom u župi domaćina iza koje su uslijedile rasprave u grupama koje su bile sastavljene od desetak mladih iz različitih zemalja te upoznavanje lokalne zajednice, odlazak u volonterske centre, skloništa za siromašne ili zlostavljane, organizacije za društvenokoristan rad. Nakon toga, mladi su bili upućeni u prekrasan park Turia koji se nalazi na mjestu presušene rijeke kako bi uzeli ručak i potom imali piknik na suncu uz zvukove glazbe, smijeha i euforičnih prepričavanja doživljaja. Poslijepodne su mladi imali mogućnost sudjelovati u radionicama koje su se bavile različitim temama, dok je većina njih to vrijeme koristila za razgledavanje divne Valencije koja s pravom može stati uz bok, ako ne i preskočiti druge, poznatije španjolske gradove. Navečer su bile organizirane večernje molitve u crkvama u starom dijelu grada te u šatorima u parku Turia.

IZVOR: Facebook

Idući susret

Nakon valencijanske mediteranske klime proteklog susreta, Taize se seli na sjever. Glavni grad Latvije, Riga, bit će domaćin idućeg, 39. europskog susreta mladih u razdoblju od 28. prosinca 2016. do 1. siječnja 2017. godine

Dojmovi sudionika

– Kada u jednom gradu imate 15 tisuća mladih, nasmijanih lica punih pozitivne energije, ne može biti drugačije nego odlično. „Hodočašće povjerenja“ još je jednom pokazalo zašto ga se ne smije propustiti. – kaže Matija, student strojarstva iz Zagreba

Sudionici su oduševljeno komentirali gostoprimstvo i toplinu Španjolaca koji, unatoč tome što uglavnom ne znaju engleski, pričaju rukama i nogama ako treba, samo da osiguraju da se osjećaš prihvaćeno i dobrodošlo.

– Nikada nisam mislila da se osobe koje ne pričaju istim jezikom mogu toliko povezati i sprijateljiti. Domaćini su dali sve od sebe da se osjećamo kao kod kuće, nije bilo "moje" ili "tvoje", već je sve bilo "naše". – kaže Klara, studentica prava iz Splita

Nije izostala ni oduševljenost pozitivnošću i pristupačnošću svih mladih koji ne rade razlike s obzirom na to tko je koje nacionalnosti, već radosno prihvaćaju sve i vesele se novim prijateljstvima.

– Na Taizeu je sasvim normalno da ti neki nepoznati sudionik priđe bilo gdje,  primjerice u tramvaju ili na ulici i na kraju provedete nekoliko idućih dana s njim i njegovom ekipom te već planirate idući susret na kojem ćete se vidjeti. Ne sjećam se kada mi se to dogodilo van susreta. – kaže Franko, učenik gimnazije iz Zagreba

Posebnost Taize susreta su i učestalost mladih s natpisima poput „free hugs“ i vedrim pjesmama uz koje se svatko osjeća članom velike obitelji.

– Nakon susreta nedostajala mi je vedrina, toplina i pozitivnost koja pršti iz svih sudionika i poželjela sam da taj osjećaj imam svaki dan. Preporučila bih ga svima koji nisu bili. Ukoliko jeste, znate o čemu pričam i sigurno već planirate sljedeći. – kaže Martina, studentica agronomije iz Zagreba

Tih pet dana sve je bilo onako kako bi i trebalo biti. Molitva, dobra volja, druženja i gostoprimstvo obitelji koje su otvorile svoje dom i srce nepoznatim osobama, ojačalo je sudionicima povjerenje u ljude te pružilo novu nadu u promjenu svakodnevice na bolje

Komentari na članak

Vezani članci

Paris

Anamarija Benja

Treći svjetski rat započeo je 2015. godine

Zašto terorizam raste galopirajućom brzinom, isto kao i broj pripadnika, takozvane, islamske države? Zločinačke organizacije koja je uvjerena da je njena namjera i djelovanje opravdano. Za svaku moguću osudu koja postoji na svijetu su zločinački postupci i barbarski načini  ISIL-ovog djelovanja.

Hostel Madrid

Petra Buljan

Televisa presenta: početak Erasmusa u Madridu

Čim sam prvi put izašla na ulicu riješena svih 40 kila kofera i okrenula se oko sebe, primijetila sam ekipicu na svakom kantunu. Neš ti toga, pomislila sam, ima toga i u nas. Dok me, u prolazu, ispod glasa, nisu upitali trebam li droge.

Farski otoci

Putovanje ne treba nužno isprazniti džep

Kako proći jeftinije prilikom putovanja?

"Putovanje od tisuću milja počinje prvim korakom", rekao je kineski filozof Lao Tse. Iako su teška vremena, to ne znači da se za male novce ne može naći pristojan način prijevoza i smještaj. U planiranju puta će vam pomoći mnogo grupa na internetu, pogotovo Facebooku, u kojima su okupljeni strastveni putnici koji će vam udijeliti korisne savjete.

Božićni sajam - Zagreb

Advent diljem Europe

FOTO: Božićni sajmovi u Europi koje biste trebali posjetiti

Lista božićnih sajmova u Europi koje biste trebali posjetiti. Za bolji dojam, pogledajte mini fotogaleriju ovih sajmova.

Logo udruge

Studentska konferencija

AEGEE poziva zagrebačke studente da upoznaju Europu pod opsadom

AEGEE-ova konferencija u Zagrebu okupit će 300 članova udruge. Prijaviti se mogu i zagrebački studenti.