Studentske muke

Nekoliko trikova za prevladavanje treme pet minuta prije nastupa

Javno govorenje

Savjeti za prevladavanje treme uvijek su dobrodošli, posebice sada, prije početka nove akademske godine pune novih zadatka za izlaganje i usmenih ispita. Donosimo nekoliko vrlo jednostavnih koji provjereno djeluju.

Izlaganja pred kolegama i profesorima, usmeni ispiti i druge stresne situacije ponovno su pred vratima. Trema sama po sebi nije loša sve dok nas toliko ne zaokupi da pokvarimo svoj nastup. Savjeti kako brzo prevladati ogromnu tremu uvijek su dobrodošli jer hladne glave i smirena srca uvijek bolje izvršimo zadatke.

Prva metoda za brzo umirivanje treme koja dolazi od stručnjaka za javne nastupe je tzv. četiri-sedam-osam. Udah na nos dok brojimo do četiri, zadržavamo dah dok ne nabrojimo do sedam i izdahnemo na usta dok u sebi brojimo do osam. Ova metoda pokazala se učinkovitom, a pet minuta takve vježbe disanja smirit će tremu i pripremiti nas za nastup.

Osim disanja važan je prostor, napominju stručnjaci. Prije javnog nastupa dobro je naći mjesto za sebe gdje se možemo opustiti vježbama disanja. One mogu uključiti opisanu metodu, a disati se može i s dubokim udisajima i izdasima, uključivši trbuh. Pritom je zamišljanje od velike pomoći. Stajati ispred ljudi, osjećati njihovo odobravanje i čuti pljesak imaginacija je koja zbilja djeluje.

U prostoru za sebe uz disanje mogu pomoći i mantre. Rečenicom poput Neka riječi koje izađu iz mene budu ono što publika treba čuti. umanjujemo sebe u cijeloj situaciji javnog nastupa, a dajemo značaj informaciji. Realno gledano, publika i jest tu da čuje što ćemo reći, a ne kako ćemo se ponašati. 

Dobro je primijeniti još jednu metodu, a ona se tiče preusmjerenja energije. Kad pogledamo, nervoza i uzbuđenost slične su pojave jer su obje energije, no uzbuđenje je poželjnija emocija. Stoga je potrebno svjesno preusmjeriti energiju i tako doći iz nervoznog u uzbuđeno stanje. Kad se nalazite isped katedre i osjećate tremu, u sebi trebate reći: Kako sam uzbuđen/a! i tako preusmjeriti energiju. Još jednim ponavljanjem mantre dodatno ćete smanjiti tremu, a nakon zadnjeg dubokog udaha i izdaha, podij je vaš.

Komentari na članak

Vezani članci

Kontaktne leće i šminkanje

Savjeti iz poliklinike Bilić Vision

6 stvari koje morate znati o šminkanju ako nosite kontaktne leće

Žensko ste, nosite kontaktne leće i volite se lijepo dotjerati bilo za izlazak, odlazak na faks, školu ili na posao? Ne dvojimo da vam se barem jednom u životu dogodilo da vam se čestica sasušene maskare zavukla ispod leće i stvorila iritaciju zbog koje vam je oko suzilo narednih par sati. Kako to spriječiti saznajte na linku!

Tomislav Zovko

Intervju s Tomislavom Zovkom iz tima Balkanfit

INTERVJU: Fitness trener i model otkriva kako doći do savršene forme za ljeto

Tomislav Zovko, član tima Balkanfit, savjetovao nam je kako pravilno vježbati i što uvrstiti u prehranu kako bismo ovog ljeta zasjali u kupaćem kostimu.

Životopis

Od pravog fonta do pravih vještina

Savjeti za životopis koji dovodi do zaposlenja

Kvalitetan životopis ključ je isticanja u očima poslodavca i predstavlja sliku potencijalnog zaposlenika. Upravo zbog toga donosimo vam deset savjeta za što bolji životopis.

stresonja6

Savjeti za poboljšanje kvalitete života za vrijeme studiranja

FOTO: Kako preživjeti studentske dane?

Donosimo 8 korisnih savjeta za samopomoć u stresnim situacijama u kojima ćeš se sasvim sigurno naći tokom svoga studentskoga života.

Bez motivacije

50 savjeta za bolju produktivnost

Uz 50 savjeta pobijedite popodnevnu lijenost

Manje više svima nam je prirodno doći kući popodne i osjećati se pospano. Za sve kojima nedostaje motivacije za rad u popodnevim satima, donosimo 50 savjeta za poboljšanje popodnevne produktivnosti!